Catullus, Outlander en romantiek

Ik ben niet alleen een Classica-in-wording, maar ook een fan van Outlander (de boeken, maar vooral de tv-serie). Tot en met de zomer lees ik de gedichten van Catullus in het Latijn en ook delen van de Metamorfosen van Ovidius. Nou wil het net dat sommige gedichten van Catullus heel romantisch zijn. En dat één (deel van een) gedicht ook terugkomt in Outlander! Ik las het vorige week in het Latijn en moest meteen aan Jamie Fraser denken. En omdat het tweede seizoen van Outlander dit weekend in premiere gaat is deze blogpost natuurlijk perfect getimed.

Ik heb even gegoogled welke vertaling er in Outlander staat en volgens Ladies of Lallybroch is dat de vertaling van Richard Crashaw. De Latijnse versie van dit beroemde gedicht vind ik echt prachtig, maar ook de Engelse versie heeft een zekere lieflijkheid en schoonheid. Ik vind dat bij dit gedicht niet alleen de romantiek ervan af spat, maar ook de passie. Laten we leven, mijn Lesbia, en laten we beminnen (direct uit het Latijn). Toe aan je dagelijkse dosis romantiek poëzie?


Lees verder

Series: Marco Polo, Sense8 en The 100

Wat jullie misschien wel weten is dat ik een diehard fan ben van Game of Thrones. Ik ben helemaal bij met die serie en smacht dan ook naar seizoen 6. Of naar het zesde boek in de serie. Het maakt me niet uit, geef me iets! Ook ben ik verliefd geworden op de serie Outlander. Alleen het eerste seizoen is nog maar uit, maar dat was al genoeg. Tot nu toe heb ik vier van de (voorlopige) acht boeken gelezen, net als Game of Thrones echt massieve boeken. Maar.. van die twee series duurt het nog wel even voor het volgende seizoen in premiere gaat. Nou ben ik niet echt een hele fanatieke seriekijker, maar af en toe is het ‘s avonds lekker om in plaats van een boek een aflevering van een serie te kijken. En nog iets: samen met mijn vriend een boek lezen, dat gaat niet echt (hij is ook totaal geen lezer). Maar samen een serie kijken: dat is leuk! De afgelopen tijd heb ik drie series gekeken of ben ik aan het kijken.
Lees verder

Game of Thrones Infographic

Het vijfde seizoen is helaas weer voorbij en liet me (zelfs als een lezer van de boeken) hevig in shock achter. Ik kwam deze infographic tegen en vond het de beste blogpost die ik op deze after Game of Thrones dag kon plaatsen. Pas wel op: als je seizoen 3 nog niet gezien hebt dan zou je nog wel eens wat spoilers voor je neus kunnen krijgen!


Lees verder

Serie: The 100

Door een nucleaire kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar óf) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is…

De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Na een angstaanjagende crash zetten de jongeren na honderden jaren de eerste stappen op de planeet die ze alleen vanuit de ruimte hebben gezien en kennen van oude verhalen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kan je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?
Lees verder

Outlander afbeeldingen, omdat de verslaving te erg is

Yeah I know, alle scholen zijn weer begonnen, maar de laatste paar weken staat mijn leven maar in het teken van één ding: Outlander. De serie. De boeken. Jamie Fraser. Ik freak helemaal als een nieuwe episode uitkomt en ik kan alleen maar denken aan de boeken. Ik ben zelfs dolgelukkig als ik een uur met de trein kan reizen, alleen maar een smoesje om een uur me te kunnen verliezen in de wereld van Jamie en Claire. Ik wilde jullie mijn verslaving niet echt opdringen, maar ik kan niet anders. Ik moet gewoon een post maken met gifs en afbeeldingen uit deze awesome serie. Dus nu bombardeer ik jullie met afbeeldingen van Outlander! sorry not sorry. 

En nee, het is echt niet alleen maar om Jamie Fraser. Echt niet.
Misschien een klein beetje.


Lees verder

Serie: Outlander

Ieder die regelmatig op De Pagina Omslaan spiekt weet dat ik en geschiedenis een match made in heaven zijn. En ik heb altijd een zwak gehad voor dat eiland links van ons kikkerlandje. Dus toen ik hoorde van de nieuwe tv-serie Outlander gebaseerd op de boeken van Diana Gabaldon, was ik nieuwsgierig (klik hier voor de trailer). Ik keek de eerste aflevering… en was verkocht. Want het is een romantisch tijdreisverhaal. In Schotland. Ik weet niet wat jij vindt, maar ik vind Schotland geweldig. Ik ben er nog nooit geweest, maar dat wil ik wel heel heel heel graag. Claire reist in de tijd naar de 18e eeuw. Dat betekent Schotse kastelen en Schotse tongval. Ik hou van dat accent! Kan je na een aflevering al verslaafd zijn aan een serie? Blijkbaar. Ik ga zsm de tweede episode kijken, waarvan ik heb gehoord dat ie nog beter is en ook ga ik deze week beginnen in het eerste boek van de serie: Outlander! En had ik al verteld dat het tweede seizoen er ook al sowieso komt? Wanneer ik de boeken gelezen heb, zullen de recensies zeker verschijnen op De Pagina Omslaan!
Lees verder

Wat doe je in de vakantie? Een gratis maand Netflix nemen natuurlijk

Al langer speelde ik met de gedachte Netflix te proberen. Maar aan de andere kant bedacht ik me: ik ben een waardeloze tv-kijker. De enige serie die ik zonder problemen kan volgen (en ook verslaafd aan ben..) is Game of Thrones. Maar ik ben nu drie weken thuis zonder dat ik in het buitenland zit en het begon te kriebelen. Niet dat ik naast werk, vrienden, lezen, bloggen en schrijven veel tijd over heb… Maar het voelt toch lekker, om je ipad erbij te kunnen pakken en lekker een serie te kunnen kijken. Nu de hamvraag. Welke Netflix serie (of film?) tips hebben jullie voor mij?


Lees verder

Game of Thrones: read the book.

Er zullen verschillende soorten mensen zijn die deze blogpost lezen. Zo heb je de lezers die de Game of Thrones serie niet volgen en niet gelezen hebben (ze weten niet wat ze missen), heb je de lezers die de serie fanatiek volgen en alle boeken gelezen hebben (onder die categorie hoor ik!) en je hebt ook nog de mensen die dit iets beschaamd lezen: want ze vinden de serie Game of Thrones geweldig, huilden toen jeweetwelwie dit seizoen het loodje legde, maar ze worden afgeschrikt door de boeken. Want die zijn zo dik en je weet al wat er gaat gebeuren omdat je de serie al hebt gezien. Aan jullie richt ik vandaag mijn betoog lezers (hoewel ik alle mensen die niet onder deze categorie vallen van harte uitnodig om verder te lezen).


Lees verder

Game of Thrones seizoen 4

Ik ben niet echt iemand die fanatiek series volgt. Het schiet er altijd bij in om ze te kijken. Er is echter één serie waar ik een uitzondering op maak: Game of Thrones. Ik zag een reclame in de metro van seizoen 1 en besloot het als Fantasy en geschiedenisliefhebber een kans te geven. Na aflevering 1 was ik hooked en nu heb ik de eerste drie tv-seizoenen en de eerste vijf boeken gelezen. En de serie is zo, zo, zo, zo goed! Basisidee: fantasywereld, draken, strijd om de troon, nog meer draken en andere mythische wezens. Gisteravond was aflevering 1 te zien in de VS en vanavond kunnen wij er ook van genieten via HBO. IK KAN NIET WACHTEN. De trailer voor seizoen 4:


Lees verder

The Borgias: serie – boek – crush

Afgelopen zomer was seizoen 3 van de televisie serie met o.a. Jeremy Irons The Borgias op televisie. Helaas was seizoen drie het laatste seizoen door geldgebrek (mweh). De serie over deze beruchte Italiaanse familie met aan het hoofd paus Alexander (Jeremy Irons) en zijn beruchte kinderen Cesare, Juan en Lucrezia spreken tot mijn verbeelding. Wat een geweldig kostuumdrama was deze serie zeg! Los van de serie heeft Sarah Dunant pas ook een boek geschreven over The Borgias. Een stuk getrouwer aan de geschiedenis is zij gebleven en dit boek is net zo geweldig als de televisie serie. Later deze week zal ik de (lovende) recensie van het boek Blood & Beauty plaatsen, maar vandaag kunnen jullie alvast genieten van wat mooie plaatjes van de serie.

Lees verder