Bedankt Uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar.

DAG 1: De Georgische Griep raast als een neutronenbom over het aardoppervlak. Volgens nieuwsberichten ligt het sterftecijfer op nagenoeg 100 procent.
DAG 14: De beschaving is ten onder gegaan.
Twintig jaar later trekt het Reizende Symfonieorkest, een toneel- en muziekgezelschap, langs de nederzettingen rondom de Grote Meren van Noord-Amerika, om Beethoven ten gehore te brengen en Shakespeare op te voeren. ‘Want overleven is niet genoeg.’ Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren dreigen. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan?
Heen en weer springend in de tijd, tussen de glansrijke jaren van vlak voor de ondergang en de gekantelde wereld van twintig jaar daarna, verhaalt Station Elf over een handvol overlevenden en hun strijd om door te gaan in een wereld die nooit meer dezelfde zal zijn.

Aan het begin van de zomer vertelde ik al in dit artikel dat ik het boek Station Eleven (het Engelse origineel) graag wilde lezen. Een paar weken terug kreeg ik van Atlas contact de Nederlandse versie toegestuurd als recensie exemplaar. Je snapt dat ik erg gelukkig was. Maar ik kan het toch niet laten om even een opmerking te maken over de cover. De Engelse hardcover vind ik namelijk erg mooi (klik hier). De Nederlandse paperback.. not so much. Dat roze stond me op de een of andere manier tegen. Maakt het een cover dat ik niet zo snel zou oppakken. Hoewel het een mooie tegenstelling vormt met de ellende van de wereld. En misschien zou ik de cover niet zo snel oppakken, laat me je vertellen dat ik na het lezen van Station Elf ie-der-een aanraadt om dit boek te lezen.
Lees verder

Stof is het laatste deel van de spectaculaire trilogie Silo / Schakel / Stof. In dit deel leren we hoe het afloopt met de silo s 1, 17 en 18. En hoe het de mensen vergaat die er leven. We zien bekende personen uit Silo (Juliette) en Schakel (Donald) weer terug. Ze staan onder extreme druk en het gevaar dreigt van alle kanten. Uiteindelijk is de vraag: wat wil je liever, vrijheid of wraak?

Ik moet er even bij gaan zitten. Ik kan niet geloven dat de Silo trilogie is afgelopen. Het eerste boek uit deze serie, Silo, heeft me echt geraakt en bleef maar in mijn hoofd rondspoken. Het vervolg Schakel bleef ook maar hangen, hetzij iets minder dan Silo, maar was heel anders qua toon. Zo veel pessimistischer en uitzichtlozer. En nu is daar Stof, waar inderdaad het kernthema de afweging tussen vrijheid en wraak lijkt te zijn.
Lees verder

Marguerite Caine’s physicist parents are known for their radical scientific achievements. Their most astonishing invention: the Firebird, which allows users to jump into parallel universes, some vastly altered from our own. But when Marguerite’s father is murdered, the killer—her parent’s handsome and enigmatic assistant Paul—escapes into another dimension before the law can touch him. Marguerite can’t let the man who destroyed her family go free, and she races after Paul through different universes, where their lives entangle in increasingly familiar ways. With each encounter she begins to question Paul’s guilt—and her own heart. Soon she discovers the truth behind her father’s death is more sinister than she ever could have imagined.

27 mei 2014 (ja ik heb het opgezocht) viel mij voor het eerst deze cover op. Aan de bovenkant een moderne stad, aan de onderkant een meer Russische sfeer. Ik las waar het boek over ging en klikte op goodreads meteen op want to read. Eind 2014 kwam het boek dan eindelijk uit en in januari heb ik het boek gelezen.
Lees verder

Donald Keene is zojuist gekozen als Congreslid. Hij krijgt een belangrijk project toegewezen. Maar waar werkt hij eigenlijk aan? Wordt hij gemanipuleerd? Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes in elkaar. Er is inderdaad een groter plan en dat belooft weinig goeds. In de 22e eeuw ontwaakt Troy uit een langdurig kunstmatig coma. Hij heeft vage herinneringen aan vroeger maar krijgt pillen toegediend om die te onderdrukken. Op een dag besluit hij te stoppen met zijn medicatie.

Vorig jaar las ik in de kerstvakantie Silo, het eerste deel uit de trilogie. Ik was laaiend enthousiast over dat boek en gaf het boek dan ook vijf sterren. In Silo werden we gewoon meteen in het midden van het verhaal gegooid: de mensheid leeft in een Silo, een soort ondergrondse beschaving is opgebouwd aangezien men boven de grond niet meer kan overleven. Het hoe en waarom, daar kwamen we in Silo pas gaandeweg achter.
Lees verder

Titel: Silo
Auteur: Hugh Howey
Serie: Silo #1
Taal: Nederlands (origineel Engels)
Aantal pagina’s: 413
Jaar: 2013

Bedankt uitgeverij Querido voor dit recensie-exemplaar!

In een geruïneerd en giftig landschap leeft een gemeenschap in een gigantische ondergrondse silo. Honderden meters onder de aardoppervlakte wonen de mensen in een streng gereguleerde maatschappij. Sheriff Holston, jarenlang een trouwe aanhanger van de wetten van de silo, breekt onverwachts het allergrootste taboe: hij wil naar buiten. Holstons noodlottige beslissing ontketent een reeks drastische gebeurtenissen. Een onwaarschijnlijke kandidaat wordt aangewezen om hem te vervangen: Juliette Nichols, die alles weet van machinereparatie, maar weinig kennis van de wet heeft. Juliette zal al snel ontdekken hoe gebroken haar wereld eigenlijk is, terwijl de silo wordt geconfronteerd met wat haar bewoners nooit zelfs maar hebben durven fluisteren: Opstand.

In dit dystopische verhaal begint alles bij Holston. Het begin is misschien ietwat traag, maar past precies bij het verhaal. Holston bekijkt de Silo, wat eens zijn thuis was, maar waar hij zich nu van vervreemd voelt. In de eerste hoofdstukken volgen we Holston, die ons onze eerste kijk geeft in het leven van de gereguleerde Silo waarin de mensen tegenwoordig wonen en ondertussen komen we erachter wat Holston heeft gemotiveerd om naar buiten te willen, een zekere dood tegemoet. Holstons post als Sheriff moet wel weer bezet worden en de burgemeester en ondergeschikte van Holston weten een goede kandidaat voor de geest te halen: Juliette Nichols, die helemaal in de diepte van de Silo woont. Dan begint een verhaal van intrige, moord en.. opstand.
Lees verder

Je favoriete genres, denk ik, ontstaan niet zomaar. Het is een langzaam proces. Eerst zie je de kaft/achterflap/recensie van een boek uit een nieuw genre. Je kijkt er eens goed naar. En loopt weer weg. Maar steeds blijft dat boek je aankijken en op een gegeven moment, hoewel je denkt dat het helemaal niets voor jou is, dan pak je het boek op en begint te lezen. Soms gaat er dan een wereld voor je open. Wat een geweldig boek. Wat een geweldig soort boek! Hier moet ik meer van hebben! En vervolgens ren je naar de bieb of de boekhandel en slaat meer van je nieuw gevonden genre in. Vervolgens kunnen er twee dingen gebeuren: boek nummer twee lijkt heel erg op nummer één voor jouw gevoel, heeft niet veel nieuws te bieden.. En dan wordt het na een paar boeken saai. Of je duikt steeds dieper in de verhalenwereld van je nieuw gevonden genre en voegt het langzamerhand toe aan je lievelingsplankje.

Lees verder