Allereerst: Fijne paasdagen allemaal!

Eén van de leukste dingen aan het bloggen over boeken is het schrijven van columns met een boekig onderwerp. Het is iets waar ik niet alleen mijn creativiteit goed in kwijt kan, maar vooral iets waar ik me helemaal door kan laten meeslepen. Waarin ik mijn mening duidelijk kan maken, waar ik zelf aan het denken word gezet en anderen ook probeer te laten denken, waar ik voor mijn gevoel meer de gelegenheid heb om een mooi stuk te schrijven. Ik durf niet te beweren dat ik alle verstand heb van boekige columns. Ik heb er nooit college of cursussen over gevolgd. Je hebt hier te maken met een rare Econometrist-Classica. Toch heb ik het gevoel dat mijn inhoudelijke artikelen worden gewaardeerd in de boekenblogcommunity. En omdat blogposts over bloggen ook zeer favoriet bij mij zijn laat ik de kans natuurlijk niet voorbijschieten om tips te kunnen geven.

Een column schrijf je niet ‘zomaar even’

Ik heb wel eens het gevoel dat columns als makkelijker worden ervaren. Als sneller geschreven dan een recensie. Als een soort blogpost dat je makkelijk kan gebruiken als je even niets anders hebt om je blog mee op te vullen. Ik ben het hier zeker niet mee eens. Ik denk juist dat een column een blogpost is waar veel tijd in gaat zitten, of in ieder geval net zoveel tijd als in je recensies zit (hangt er natuurlijk ook vanaf hoe uitgebreid je die schrijft). Het randje tussen cliché en boeiend, tussen afgezaagd en origineel is dun. En een afgezaagde column is niet even een opvullertje. Want als lezers je columns doorgaans inhoudsloos vinden, zouden ze dan dat ene pareltje wel lezen?

ausuet
Lees verder

Al eerder vertelde ik over NetGalley toen ik het boek Rebel of the Sands las. Toen was ik eigenlijk pas net begonnen met het gebruiken van de website. Nog steeds kan ik niet zeggen dat ik heel ervaren ben met NetGalley, maar omdat het volgens mij onder de Nederlandse boekenbloggers niet heel bekend is, vond ik het een mooi idee om een introductie post over NetGalley te plaatsen.

Wat is NetGalley?

Bij NetGalley kan je galleys aanvragen, die je kan vergelijken met advance reading copies (ARCs), voor verschillende Engelse boeken. Deze titels zijn bedoeld voor professionele lezers: dit kunnen journalisten, boekenverkopers, maar ook boekenbloggers zijn! Niet alle boeken komen op NetGalley en ook niet alle uitgeverijen bieden exemplaren aan op NetGalley, maar toch zit er af en toe wel iets leuks bij. Het biedt je een kans om ook eens aan Engelstalige recensie exemplaren (zij het in epub vorm) te komen.
Netgalley
Lees verder

Studeren, werk, bloggen, vrienden, familie, sporten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je bent wel ergens druk mee. En o ja, eigenlijk wil je heel erg graag lezen, maar er zijn zoveel dingen die eigenlijk voor moeten gaan. Vandaag wil ik mijn tips en mijn visie geven hoe je meer kunt lezen. Je zou kunnen zeggen: maar er zijn al veel artikelen over dit onderwerp. Vast en zeker waar, maar ik vind die tips niet altijd even bevredigend. Zo zie ik regelmatig de tip om korte of makkelijke boeken te lezen, omdat je die sneller uit hebt. Ik heb het niet zo op die tip. Want het gaat mij niet om het aantal boeken dat je in een jaar leest. Het gaat mij meer om het aantal pagina’s of het aantal uur dat je leest. En dan vooral dat laatste. Je wilt meer lezen. Juist. Dus dan wil je meer tijd lezen. Lezen is een hobby. Het is niet de bedoeling dat het iets meetbaars is.
Suetonius
Bovendien zou je kunnen zeggen: je kunt altijd tijd maken voor lezen. Het hangt er gewoon af wat je als prioriteit stelt. Maar ook daar wil ik een kleine kanttekening bij maken. Want soms heb je nou eenmaal veel prioriteiten. Zo heb ik momenteel twee bachelors die ik allebei als een erg hoge prioriteit heb staan. Bovendien probeer ik 3-4 keer in de week te bloggen, probeer ik enigszins een sociaal leven bij te houden en ja ik probeer ook te lezen. Hoe ik zoveel mogelijk probeer te lezen, dat gaat als volgt:
Lees verder

Ik hoor regelmatig van mensen die mijn blog lezen, dat ze het prettig vinden dat in mijn blogposts (relatief) weinig fouten staan. Nou ben ik wel heel precies met taal (neeeeee niet als, het is dan!) en een enorme perfectionist, maar toch zit de eerste versie van een blogpost die uit mijn vingers vloeit toch vol van typfouten en kromme zinnen. Vooral dat laatste. Hoe ga ik dat tegen?


Lees verder

Vandaag geen tips voor nieuwe boekenbloggers, maar tips voor degenen onder jullie die boeken in het Engels willen gaan lezen! Waarschijnlijk weten jullie wel dat ik dol ben op boeken in het Engels lezen. Ik hou van de UK: ik hou van de natuur, de mensen, de cultuur, de geschiedenis, de taal en natuurlijk ook de (Schotse of juist typisch Britse) accentjes. Maar ik ben ook niet als een kleine Sanne Engelse boekjes gaan lezen. Dat is de laatste paar jaar pas echt op gang gekomen. En sommigen van jullie zijn misschien wat huiverig om Engelse boeken te lezen of weten niet helemaal hoe ze het aan moeten pakken. Vandaag geef ik tips!
Lees verder

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen? Dan verwijs ik je naar deze pagina.

Vorige week zondag had ik het over wees uniek. Het onderwerp van vandaag sluit daar aardig op aan en het idee voor vandaag kwam ook een beetje door jullie reacties. In veel reacties schemerde door dat jullie hoopten uniek te zijn door jezelf te zijn en ik moest daar gewoon wat over kwijt!
Lees verder

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost
Deel 4volgers krijgen
Deel 5: Twitter
Deel 6: recensie-exemplaren
Deel 7: statistieken
Deel 8: rubrieken


Lees verder

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: 
wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost
Deel 4volgers krijgen
Deel 5: Twitter
Deel 6: recensie-exemplaren
Deel 7: statistieken


Lees verder