Gisteren (als je deze blogpost leest op 17 oktober) kwam ik de volgende tweet tegen “The Lion, the Witch and the Wardrobe first hit bookshelves 65 years ago today! Wow.” Wow. Ja dat was ook mijn eerste reactie. Ja er zijn boeken die veel ouder zijn dan Narnia, maar ik heb toch het gevoel dat Narnia in ieder geval ‘in mijn leeftijdscategorie’ zeer bekend is en dat het dan toch al zoveel jaren meegaat. Misschien komt het door de films? Misschien komt het door het feit dat toen deze boeken weer/nog steeds ‘hot’ waren Young Adult nog niet echt een populair genre was. Of is Narnia eigenlijk een leeftijdscategorie daaronder? Ik weet het niet. Het maakt me ook niet uit. De boeken zijn magisch. Voor hen die het Narnia tijdperk ontschoten zijn:

They open a door and enter a world. Narnia…the land beyond the wardrobe, the secret country known only to Peter, Susan, Edmund, and Lucy…the place where the adventure begins. Lucy is the first to find the secret of the wardrobe in the professor’s mysterious old house. At first, no one believes her when she tells of her adventures in the land of Narnia. But soon Edmund and then Peter and Susan discover the Magic and meet Aslan, the Great Lion, for themselves. In the blink of an eye, their lives are changed forever.

Lees verder


De 12-jarige Callum Hunt is van jongs af aan opgegroeid met drie regels: 1. Vertrouw nooit een tovenaar. 2. Doe nooit mee aan de IJzerproef. 3. Ga nooit naar het Magisterium.
De meeste kinderen zouden er alles voor overhebben om mee te doen aan de IJzerproef. Maar Callum Hunt niet. Al zijn hele leven heeft zijn vader hem gewaarschuwd om uit de buurt van magie te blijven. Maar het Magisterium ziet in Callum een machtige tovenaar. Voor hij het weet wordt hij meegezogen in de sinistere wereld van het Magisterium, dat niet alleen een duistere connectie met zijn verleden blijkt te hebben, maar ook zijn toekomst compleet verandert. De IJzerproef is begonnen en Callum staat voor de grootste uitdaging van zijn leven: hoe kan hij uit handen van het Magisterium blijven?

In eerste instantie stond de IJzerproef helemaal niet op mijn wishlist, want ik had nog nooit een ander boek van Holly Black of Cassandra Clare gelezen en ik dacht (ik moet het eerlijk toegeven): middle grade, ben ik daar niet te oud voor? Maar toen kreeg ik dit boek als recensie exemplaar toegestuurd en zonder grote verwachtingen begon ik.
Lees verder