Praten over Bloggen is een regelmatig terugkerende rubriek op De Pagina Omslaan waarin ik punten uit het boekenbloggen wil bespreken. Dat kan zijn in de vorm van tips, vragen of meer een kritische noot. De laatste Praten over Bloggen had de titel: De blogdip, blogpauze en ‘is dit het nou?’, waarin ik dieper inging op de blogdip en het feit dat het heel normaal is om te twijfelen aan je blog en aan de koers van je blog. Vandaag wil ik het over een ander onderwerp hebben dat me de laatste tijd bezig houdt: moet je als boekenblogger inspelen op de actualiteiten in boekenblogland om een grote boekenblog te worden?

Ik heb soms wel eens het gevoel dat wanneer je een succesvolle blog wilt hebben dat je dan niet alleen maar achter je macbookje kan zitten en willekeurige boeken kan lezen. Dat je dan mee moet draaien in de maatschappij. Een beetje op de hoogte moet zijn van de nieuwste releases, de nieuwe boeken lezen die je aanspreken en contact hebben met uitgeverijen op social media en op andere manieren. En dan heb je ook nog allemaal evenementen tegenwoordig waar je je blog op kan promoten.

sappho
Lees verder

Praten over Bloggen is een regelmatig terugkerende rubriek op De Pagina Omslaan waarin ik punten uit het boekenbloggen wil bespreken. Dat kan zijn in de vorm van tips, vragen of meer een kritische noot. De laatste Praten over Bloggen had de titel: Hoe persoonlijk moet je boekenblog zijn? En na een tijdje een blogpauze van mezelf vond ik het een slim idee om deze Praten over Bloggen rubriek weer op te laten leven met dit onderwerp. Bovendien goed nieuws: ik heb mijn scriptie met een voldoende afgesloten en daarmee al mijn vakken afgerond voor econometrie! Voordat ik afgelopen jaar begon met twee bachelors had ik er vertrouwen in dat ik het kon, maar dat ik het ook nog zonder herkansingen en met goede cijfers af heb kunnen ronden had ik totaal niet verwacht.

Back to topic: de blogdip en blogpauze. De maand juni en begin van de maand juli heb ik een blogpauze gehouden, met name door bovengenoemde scriptie en de laatste vakken voor Grieks en Latijn van het eerste jaar. Ik zat er gewoon een beetje doorheen door alle drukte en mijn blog voelde aan als een verplichting. Een verplichting die ik niet kon nakomen. 1 juli ging ik vervolgens op vakantie en ik besloot die blogpauze nog iets verder door te trekken dan alleen de maand juni. En weet je.. die blogpauze voelde echt goed.

loebvenus
Lees verder

Praten over Bloggen is een regelmatig terugkerende rubriek op De Pagina Omslaan waarin ik punten uit het boekenbloggen wil bespreken. Dat kan zijn in de vorm van tips, vragen of meer een kritische noot. De laatste Praten over Bloggen had de titel Je schrijfstijl zegt zoveel, waarin ik inging op de schrijfstijl van blogs en het belang van een fijne schrijfstijl. Nadenken over uitroeptekens, spelfouten etc.

Shame! Shame! Waar was je Praten over Bloggen op zondag Sanne? Oeps! Mijn planning, de zon, mijn drukke weken. Som het allemaal maar op. Daarom is Praten over Bloggen een dagje verlaat. Vandaag wil ik het met jullie hebben over de persoonlijkheid van je blog. Hoe persoonlijk moet je blog zijn? Hoe persoonlijk wil jij je blog maken? En hoe persoonlijk willen je lezers dat je je blog maakt?

Als je hoort wat mensen trekt aan een blog dan is het woord persoonlijkheid een terugkerend thema. Mensen lezen graag blogs, omdat ze het fijn vinden om de teksten van een bepaald persoon te lezen, maar ook omdat ze die persoon kennen van bijvoorbeeld events, het dagelijks leven of het gevoel hebben dat ze de blogger achter de blog kennen uit zijn of haar persoonlijke posts. En op die persoonlijke blogposts wil ik wat dieper ingaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lees verder

Praten over Bloggen is een regelmatig terugkerende rubriek op De Pagina Omslaan waarin ik punten uit het boekenbloggen wil bespreken. Dat kan zijn in de vorm van tips, vragen of meer een kritische noot. De laatste Praten over Bloggen had de titel Boekenbloggers volgen de massa waarin ik het onder meer had over mainstream boeken en dat wij tegenwoordig erg worden beïnvloed door uitgevers, reclame, maar ook medebloggers. De reacties op dat artikel waren bovendien goud waard: waar ik meer mijn zorg uitte over het fenomeen, waren vele reacties juist positief dat wij als bloggers ook een beetje mee kunnen bepalen wat hot is.

Vandaag heb ik misschien een wat minder baanbrekend onderwerp, maar wel één die al weken in mijn hoofd spookt. Ik dacht eerst om het in mijn blogpost met tips voor een goede boekige column te stoppen, maar realiseerde me dat ik veel meer over het onderwerp wilde vertellen en hoe belangrijk het eigenlijk voor me is. Daarom gaat vandaag deze hele Praten over Bloggen over je schrijfstijl en het belang van een schrijfstijl die zowel fijn is om te lezen als bij jou als persoon en je blog past.
hobbitus1
Lees verder

Praten over Bloggen is een regelmatig terugkerende rubriek op De Pagina Omslaan waarin ik punten uit het boekenbloggen wil bespreken. Dat kan zijn in de vorm van tips, vragen of meer een kritische noot. De laatste Praten over Bloggen ging over het aantal keer per week dat je het beste kan bloggen, waarin ik mijn genuanceerde mening uit de doeken deed.

Vandaag wil ik wat meer tegen de standaardopinie aanschoppen. Ik las voor filosofie (het vervolg op het vak dat ik vorige periode had) het volgende artikel: What Makes Mainstream Media Mainstream. En na dit artikel ging ik nadenken en ik merkte dat er enorm veel woorden in mij zaten die eruit moesten. Al eerder plaatste ik een Praten over Bloggen column over het uniek blijven in de blogwereld. Mijn verhaal van vandaag is hier aan de ene kant heel sterk aan verwant, maar heeft aan de andere kant ook een totaal andere insteek.
boeken
Lees verder

Praten over Bloggen is een regelmatig terugkerende rubriek op De Pagina Omslaan waarin ik punten uit het boekenbloggen wil bespreken. Dat kan zijn in de vorm van tips, vragen of meer een kritische noot. De laatste Praten over Bloggen ging over het belang van oude blogposts, waarin ik vertelde dat je niet alleen voor je lezers nu moet schrijven, maar ook moet nadenken over de lezers die je blogposts over een jaar of misschien nog wel later zullen lezen.

Het onderwerp van vandaag zat al langer in mijn hoofd en ik heb het al vaker op de blog genoemd, maar er vormde zich een concrete blogpost in mijn hoofd toen er in de boekenbloggers app (opgezet door Emmy) kort werd gesproken over de frequentie waarmee bloggers bloggen. En vandaag wil ik graag even een boekje open doen over wat ik nou eigenlijk vind.

VESchwab
Lees verder

De laatste Praten over Bloggen ging over de ideale lengte van een blogpost. Velen van jullie hadden geen strakke eisen voor de lengte van een blogpost, maar wel sommige gedefinieerde of minder gedefinieerde richtlijnen. Ook kwam het argument van SEO (Search Engine Optimization) naar voren. Om dat te kunnen gebruiken moet je blogpost meer dan 300 woorden zijn. Zelf gebruik ik (nog) geen SEO. Toch vind ik persoonlijk dat mijn blog vaak via het wereld wijde web gevonden wordt. Vandaag wil ik het daarom hebben over oude blogposts.

Via mijn favoriete wordpress toevoeging Jetpack heb ik even in mijn statistieken gezocht. Daar heb ik gezocht naar de meest bekeken blogposts van de afgelopen dagen die in 2014 zijn gepubliceerd. De top 3 daarvan is als volgt:
bloggen1
Lees verder

Vandaag is eigenlijk de eerste dag dat ik het ‘column op zondag‘ concept toepas in de praktijk. En vandaag doe ik dat met een Praten over Bloggen post! De laatste Praten over Bloggen post was alweer een tijdje geleden, ‘vorig jaar’, waarin ik het gebruik van afbeeldingen besprak. Ik stelde dat het niet zo heel erg was om niet-zelfgemaakte afbeeldingen te gebruiken. Jullie waren daar echter met een volle meerderheid fel op tegen en ik heb daar naar geluisterd. In mijn blog- en leesvoornemens voor 2016 besprak ik al dat ik meer eigen afbeeldingen op mijn blog wil gebruiken. 1-0 voor jullie I guess.

Vandaag wil ik een nieuw onderwerp aansnijden. Een onderwerp waar ik eigenlijk zelf ook wel een beetje mee worstel, vooral als het gaat om de Praten over Bloggen blogposts. Wat is de ideale lengte van een blogpost? Aan de ene kant zou je kunnen zeggen: er is geen ideale lengte van een blogpost. Maar daar neem ik vandaag geen genoegen mee. Ik wil meer! Ik wil er dieper op ingaan! Laten we eerst recensie en niet-recensie artikelen splitsen.

voornemens20162
Lees verder

Praten over Bloggen is een wekelijkse rubriek waarin ik mijn visie op de boekenblogwereld publiceer met daarin vragen, tips, maar ook discussie over zaken die in mijn boekenblogperspectief spelen. Zo behandelde ik vorige week de vraag of het wel nuttig was om oude boeken te recenseren. Ik had hier gemengde gevoelens over, omdat ik niet vind dat de recensie de ideale vorm is om ieder boek te bespreken. Er zijn namelijk veel andere dingen die je kan doen om een boek onder de aandacht brengen. In de comments vond ik dat vooral Emmy een sterke reactie achterliet waarin ze vertelde dat je door een recensie juist mensen kon motiveren om oudere boeken op te pakken. Bovendien zei ze dat een boek al oud was nadat de catalogus verlopen is, dus.. wat is oud dan? Deze week wil ik het echter over een ander relevant punt hebben. Namelijk: het gebruik van afbeeldingen.

Ik heb al vaker blogposts over het gebruik van (en het stimuleren van) eigen afbeeldingen gelezen. Pas las ik echter een goed artikel over Stockfoto’s van Lilian op Kletspraatjes dat me echter maar bij is gebleven en vandaag wil ik jullie mijn visie geven op het gebied van afbeeldingen. Hier wil ik echter wel bij zeggen: ik ben geen studente communicatie of iets aanverwants, ik heb hier niet voor geleerd, dus als er technische dingen zijn die niet kloppen: ik baseer deze blogpost op mijn kennis en ervaring. Misschien nog een korte uitleg wat stockfoto’s zijn: dat zijn foto’s die zijn vrijgegeven voor gebruik van bijvoorbeeld blogs (en mogelijk tegen betaling?). Ik moet bekennen dat ik er ook niet alle details van af weet.
Lees verder

Het was eigenlijk de bedoeling de Praten over Bloggen rubriek in het weekend te plaatsen, maar door mijn weekend Florence en Pisa (wat enorm leuk was, maar meer daarover later!) was deze Praten over Bloggen blogpost niet afgekomen. Er gaat namelijk meestal iets meer werk in zitten dan in een ‘normale’ blogpost.  Ik wil eigenlijk ook nog even stilstaan bij de vorige posts van Praten over Bloggen, want ik wil jullie enorm bedanken voor de uitgebreide reacties die jullie achterlaten op de artikelen! Niet alleen leer ik van jullie reacties, ook put ik er inspiratie voor uit voor de volgende sessies van Praten over Bloggen. Ik wil namelijk actuele vragen of problemen behandelen, dingen die nu spelen of waar je nu iets mee kan. De vorige editie ging over recensie-exemplaren en de mogelijke gevaren daarvan. Velen van jullie snapten mijn issues wel, maar hadden zelf niet echt problemen met het lezen van recensie-exemplaren.

Lees verder