Donna Tartt volgt in haar erudiete en bedwelmende debuutroman enkele studenten die door hun eigen morele hoogmoed ten val komen. Richard Papen, een ingetogen jongen van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich – in de ban van een leraar – op de bestudering van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester raakt hij betrokken bij een drama dat zich tussen hen heeft afgespeeld. Een drama met grote gevolgen voor iedereen.

De Verborgen Geschiedenis is een boek dat ik al een tijd in de kast had staan. Ik had het voor mijn verjaardag gekregen, maar iets hield me tegen om er meteen in te beginnen. Er waren andere boeken die voorrang hadden. En toen begon ik op vakantie tegelijk met Outlander in De Verborgen Geschiedenis. Ik zat in tweestrijd: aan de ene kant vond ik het boek heel spannend en wilde ik verder lezen, aan de andere kant bleef Outlander me ook roepen. Vandaar raakte De Verborgen Geschiedenis even in de vergetelheid, maar afgelopen twee weken dook ik er steeds tussen het tentamens leren door vol in. En toen moest ik écht verder lezen (nee dat is niet zo slim in een tentamenweek). Want dit boek is verslavend.
Lees verder

In Parijs mist professor Robert Langdon een afspraak met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten…,. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Da Vinci, voor wiens ‘Mona Lisa’ het lijk gevonden is. Daarom gaat Langdon terug, het Louvre in. Met zijn redster begint hij een speurtocht naar het motief voor de moord en naar
de betrokkenheid van Opus Dei. Maar de politie en de moordenaar zitten hen op de hielen…

Vandaag heb ik voor jullie mijn tweede recensie van een Dan Brown boek. Al eerder recenseerde ik Het Bernini Mysterie (het eerste boek over Robert Langdon) en vandaag wil ik het hebben over het tweede deel: De Da Vinci Code. Allereerst moet ik iets bekennen. Ik heb de film eerder gezien dan dat ik het boek heb gelezen. Jaren geleden toen de film net uit was. Ik vond de film toen goed, maar niet mindblowing. En dat vond ik bij het boek dus écht wel!
Lees verderCassandra (Cassie) is opgegroeid in Leiden, maar haar moeder wil per se verhuizen naar een dorp in Oost-Nederland. Waarom weet Cassie niet. Cassie voelt er zich in elk geval niet thuis. Ze heeft een baantje bij de vreselijke supermarktbaas Stroe. Met het geld dat ze daar verdient, kan ze af en toe wegvluchten naar de stad. Op een broeierige zaterdag fietst Cassie naar huis. Er is onweer op komst. Ze wordt onderweg aangerand door vier jongens, onder wie Edwin de Backer, de zoon van de machtigste man in het dorp. Om aan hen te ontkomen klimt ze over het hek van de Borgerhof, waar een zonderlinge vrouw woont. Een heks, zeggen sommigen, een veroordeelde crimineel, zeggen anderen. Cassie valt bij de klimpartij en de zonderlinge vrouw, Coba, rijdt haar met de kruiwagen naar het grote, wat vervallen huis om haar te verzorgen. Moet ze aangifte doen van de aanranding? Zal ze Coba bedanken en haar opnieuw ontmoeten? De zaterdag van het onweer zal haar leven ingrijpen veranderen.

Ik begon in De zaterdag van het onweer met verwachtingen van een verhaal waarin een meisje haar aanranding probeerde te verwerken. Maar eigenlijk was dat een ondergeschikt thema. De belangrijkste thema’s in dit verhaal zijn familie, vriendschap en familiegeheimen. Wanneer Cassie wordt aangerand vlucht ze weg en komt ze bij de mysterieuze Coba terecht. Daar begint een merkwaardige, maar hartelijke vriendschap. Maar Cassie durft niets te zeggen tegen haar onstabiele moeder, die nogal veel drinkt en het liefst een zo jong mogelijk vriendje heeft. Cassie heeft niet alleen haar eigen problemen, zij is degene die voor haar moeder moet zorgen.
Lees verder


Na de dood van haar man leeft Mary McAllister in isolement in haar witte huis dat uitkijkt over het stadje Mill River. Haar contact met de buitenwereld is beperkt tot de post, de tv en het uitzicht vanuit haar raam. De inwoners van Mill River vinden het witte huis in de verte mysterieus en weinig mensen hebben Mary ooit ontmoet. Alleen de oude priester Michael O’Brien kent Mary – en ook haar geheim. Als dat eenmaal aan het licht komt, zal het leven van de inwoners van Mill River ingrijpend veranderen.

Het verlangen naar Mill River is een boek waar je doorheen vliegt. Voor je het weet zit je midden in het verhaal en leef je mee met Kyle, Claudia, O’Brien, maar vooral Mary. Het was een boek dat ik in het paasweekend heb uitgelezen. Lekker in de zon. Het is dat boek dat ondanks sommige heftige gebeurtenissen, heel hartverwarmend werkt.

Dit boek wordt op een hele slimmer manier vanuit het heden en verleden verteld. We beginnen het verhaal met de dood van de oude mevrouw Mary McAllister, die altijd al in dat grote witte huis woonde en wie niemand ooit zag. Terwijl de overige bewoners uit het dorp Mill River verder gaan met hun leven, gaan we terug in de tijd naar het begin van de Tweede Wereldoorlog, naar Mary’s jeugd.
Lees verder

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven …

Toen deel twee van deze serie net in het Engels uit was, dook dit boek opeens overal op. En ik dacht: waarom is iedereen zo enthousiast? De cover was aantrekkelijk, ja, maar ook zo somber. Pas net voor de huwelijksreceptie van Tahereh Mafi en Ransom Riggs ging ik me meer in de boeken verdiepen van Ransom Riggs en besloot ik dit boek met oude foto’s erin een kans te geven. En ik ben blij dat ik die kans genomen heb!
Lees verder


Als Omega Point wordt vernietigd, weet Juliette niet of haar vrienden en de andere rebellen nog leven. Ook Adam lijkt verdwenen. Om het Herstel voor eens en altijd te vernietigen, is ze nu afhankelijk van Warner. De enige persoon van wie ze nooit had gedacht hem te kunnen vertrouwen, maar wel degene die haar leven redde. Warner is bereid Juliette te helpen – maar wat wil hij daarvoor terug?

Vertrouw me is het derde en slotdeel uit de Touching Juliette trilogie. En dat is om te janken. Want ik wil niet dat deze trilogie is afgelopen. Wat moet ik nu verder met mijn leven. Het enige wat ik nu kan doen is zielig in een hoekje wachten tot iemand besluit een film te maken en dat deze niet wordt verpest. Back to business: al eerder verschenen recensies van de andere delen op De Pagina Omslaan: Vrees me, Verwoest me, Breek me en Versplinter me. Ook konden jullie pas mijn eerste filmpje zien met 10 redenen waarom je Vrees me moet lezen!
Lees verder


De vijftienjarige Nathan groeit op in het moderne Engeland, waar witte en zwarte heksen naast gewone mensen leven. De witte heksen zijn goed, de zwarte heksen slecht, zo leert hij van jongs af aan. Zelf stamt hij af van beide: zijn vader is de meest gevreesde zwarte heks en berucht om zijn duistere magie; zijn moeder, een witte heks, is dood. De witte heksen zijn bang voor Nathan en sluiten hem op tot zijn zestiende verjaardag. Dat is het moment waarop zijn vader hem drie inwijdingsgeschenken moet geven, anders zal Nathan sterven. Maar hoe kan Nathan zijn vader vinden als iedereen hem in de gaten houdt en hij niemand kan vertrouwen, zelfs zijn eigen familie en het meisje op wie hij verliefd is niet? Maar Nathan heeft weinig keus en zal moeten terugvechten om zijn leven te redden. De jacht is geopend…

Vandaag heb ik voor jullie een recensie van het boek Half Zwart, dat al gehypet was voordat het verschenen was. Ik heb een klein beetje een haat-liefdeverhouding met dit boek: in het begin was het een beetje saai en de zinnen zijn erg simpel. Maar óf ik denk teveel na óf dit boek was heel erg goed doordacht. Want ik heb het boek dichtgeslagen met een wauw-gevoel.
Lees verder


Versplinter me wordt verteld vanuit het perspectief van Adam. Hij heeft veel om over na te denken: zijn verbroken relatie met Juliette, de veiligheid van zijn beste vriend en zijn broertje James, en zijn leven in Omega Point. Maar Adam heeft geen tijd: er is een aanval gepland op Het Herstel – en zij deinzen er niet voor terug om iedereen waar Adam om geeft uit te schakelen.

Al eerder konden jullie mijn recensies van de eerdere delen lezen: Vrees me, Verwoest me en Breek me. Als echte fan van Warner (geobsedeerd door Warner, een fangirl van Warner, hoe je het ook maar wilt noemen) was ik een beetje huiverig voor dit boek. Tahereh Mafi weet duidelijk te maken in de eerste boeken van haar serie dat je loyaliteit gemakkelijk kan switchen qua voorkeur. Ik was bang dat dit boek me zou laten switchen van team en daar had ik geen zin in. Maar toen won ik dit boek bij Lilian van Booktraveler en wist ik zeker dat ik dit boek moest gaan lezen voordat Vertrouw me (het laatste deel) zou verschijnen.

Lees verder


Herfstroos lijkt een normaal Engels meisje, maar ze heeft een duister leven. Haar grootmoeder is vermoord en Herfstroos heeft unieke krachten. Op school wil niemand met haar te maken hebben vanwege de littekens op haar huid. Dan komt er een nieuwe, knappe jongen op school, met dezelfde tekens op zijn huid als Herfstroos. Dat plaatst hun allebei gevaarlijk in het middelpunt van belangstelling. Ook heeft ze dromen over Violet en de vampier Kaspar. Herfstroos moet Violet redden voordat het te laat is…

Begin februari konden jullie het eerste deel van deze serie lezen: Violet. Violet was een liefdesdrama gewikkeld om Violet en de vampierenprins Kaspar Varn. Herfstroos speelt zich gelijktijdig met Violet af, waardoor het boek ook goed los te lezen is. Ik kan me namelijk veel mensen voorstellen die geen zin hebben in weer een vampierenverhaal, maar wel geïnteresseerd zijn in het verhaal over een meisje met magische krachten.
Lees verder

Noa heeft een tweede keer kunnen ontsnappen uit de klauwen van Mr. Mason en zijn handlangers. Samen met Zeke probeert ze nu zo veel mogelijk slachtoffers van de gruwelijke experimenten uit de laboratoria te redden, maar helaas gaat dat niet altijd goed. Peter zit thuis met totaal andere problemen: Amanda gaat zich steeds vreemder gedragen, zijn ouders zitten hem op zijn huid en ondertussen probeert hij Persefone’s leger zo veel mogelijk te ondersteunen bij de reddingsacties. Hoewel ze op afstand van elkaar opereren, blijven Peter en Noa elkaar nodig hebben in de harde strijd tegen de dodelijke proeven op straatkinderen. En dit wordt nog belangrijker als blijkt dat de tegenstanders dichterbij zitten dan ze denken…

Het Verzet is het tweede deel in de Project Persefone serie. In september 2013 plaatste ik al een recensie van deel 1: Het Experiment. Wat zo verfrissend was voor mij aan Het Experiment was dat het een Young Adult was die zich eens niet in een andere wereld afspeelde. Normaal ben ik dol op andere werelden, andere plaatsen, maar daardoor is een keer iets anders juist extra leuk. Het Verzet speelt zich een paar maanden na Het Experiment af. Peter moet thuis doen alsof er niets aan de hand is. Student by day. Hacker by night. Vanaf zijn computer probeert hij Noa zoveel mogelijk te helpen met ‘Persefone’s Army’, terwijl Noa in een heel ander gebied van de VS tieners uit vergelijkbare loodsen probeert te redden van waaruit zij is ontsnapt. En als klapper op de vuurpijl: er is iets vreemds met Noa gebeurd toen ze gevangen was.
Lees verder