In de rubriek Van A tot Ovidius wil ik mijn liefde voor de Klassieke Oudheid en de literatuur die daarbij hoort toegankelijk maken voor het boekenblogleespubliek en ook de Klassieken koppelen aan boeken die veel vaker worden gelezen door de lezers van veel boekenblogs: Young Adult boeken. Ook wil ik het af en toe hebben over wat ‘achterliggende principes’ die je wel eens tegen komt, zoals vandaag. Want vandaag wil ik een blogpost besteden aan het fenomeen deus ex machina. Of misschien ben je wel geïnteresseerd naar de vorige blogpost uit deze rubriek? Die ging over hervertellingen.

loebvenus
Lees verder

Vorige week konden jullie mijn aankondiging lezen van een nieuwe rubriek: Van A tot Ovidius. In deze rubriek wil ik mijn liefde voor de Klassieke Oudheid en de literatuur die daarbij hoort toegankelijk maken voor het boekenblogleespubliek en ook de Klassieken koppelen aan boeken die veel vaker worden gelezen door de lezers van veel boekenblogs: Young Adult boeken. Vandaag wil ik het met jullie hebben over hervertellingen. Want weet je, hervertellingen kwamen in de Oudheid ook al veelvuldig voor.

Met Latijn lezen we momenteel Ovidius’ Metamorfosen, een epos van allerlei mythische verhalen die te maken hebben met gedaanteveranderingen. En eigenlijk zijn dat ook allemaal al bestaande mythes. Ovidius heeft het alleen op zijn eigen manier verteld. Misschien wel vergelijkbaar met de huidige hervertellingen in Young Adult land? Maar aan de andere kant: denk aan Cinder en A Court of Thorns and Roses. Die verhalen zijn dan misschien wel hervertellingen van sprookjes, het verhaal is duidelijk heel anders en in een totaal andere setting. Maar ook hervertellingen met een twist zijn niet vreemd in de Oudheid. Zo wil ik vandaag het voorbeeld met jullie bespreken van Helena.

Helena en Paris in de film Troy (Bron afbeelding)

Lees verder

Zoals jullie misschien wel weten ben ik dit studiejaar begonnen met de studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Een hele mondvol. En ik ben enorm blij dat ik begonnen ben met deze studie. Ik merk dat hier mijn hart ligt, veel meer dan bij econometrie en ik dan ook dat een toekomstpad in de klassieken een plan is waar ik het meest gelukkig van ga worden. Al tijden loop ik rond met het idee om mijn liefde voor de Klassieke Oudheid en voor de talen Grieks en Latijn op de een of andere manier te gieten in een rubriek voor De Pagina Omslaan. Ik weet dat veel van mijn lezers vooral gericht zijn op Young Adult, maar ik wil jullie, mijn lezers, ook uitdagen om je te verdiepen in andere genres. Om ook andere dingen te proberen. En de Klassieken en Young Adult kunnen ook best samengaan.

AtotOvidius
Lees verder