De laatste keer dat ik het bewust over het gebruik van foto’s op mijn blog had is alweer een paar maanden geleden. In 2016 ben ik dan ook steeds meer bezig en bezig gegaan met het maken van eigen foto’s en kijken wat werkt en wat niet. Nog steeds zijn foto’s vaak een beetje vulling zodat mijn blogpost er wat minder intimiderend uit ziet en neem ik nog steeds te weinig tijd om echt goede en mooie foto’s te maken. Maar je weet wat ze zeggen: oefening baart kunst. Pas las ik een artikel van Lilian over het maken van stockfoto’s en dat gaf me een beetje een schop onder m’n kont: hup foto’s maken jij! Het resultaat van die sessie zie je hieronder:

gilgamesh
Lees verder

Lang, lang geleden (eind 2015) plaatste ik een artikel over het gebruik van afbeeldingen op je blog. Ik zei toen dat ik het niet zo erg vond als je afbeeldingen van sites als tumblr en pinterest gebruikte. Hier werd op z’n zachtst gezegd nogal heftig op gereageerd. Ik ging zelf ook een nadenken en besloot mijn lezers tegemoet te komen: ik zou proberen om meer eigen afbeeldingen te gebruiken. In mijn goede voornemens voor 2016 kwam dit dan ook terug: meer eigen afbeeldingen. In januari was ik veel thuis en experimenteerde ik dus aardig wat, maar ik realiseerde me ook dat boekfotografie nog niet zo makkelijk was.

En nu is het halverwege maart en kan ik de zelfgemaakte foto’s niet meer van mijn blog wegdenken. Ja bij oude blogposts staan nog de typische boekenplaatjes in mooie vintage stijl, maar in mijn nieuwe blogposts zie je die niet meer. De enige niet-originele afbeeldingen zijn de boekomslagen bij recensies.

maartbr
Lees verder

Weten jullie het nog? Een tijdje terug zette Emmy van Zonenmaan.net Blogs in de spots op waar jullie allemaal je favoriete blogs konden nomineren. Ik kan u met enorm veel trots zeggen dat ik twee keer in de prijzen ben gevallen! Ik ben zowel genomineerd in de categorie Favoriete Oudere Blogs (ik ga ook alweer bijna 3 jaar mee. Ja. Echt.) en in de categorie Favoriete Grote Blogs. Die laatste maakt me misschien nog wel gelukkiger, want eigenlijk zie ik mezelf helemaal niet als een zo grote blog. Ik heb misschien aardig wat Bloglovin’ volgers, ik kijk toch altijd wel op tegen blogs met een enorm aantal volgers en bezoekers. Nog steeds voel ik me een klein opdondertje in de enorme bloggerswereld met tegenwoordig veel en veel meer blogs dan ik bij kan houden.


Lees verder

Ik zei het al bij mijn voornemens van 2016. Ik wil meer zelf foto’s maken op De Pagina Omslaan. Toch vind ik het allemaal nog wat lastiger dan ik in eerste instantie had gedacht. Het liefst zou ik allemaal afwisselende en originele foto’s maken. Zo probeer ik in ieder geval de achtergronden af te wisselen: mijn wereldkaart, boekenkast en het wit van mijn bureau zijn momenteel ‘de favorieten’. Toch realiseer ik me verder dat de poses van mijn boeken nog wat saai zijn, nog wat star. Meestal houd ik het boek maar gewoon omhoog of ligt het ergens. Daar is nog zeker ruimte voor verbetering. Maar aan de andere kant: hoeveel originele manieren zijn er om je boeken op de foto te zetten? Misschien is het geheim wel dat een model een foto levendiger maakt? Alleen zie ik mezelf nog niet de hele tijd poseren voor een foto.
vertalen1
Lees verder

Met het nieuwe jaar heb ik opeens ook enorm veel bloginspiratie. De laatste paar maanden heb ik mijn blog vooral passief bijgehouden. Ik plaatste blogs, ik las boeken, maar ik veranderde niet veel en ik denk dat het goed is dat veel dingen van een blog hetzelfde blijven, maar dat je ook met je tijd mee moet gaan. Nadenken wat lezers willen, maar vooral nadenken wat jij als schrijver, dus ik als schrijver van De Pagina Omslaan, wilt.

En ik heb allemaal ideeën wat ik dit jaar wil bereiken. Op blogniveau, op leesniveau en op schrijfniveau. En voor mijn blog is dat niet zozeer gericht op het vergroten van het aantal volgers, hoewel het natuurlijk wel een beetje meespeelt. Je wilt dat je blog gelezen wordt. Ook vond ik dat het uiterlijk van mijn blog aan verfrissing toe was. Ik wilde de huidige layout houden, maar ik heb toch de header wat aangepast, de achtergrond veranderd en ook het kleurenschema op de schop gegooid.

vertalen1
Lees verder

Ik probeer normaal nogal stipt te zijn met blogposts. Mijn standaardritme is om de dag een blog. Afgelopen twee weken was ik erg druk en werd dat vaak om de twee dagen. Maar whoah, deze week heb ik mijn blog gewoon compleet verwaarloosd. En dat doet pijn. Om mijn kindje te verwaarlozen. Maar het had een reden. Afgelopen week was tentamenweek en mijn eerste tentamenweek met twee bachelors tegelijk. En dat was best wel heftig. Ik dacht: ik kan dat allemaal wel. En toen ik bezig was dacht ik: oh no, ik kan dit dus echt totaal niet, dit is veel te veel. Maar ik heb de week overleefd. Over de resultaten ben ik heel erg gemixt. Ik weet dat een enkel tentamen goed ging en een enkel tentamen echt drama. Verder heb ik eigenlijk geen idee. Maar nu is het weekend.. En hebben we nog 1 tentamen te gaan!

Lees verder

Als alles volgens mijn planning verloopt, dan lees je deze blogpost op 21 augustus. Het is nu als ik deze blog typ 8 augustus. Blogs tot en met 25 augustus zijn verder al bijna allemaal ingepland. En hier ben ik al meer dan een week mee bezig.

De blogfeiten op een rij. Ik heb een aanval van blogplannen (en dan als in plèèènnen en niet als in een plan)! In mijn tips voor nieuwe boekenloggers (die serie is al weer meer dan een jaar oud, ja zo hard gaat de tijd dus) sprak ik al eens over het feit: wanneer schrijf en wanneer plaats je een blog? En vandaag wil ik iets dieper ingaan op het inplannen van blogs, omdat ik zelf he-le-maal in de flow zit. Voor mij zijn er vaak twee extremen: ik heb of helemaal geen inspiratie en keur echt ieder idee voor een blogpost af (dan plaats ik ook vaak minder blogs). Of ik heb idee na idee en zou voor m’n gevoel wel door en door en door kunnen bloggen.
Lees verder

Soms dan lees je boeken en dan wil je dat anderen ze ook lezen. Zo stalk ik sommige vriendinnen regelmatig met de mededeling dat ze een bepaald boek moeten lezen. Maar ook op De Pagina Omslaan heb ik soms het gevoel dat mijn recensie niet genoeg zegt over het feit dat je het boek moet lezen. Want ik schrijf een recensie naar eer en geweten, maar een boek met een middelmatige recensie, een boek dat dus minder snel blijft hangen, kan wel een boek zijn wat je heel veel plezier zal doen. Oke, this sounds confusing en niet precies wat ik bedoel. Maar snap je m’n punt? En je hebt ook boeken waar de recensie uit een en al lof bestaat (VICIOUS, VICIOUS, VICIOUS!) en waar je gewoon nog vaker de aandacht op wil vestigen.


Lees verder

Deze week heb ik De Pagina Omslaan in een nieuw jasje gestoken. De basis van de layout is hetzelfde gebleven, maar de header en de achtergrond hebben een drastische verandering ondergaan. En ik ben er blij mee! Na meer dan een jaar (bijna anderhalf jaar zelfs) was ik toe aan iets anders. Ik ben  gegaan voor een simpele header: er moet meer aandacht naar de tekst laten gaan. De achtergrond is misschien wel iets drukker, maar reflecteert wel een van mijn hobby’s/dromen: reizen en cultuur.


Lees verder