In deze zomervakantie heb ik al twee incomplete boeken gelezen: If not, Winter van Anne Carson en Sappho en The Epic of Gilgamesh. Wat ik hier bedoel met incompleet is dat ze niet voor de volle 100% zijn overgeleverd. We hebben bits and pieces en moeten verder zelf puzzelen hoe het hele verhaal of gedicht in elkaar zit. En weet je, eigenlijk vind ik het heel leuk dat ze niet compleet zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ik zou een gat in de lucht springen als we een papyrusrol of een kleitablet zouden vinden dat zou zorgen dat we weer meer informatie hebben om het verhaal van Gilgamesh of één van de gedichten van Sappho completer te maken, toch vind ik dat er ook heel veel leuks zit in een niet compleet verhaal. Ik vind dan ook niet dat je een verhaal naast je neer moet leggen simpelweg omdat het niet af is of omdat je niet ieder woord hebt.

Mei 2015 plaatste ik de eerste blogpost met de titel Lezen buiten je comfortzone en hoewel ik het afgelopen jaar regelmatig terug ben gekomen op deze blogpost of in ieder geval op dit fenomeen, vond ik dat ik vandaag weer wat nieuwe stof tot schrijven had. De strekking van het artikel uit mei 2015 was ongeveer dat ik het fijn vond om af en toe buiten mijn comfortzone te lezen. Want als je altijd in je comfortzone leest, dan kan je naar mijn mening veel sneller in een leesdip raken, doordat je bijvoorbeeld net de geweldigste dystopische YA ooit gelezen hebt en iedere andere dystopische YA niet anders dan tegen kan vallen.

Ik snap dat velen van jullie nog helemaal in de vakantiesferen zitten en nog helemaal geen zin hebben om te denken aan komend studiejaar of werk. Maar stiekem ben ik wel weer klaar om aan de slag te gaan. In de zomer komen altijd weer doelen en dromen bij me op. Krijgen plannen vorm. Gaat mijn hart uit naar de dingen die (nog) niet in mijn bereik liggen en gaat mijn verstand aan de slag om een plannetje voor te bereiden.

workharddreambig
Lees verder

Het is een fase waar een boekenblogger (of misschien beter algemeen gezegd: een boekenliefhebber) vroeg of laat mee in aanraking komt: je hebt teveel boeken en je besluit dat er echt een paar weg moeten. En of je dat nou met tranen en verdriet doet of met een grote opluchting, feit blijft dat die boeken ergens moeten blijven. Misschien past het ook wel een beetje bij de hype die de laatste tijd de ronde schijnt te doen: het idee dat je niet spullen moet verzamelen, maar herinneren. En al die spullen die ik bezit kunnen beklemmend werken. En dat beklemmende gevoel zit er vooral in dat ik aan de ene kant inzie dat ik teveel spullen heb, maar aan de andere kant maar heel minimaal in staat ben om spullen weg te doen.

Maargoed, ondertussen heb ik een stapel verzameld met boeken die ik zelf niet meer hoef. Alleen staat die stapel nog steeds thuis ergens in een opberghok, omdat ik nog niet zo goed weet wat ik er mee moet. Sommige boeken wil ik weggeven aan vriendinnen, maar van anderen boeken is er niemand in mijn directe omgeving die ik er plezier mee kan doen. Wat moet ik ermee?

stempel2
Lees verder

Bij de titel had ik duidelijk een Divergentachtige spring op de trein scene in mijn hoofd. Zo 1,2,3 kon ik daar geen spannend gifje van vinden, dus jullie zullen het moeten doen met degene hieronder. Maar houdt dat spannende beeld paraat. Zo zie ik namelijk een beetje de opkomende Nederlandse booktube wereld. En over die booktubewereld wil ik het vandaag met jullie hebben.

Toen ik net begon met boekenbloggen was in Nederland de booktube wereld (in het Nederlands althans) praktisch non-existent. Maar de laatste paar maanden is de Nederlandse booktube wereld booming. En het aantal abonnees gaat ook in een heel rap tempo omhoog, naar mijn idee op dit moment een stuk rapper dan bij boekenblogs het geval is. Neem de kanalen van Oh My Book (op het moment van schrijven 235 abonnees), Cinderellis (355 abonnees), Fleurine (372 abonnees) en de zeer recent begonnen De Boek Pioniers (80 abonnees). En uh, ik krijg er per maand een paar bij als ik geluk heb.
Lees verder

Een tijdje terug plaatste ik een blog over mijn boekenverwervingsgedrag. Daarin vertelde ik onder andere dat ik veel minder boeken ben gaan kopen de laatste tijd en lees ik bewust ook minder recensie-exemplaren. Ook had ik het laatst over het feit dat ik opeens een vlaag had van het ‘lezen uit eigen boekenkast‘-virus. En dat uit eigen boekenkast lezen wil ik natuurlijk graag doorzetten in de zomer. Toch wil ik ook nieuwe boeken lezen in de zomervakantie, of dat nou nieuw voor mij of nieuw verschenen is. Want weet je.. dat lezen in de zomer, dat vind ik toch wel een beetje speciaal. En ik vind het leuk om boeken apart te leggen om die te bewaren voor de zomer(vakantie).

Zo heb ik The Epic of Gilgamesh gekocht speciaal voor de zomer. Een epos dat ter sprake kwam tijdens mijn studie en ik kon het niet weerstaan om het boek te kopen. Ook had ik in mijn hoofd Glass Sword gereserveerd voor de zomer, omdat ik Red Queen vorige zomer had gelezen. Alleen toen ik het boek toevallig won bij bol.com kon ik me niet inhouden en heb ik het boek meteen gelezen.
IfNotWinter
Lees verder

Afgelopen weekend ging er een bepaalde blogpost rond in de boekenblogwereld. Ik wil hier niet teveel op in gaan en ik wil ook niet negatief spreken over de blog(post), maar toch schrok ik op een bepaald punt. Het ging me niet om de bloggers die wel of niet werden bedoeld. Het ging me om de toon van de blogpost. Vandaag dus niet de recensie die ik had willen plaatsen en zonder een bijpassende foto. Maar ik wilde dit even van me afschrijven.

Ik ben een vrij eigenwijs persoon. Ik ben er niet dol op als iemand mij gaat vertellen hoe het zit als ik denk dat het anders zit. Eenzelfde iets kan ik krijgen wanneer ik blogposts, maar ook recensies lees. Dat iemand een beetje autoritair overkomt. Dat een blogpost iets uitstraalt als: ‘Het zit zo. Punt. Dit is de waarheid. Dit is hoe het is.’ Mijn eerste reactie is om daar dan vervolgens helemaal tegenin te gaan. Waarom zeg je dat het zo is? Waarom is het niet anders? Wie ben jij dat je denkt dat jij de wijsheid in pacht hebt?
Lees verder

De titel gebruikt koninklijk meervoud, maar het schijnt toch dat ik nog steeds deze blog alleen run. Maar we in de titel klinkt duidelijk sterker. De titel laat ik verder terzijde. Nu iets meer dan een week geleden ben ik begonnen met een impuls en die impuls hoop ik door te zetten. Vorige week haalde ik The Boleyn King uit de boekenkast en begon te lezen in een boek dat ik al meer dan drie jaar geleden had gekocht. Gisteren ben ik verder gegaan met dit goede voorbeeld aangezien ik begonnen ben in Master and God van Lindsey Davis, een boek dat ik ook al meer dan een jaar, misschien zelfs 2 of 3, geleden heb gekocht op het boekenfestijn.

Waarom ben ik opeens begonnen met het lezen van ‘oude’ boeken uit mijn boekenkast? Het idee spookte natuurlijk al langer door mijn hoofd. Het idee dat het goed is om de boeken uit je boekenkast te lezen en om ze niet te laten verstoffen. En ik denk dat dat boeken hamsteren van boekenbloggers/boekenliefhebbers de laatste tijd misschien wel ongezonde vormen heeft gekregen. Een tijdje terug keek ik een booktube video waarin werd betoogd dat dat hamsteren van boeken helemaal niet iets is dat moet of noodzakelijk iets goeds is. Maar eigenlijk bracht ik dit lezen van oude boeken vrij impulsief in de praktijk. Ik had een boek nodig. Het was niet echt met voorbedachte rade gepland.

boeken
Lees verder

Allereerst: Fijne paasdagen allemaal!

Eén van de leukste dingen aan het bloggen over boeken is het schrijven van columns met een boekig onderwerp. Het is iets waar ik niet alleen mijn creativiteit goed in kwijt kan, maar vooral iets waar ik me helemaal door kan laten meeslepen. Waarin ik mijn mening duidelijk kan maken, waar ik zelf aan het denken word gezet en anderen ook probeer te laten denken, waar ik voor mijn gevoel meer de gelegenheid heb om een mooi stuk te schrijven. Ik durf niet te beweren dat ik alle verstand heb van boekige columns. Ik heb er nooit college of cursussen over gevolgd. Je hebt hier te maken met een rare Econometrist-Classica. Toch heb ik het gevoel dat mijn inhoudelijke artikelen worden gewaardeerd in de boekenblogcommunity. En omdat blogposts over bloggen ook zeer favoriet bij mij zijn laat ik de kans natuurlijk niet voorbijschieten om tips te kunnen geven.

Een column schrijf je niet ‘zomaar even’

Ik heb wel eens het gevoel dat columns als makkelijker worden ervaren. Als sneller geschreven dan een recensie. Als een soort blogpost dat je makkelijk kan gebruiken als je even niets anders hebt om je blog mee op te vullen. Ik ben het hier zeker niet mee eens. Ik denk juist dat een column een blogpost is waar veel tijd in gaat zitten, of in ieder geval net zoveel tijd als in je recensies zit (hangt er natuurlijk ook vanaf hoe uitgebreid je die schrijft). Het randje tussen cliché en boeiend, tussen afgezaagd en origineel is dun. En een afgezaagde column is niet even een opvullertje. Want als lezers je columns doorgaans inhoudsloos vinden, zouden ze dan dat ene pareltje wel lezen?

ausuet
Lees verder

Afgelopen week was het nogal stil op De Pagina Omslaan dankzij mijn verkeerde planning met betrekking tot mijn tentamenweek. Het slechte nieuws is is dat het echt heel slecht ging. Ik raakte ongelofelijk erg in tijdnood, want.. 6 tentamens in 4 dagen proppen betekent meer tijd tentamens maken dan dat je überhaupt slaapt. Het goede nieuws is.. is dat de herkansingen pas over 8 weken zijn en de volgende tentamenweek over 9 weken. We kunnen het dus allemaal een beetje naar voren schuiven. Ik besloot vanochtend eerst absurd lang in mijn bed te blijven liggen, een boek te lezen en wat booktube vlogs te kijken. Maar nu, nu is er weer een nieuwe blog. Pak een kop thee, pak een paaseitje en ga er lekker bij zitten.

Vandaag wil ik het hebben over mijn gedrag omtrent het kopen, winnen en krijgen van boeken: mijn boekenverwervingsgedrag. Ik kwam op dit onderwerp dankzij de pas weer opgelaaide discussie over recensie-exemplaren en ik heb het gevoel dat daar nooit genoeg over gezegd kan zijn. Maar ik besloot de blog in deze vorm te gieten, omdat ik ook ander soort verwervingspraktijken de revue wilde laten passeren. Ik heb namelijk voor het eerst sinds tijden een boek gewonnen. En niet zomaar een boek. Glass Sword van Victoria Aveyard. BAM! (Mijn recensie van Red Queen lees je hier)

glasssword
Lees verder