Recensie: Cinder – Marissa Meyer

Categorieën Engels,Young Adult

Titel: Cinder
Auteur: Marissa Meyer
Serie: The Lunar Chronicles #1
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 387
Jaar: 2012

Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, a ruthless lunar people watch, waiting to make their move. No one knows that Earth’s fate hinges on one girl. Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai’s, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world’s future.

Ik ben niet echt een sprookjesmeisje. Als klein meisje vond ik de Disney sprookjesfilms ook nooit zo leuk (behalve Aladdin dan, maargoed). Daarom heeft het ook erg lang geduurd voordat ik besloot een sprookjeshervertelling te lezen. Want ja, Cinder is eigenlijk mijn eerste hervertelling van een sprookje. Hoewel gelukkig het verhaal losjes is gebaseerd op Assepoester.

Cinder is een cyborg. Een wat?! Een cyborg, deels mens deels robot. Vroeger is Cinder in een ongeluk ernstig gewond geraakt en daarom heeft ze een metalen arm en been. Cyborgs worden gezien als tweederangs burgers. Maar dat niet alleen: ze wordt ook slecht behandeld door haar stiefmoeder en één van haar stiefzussen, terwijl de andere stiefzus lijdt aan een ongeneselijke ziekte. Zie je het assepoester plaatje al op komen?

Cinder was voor mij goed te beschrijven als The Selection meets The Chemical Garden trilogie meets Cinderella (of course). The Selection omdat Cinder in aanraking komt met prins Kai (die ik best leuk vond, maar die me niet helemaal in zijn ban kon krijgen zoals Maxon dat wel kon) en The Chemical Garden omdat er sprake is van een epidemie waar een medicijn voor wordt gezocht. Ook het dystopische karakter van Cinder vond ik goed passen bij The Selection en The Chemical Garden. Er wordt niet veel nadruk gelegd op een revolutie (niet op aarde in ieder geval). Het is geen Divergent/The Hunger Games idee van we moeten een opstand beginnen. Er zijn namelijk meer problemen met de mensen die op de maan leven, de Lunars. 

Het verhaal van Cinder is leuk, maar toch best voorspelbaar. Ik had in het begin al zoiets van: o, ja, tuurlijk, het gaat deze richting op. En ik vond het nog steeds leuk om te zien hoe het verhaal verder werd uitgewerkt en wat de details waren, maar ja. Het had iets onverwachter gemogen. Wat ik wel heel erg leuk vond aan het boek was het bal. JA! Nog een pluspunt aan Cinder is Levana, koningin van de Lunars. Queen Levana is een bitch. Een regelrechte bitch. Maar dat maakt dit boek zoveel interessanter.

Cinder was leuk, maar niet spectaculair. Een originele hervertelling, maar met een zelfde sfeer als andere YA dystopia. Kai was ook leuk, maar wist me niet helemaal in te palmen. Kortom: het verhaal was leuk om te lezen, maar zeker geen favoriet. Ik heb gehoord dat deel twee (Scarlet) beter schijnt te zijn en ik ben toch wel heel erg nieuwsgierig om dit boek verder te lezen. Cinder geef ik: ★★★1/2

13 gedachten op & ldquo;Recensie: Cinder – Marissa Meyer

  1. Ik vond het boek juist super, maar ik las het met de verwachting dat ik het niets zou vinden… dus misschien dat dat ook wel uitmaakt. Ook vond ik Kai juist een veel leuker personage dan Maxon… en jep Queen Levana is een bitch daar is denk ik iedereen het wel over eens. Ik ben ook heel benieuwd naar Scarlet en Cress en gelukkig staan ze al op me te wachten 🙂 . Trouwens jij noemt The Chemical Garden Trilogy, maar de epidemie deed mij juist een beetje denken aan Legend van Marie Lu.

  2. Aan de ene kant wil ik dit boek wel graag lezen, maar aan de andere kant ben ik bang dat het een sprookje is waar te veel aan gesleuteld is. Misschien moet ik het toch maar een kans geven!

  3. Ik wil Cinder zó graag lezen, haha. Na deze recensie ga ik hem dan toch misschien eindelijk aanschaffen, ben nu toch wel heel benieuwd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.