Ereader vs. iPad

Categorieën Column,Ebook

Ondertussen heb ik alweer een jaar een ereader en wel de Kobo Glo. Al eerder plaatste ik blogs over mijn bevindingen van de Kobo Glo (samenvatting: ik hou van mijn kobo, wil je een ereader kopen? koop een kobo!), maar een onderwerp waar ik nog niet over heb gepost is het lezen op een ereader vs. lezen op een iPad. Sinds een paar maanden heb ik namelijk ook een iPad en die kwam een tijdje terug goed van pas. Want ik kreeg een pdf toegestuurd van een uitgeverij. Vrolijk opende ik het bestand op mijn ereader, maar de afmetingen van het scherm matchten niet met de grootte van de pdf, waardoor de lettertjes wat werden ingekrimpt en het lastig te lezen was. Ik ben niet de beste techneut en dacht: hoe kan ik dat ooit oplossen? Mijn oplossing: ik pakte mijn iPad en las via ibooks de pdf.

Laat ik allereerst zeggen dat ik het lezen op een ereader een stuk fijner vind. Doordat er geen licht naar je toe straalt (ook niet wanneer je het ingebouwde comfortlight van de Kobo Glo aan hebt) is het veel rustiger voor je ogen. Ik had geen last van mijn ogen tijdens het lezen op de iPad als ik korte stukjes las, maar bij een paar uur achter elkaar begon ik het toch wel te merken. Ook een nadeel van de iPad is de afleiding. Op een ereader kan je lezen, maar op een iPad krijg je constant mailtjes, facebook en twittermeldingen. En die werken heel afleidend. Want ik wil die toch altijd wel even checken. En voor je het weet ben je al je social media aan het checken. Iets wat je helemaal niet van plan was. Het derde nadeel van een iPad ten opzichte van een ereader is dat het minder geschikt is om mee in de zon te zitten. Af en toe valt het licht net zo dat het op de iPad weerkaatst en dat is irritant.

Heeft de iPad eigenlijk wel voordelen t.o.v. de ereader? Eéntje vind ik. Bij mijn ereader moet ik best vaak  ‘de pagina omslaan’ (;D;D), omdat er minder tekst op het schermpje van de Kobo Glo past dan eigenlijk op een pagina thuishoort. Het scherm van de iPad is echter zo groot dat ik maar per pagina de bladzijde hoef om te slaan.

Twijfel je tussen een ereader en een iPad of heb je al een iPad en twijfel je om er nog een ereader bij te kopen? Voor de beste leeservaring zou ik toch echt voor een ereader gaan. Die zijn ten slotte niet voor niets voor lezen ontworpen en hierboven kan je mijn voordelen lezen t.o.v. de iPad.

Heb jij een ereader? Zo ja: wat voor één?

15 gedachten op & ldquo;Ereader vs. iPad

 1. Ik heb ook een ereader en een iPad (lekker fout he?) maar ik prefereer mijn ereader voor het lezen. Ik heb een Sony en die bevalt me prima, al kan hij sommige pdf-bestanden ook niet goed aan en ik heb ook wel eens dat ie flipt bij epubs omdat ze niet helemaal kloppen ofzoiets. Zowel bij de PDF als de ePub loopt ie dan wel eens vast, of dat zie je niet alle tekst. Zwaar ruk. Dan is het fijn dat de iPad bestaat als alternatief.

 2. Ik heb een iPad, dus als ik een eBook lees… Lees ik hem inderdaad daar op, maar ik lees toch vooral graag papieren boeken. Ebooks koop ik eigenlijk nooit, alles wat ik lees heb ik gekregen of gratis gedownload. En als ik boeken niet wil kopen, ga ik gewoon naar de bieb… Ik heb gister in de Makro wel even gekeken naar een Ereader, maar ik twijfel nog steeds…

 3. Ik heb ook een ipad (wat zeg ik … man en ik hebben twéé ipads xD hoe decadent), en ik twijfelde eigenlijk helemaal niet. Gewoon omdat we al genoeg apparaten in huis hebben, en zoveel ebooks lees ik nou ook weer niet. Die ik lees op de ipad zijn vooral omdat ik die rechtop in het steuntje kan zetten, zodat ik tegelijk kan breien, en dat kan bij een e-reader weer niet 😉

 4. Ik heb een oude bebook club S in de kast liggen 🙂 (als reserve) en een kobo aura. De aura heb ik altijd bij me, super ding!

 5. Ik heb geen iPad én geen ereader (wauw bijzonder) dus als ik zo ongeveer 1 keer per jaar een ebook lees, lees ik het op mijn telefoon, wat best irritant leest maar dat herinnert mij er weer aan waarom papieren boeken leuker zijn ^^

 6. Ik heb een Kobo Touch en een iPad van mijn werk. Ik ben nu enkele boeken voor het werk op mijn iPad aan het lezen omdat dit soort boeken vaak beter is om in kleur te kunnen lezen (omdat er afbeeldingen instaan en er iets meer met de layout gedaan is). Maar ik vind mijn ereader ook veel aangenamer!

 7. PDF’s lezen op je ereader is verschrikkelijk. Ik converteer die altijd naar een epub, en hoewel er dan wel 100.000 enters instaan, is dat altijd nog beter, haha. Ik vind de iPad ook niet fijn lezen door dat licht, dus ik hou het toch maar bij mijn ereader!

 8. Ik heb een Sony ereader, maar ik gebruik ‘m nooit.
  Serieus.
  NOOIT.
  Ik koop veel leuker boeken die ik echt vast kan houden. Ik ben niet zo’n fan van de ereader, sorry hoor. Maar ik hou gewoon van echte, échte, boeken.

 9. Ik heb zelf nog geen E-reader, al overweeg ik wel degelijk om er een aan te schaffen. Onlangs kreeg ik echter wel vijf e-books als recensie-exemplaar doorgemaild en die ben ik dus nu aan het lezen op een geleende tablet. Vooral de weerkaatsing en het felle licht ‘storen’ me. Bovendien was het vandaag best mooi weer en kon ik buiten onmogelijk de tekst lezen door het invallende zonlicht. Een E-reader blijft dus op de wishlist staan. (ik vond eigenlijk dat ik hier al vaak een bladzijde moest omslaan 😉 )

 10. Ik twijfelde in het begin heel erg of ik een e-reader zou kopen. Dit omdat ik wel van die schermen kende zoals de iPad of je computer. Die geven licht naar buiten toe en daar krijg ik zoveel last van aan mijn ogen, dat ik dat niet wilde.
  Toen ik me meer in de e-readers ging verdiepen kwam ik erachter dat de meeste e-readers (zeker die zonder licht) helemaal niet hetzelfde soort scherm hebben als een iPad en heb ik toch een e-reader gekocht. En ja, ik heb een Kobo :P.
  Ik heb dus ook een computer en een iPad hebben we hier thuis ook, maar ik lees er echt nooit op. Ik lees nog liever onhandig een pdf op m’n e-reader dan dat ik er zo’n scherm bij pak.

 11. Het liefst lees ik gewoon old school boeken, maar om de prijs nog verder naar beneden te drukken lees ik nu heel veel digitaal. Jep, ik zei, nog verder, omdat ik al van Nederlands, naar Engels talige boeken ben gegaan.
  ik heb geen reader, wel een telefoon (waar ik toch wel het meeste op lees. Ook heb ik een tablet tot mijn beschikking. Helaas geen iPad. Maar om in bed nog even snel een hoofdstuk te lezen pak ik liever een echt boek of mijn telefoon er bij.
  ik heb een APP gevonden waar ik zowel epub als mobi bestanden kan lezen. Voor pdf heb ik gewoon adobe er op staan. Deze 2 APPS heb ik ook op de tablet staan, dus voor mij is geen boek meer veilig… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.