Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #1: Wanneer blog je?

Categorieën Blogtips

Na eerst een tijdje met een groep en vervolgens al langer dan een jaar alleen over boeken te bloggen, heb ik heel wat blogkennis vergaard. In het laatste jaar is boekenbloggen opeens een stuk populairder geworden. De blogs schieten als paddenstoelen op uit de grond. Ik heb tijdens mijn blogtijd al een heleboel geleerd en ik wil graag wat van mijn ervaringen met jullie delen. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een column die iedere zondag zal verschijnen! Deze column is voor iedere boekenblogger, groentje of ouwe rot, die benieuwd is naar mijn geheimen voor succes ;).

Wanneer typ je je blogs?

Vandaag wil ik vrij basic beginnen, maar het is naar mijn mening de sleutel tot succes. Of in ieder geval de sleutel naar regelmatige bezoekersaantallen en volgers. Wanneer blog je kan je op twee manieren opvatten: wanneer typ je je blogs? Of wanneer plaats je je blogs. Ik wil het ook over beide punten hebben. Wanneer je je blogs typt is voor iedereen denk ik verschillend, maar wat ik wel belangrijk vind om mee te geven is: maak tijd om te bloggen. Je moet niet altijd de instelling hebben: Even snel een blogje typen. Een keer kan dat voorkomen, maar als je altijd gehaast blogt dan gaan de kwaliteit en de diepgang van je blogposts daar onder lijden. Ik zelf blog standaard op zondagavond. Die avond heb ik vrijgemaakt voor bloggen etc. Ik typ recensies van boek(en) die ik de afgelopen week gelezen heb en schat vervolgens een beetje in of ik die week verder nog tijd heb om te bloggen. Heb ik dat wel, dan verdeel ik het bloggen meestal en anders schrijf ik alles op zondagavond. Maak dus tijd vrij!

Wanneer plaats je je blogs?

Mijn eerste punt is nauw verweven met punt twee: wanneer plaats je je blogs? Plan je blogs! Wil je meer bezoekers genereren plaats dan niet op één dag 10 blogs en vervolgens twee weken niet. Kijk hoeveel je denkt te bloggen. Toen ik begon was dat voor mij 2 tot 3 keer in de week. Ik plande dus van tevoren mijn blogposts in en zorgde dat ik iedere drie dagen een blogpost had. Ik merkte dat ik meer blogjes wilde typen, dat ik meer inspiratie en meer tijd had, dus schroefde ik het op naar om de dag een blogpost. Nu wissel ik om de dag en iedere dag een beetje af, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Maar dat is allemaal plan, plan, planwerk.

Welke blogs plaats je wanneer?

Nog even terugkomend op het planwerk (dit is alleen van toepassing op bloggers die naast recensies ook andere boekige artikelen plaatsen): denk na wanneer je welke artikelen inplant! Ik vind het persoonlijk niet slim om twee recensies achter elkaar in te plannen. Ik probeer meestal aan te houden: recensie, geen recensie, geen recensie, recensie etc. Ook een beetje afhankelijk hoeveel boeken ik gelezen heb. Ook kijk ik welke artikelen ik op welke dag plaats. Ik probeer in het weekend wat algemenere artikelen te plaatsen, omdat dan meer mensen tijd hebben om mijn blogs te lezen. Dus in het weekend geen recensies van het vijfde deel in een serie, maar (populaire) boeken of columns of blogposts zoals deze.

Denk dus goed na: wanneer blog ik, hoevaak kan ik bloggen en wat blog ik wanneer.

Ben jij het hiermee eens, of niet?

15 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #1: Wanneer blog je?

  1. Deze blogpost komt precies op het goede moment! Ik heb m’n blog de afgelopen twee weken een beetje verwaarloosd. Maar vandaag heb ik tijd dus vandaag ga ik blogjes typen voor komende week. 🙂

  2. Dat er niet heel veel nieuws in staat is voor mij als toch doorgewinterde blogger logisch, maar het zorgt wel weer voor een ‘oh ja, schop onder de … ‘ 😉 dus dank je wel

  3. Ondanks dat ik al een tijdje blog, is het wel leuk om te lezen hoe anderen hiermee omgaan en dat dat dus aardig goed overeenkomt met hoe ik zelf blog. Bloggen is in mijn ogen niet iets wat je er zo eventjes bij doet, maar waar je echt tijd voor vrij moet maken en het ook zelf echt leuk moet vinden, anders gebeurt het zo halfhalf en dat werkt op den duur echt niet…

  4. Ik ben het er inderdaad mee eens dat het handig is om niet op een dag twee dingen te plaatsen, maar het te verplaatsen over meerdere dagen. Wat betreft recensie en geen recensie: bij mij is het, hoe meer recensies; hoe beter. Ik ben dol op het lezen van boekrecensies en vind dit vaak ook een stuk leuker dan tags. Al is af en toe een beetje afwisseling wel leuk!

    1. Zo bedoelde ik het ook niet, ik bedoelde meer van als je meer dan alleen recensies plaatst (zoals ik, ik lees niet voldoende boeken om om de dag een recensie te plaatsen en ben ook dol op het maken van andere artikelen), maar dan is het niet handig om tien recensies achter elkaar te plaatsen en dan 5 tags, dan is om en om naar mijn mening beter ;).

  5. Gaandewijs heb ik zelf dit soort punten toegepast. Het lastige is dat ik sneller lees dan blog. Ik loop momenteel nogal achter met recensies schrijven. Maar dat komt vanzelf weer in orde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.