Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #2: De Recensie

Categorieën Blogtips,Recensie

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Vorige week verscheen deel 1: wanneer blog je? Vandaag wil ik het met jullie hebben over het schrijven van een recensie.

Het belangrijkste onderdeel van je boekenblog

Allereerst wil ik even zeggen dat bovenstaande stelling niet waar is, of tenminste niet waar hoeft te zijn. Het is jouw blog en jij bepaalt of je je recensies je belangrijkste artikelen vindt. Hoewel niet-recensie-artikelen op De Pagina Omslaan vaker voorkomen dan recensies, vind ik recensies toch erg belangrijk. Het is toch wel de basis van mijn blog, de fundering. Ik vind het belangrijk om mijn lezers een eerlijke mening te geven over boeken en zo is het ook begonnen. In mijn geval zou je kunnen zeggen dat recensies mijn basis zijn, waar al mijn andere artikelen bovenop worden gebouwd. Tags grijpen vaak terug op boeken die ik heb gerecenseerd, net als quotes. Nu ik jullie op het belang heb gewezen van een recensie, ga ik verder met de recensie zelf.

Auteur, schrijver, flaptekst

Ieder boek is anders. Iedere recensie is anders. En iedereen schrijft zijn recensies op een andere manier. Je kan ervoor kiezen om je recensie te schrijven zoals dat bij het boek past of iedere keer een vast soort recensie te schrijven, een vast soort template om het zo te omschrijven. Ik geef een voorkeur aan het laatste. Denk bijvoorbeeld na over:

 • Zet ik datum/pagina’s/schrijver etc. bij een boek of is dat onzinnige informatie?
 • Kopieer ik een flaptekst of schrijf ik mijn eigen samenvatting?
 • Maak ik mijn eigen foto’s of zoek ik ze op op internet?

Kijk wat je zelf het fijnst vindt om te lezen. Denk ook goed na (zonder direct dingen over te nemen!): wat vind ik goed aan recensies op andere blogs, maar vooral wat vind ik niet goed, wat zou ik anders doen. Denk ook tijdens het lezen van boeken na over de recensie. Je kan notities maken, maar persoonlijk doe ik dat niet, ik onthoud de belangrijkste dingen eigenlijk altijd wel. En ik denk altijd: als ik het vergeet, dan is het blijkbaar niet belangrijk genoeg.

Het boek was supergeweldig. Einde recensie

Je gevoelens verwoorden, dat is een recensie eigenlijk. En er zijn altijd boeken die je alleen maar de hemel in wilt prijzen en alleen maar wil zeggen: dit boek was geweldig geweldig geweldig, maar meestal zijn er ook dingen die je minder vond. Wees niet bang om die onder woorden te brengen! Een recensie moet jouw weloverwogen mening zijn over een boek. Ik wil er wel bij zeggen, probeer kritiek niet te negatief te brengen. Een bekend praatje: begin met positieve punten, dan negatief en eindig positief.

Waar je altijd op in kan gaan

Punten die ik gemiddeld genomen in een recensie wel bespreek:

 • Wat vond ik van de hoofdpersoon/bijpersonen: zijn ze goed neergezet? Is de hoofdpersoon een Mary Sue?
 • Wat vond ik van de romance/liefdesdriehoek?
 • Wat vond ik van de schrijfstijl?
 • Wat vond ik van de beschrijving van de wereld?
 • Was het boek historisch correct?
 • Hoe hoog was het verslavingsgehalte tijdens het lezen?

Ik vind het ook fijn om een conclusie te lezen bij een recensie. Realiseer je dat niet iedereen je recensie tot in de puntjes gaat zitten uitpluizen (sorry guys, ik sla soms ook wel eens wat over). Ik zou dan ook als tip mee willen geven: eindig je laatste alinea met een samenvatting van je mening (niet van het boek). Wat vond je ervan? Aanrader of niet?

Wat vind jij: is de recensie het belangrijkste onderdeel van je boekenblog? 

17 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #2: De Recensie

 1. Wat een goede tips weer, dankjewel! 🙂
  Zoals al aangegeven staat heb ik zo mijn eigen puntjes als ik een recensie schrijf. Ik behandel altijd als alles goed uitgewerkt is, of als het een hedendaags verhaal is, het realistisch is. Kritisch kijken naar een boek is heel leerzaam. 🙂

 2. Handige tips! Een conclusie vind ik ook heel erg belangrijk en voor het gemak sterren / hartjes / cijfer, zodat ik in één opslag zie hoe goed iemand het boek vond 🙂

 3. Ik plaats wel veel recensies, maar dat komt vooral doordat ik ook weinig tijd heb om andere blogs te plaatsen nu. Maar een recensie schrijven blijft lastig vind ik. Vaak kan ik net de goede woorden niet vinden, of weet ik gewoon niet goed wat ik moet zeggen. Ik begon met vrij korte recensies, nu probeer ik ze wel wat langer te maken en op het einde doe ik dan vaak een korte samenvatting (voor de mensen die geen zin hebben om de hele tekst te lezen.)

 4. Ik vind recensies leuk, maar niet perse het hart van een boekenblog. Toch heb ik al heel wat toffe boeken ontdekt door het lezen van andermans recensies…

 5. Ik schrijf eigenlijk vooral recensies op mijn boekenblog, af en toe challenges en heel af en toe andere dingen (want voor al die andere dingen gebruik ik mijn wordpress-blog). Voor de recensies heb ik een template gemaakt (in het Nederlands en in het Engels) die ik steeds kan aanpassen aan het soort boek (fictie, non-fictie) en de punten die ik niet invul, laat ik gewoon weg.

 6. Recensies zijn ook bij mij de basis, ook al zijn maar ongeveer 1 op de 5 blogposts recensies. Ik vind het belangrijk om goed af te wisselen, en daarom deel ik ook literair nieuws etc.
  Zelf hou ik er niet van als de flaptekst van een boek wordt overgenomen, dan liever een eigen (korte) samenvatting. Bij anderen vind ik eigenlijk het belangrijkste wat ze van de schrijfstijl vonden, aan dat soort informatie heb ik echt iets. Verder hou ik ervan als men wat meer op het thema ingaat, of het boek analyseert (ook al doe ik dat zelf niet heel diepgaand).

  1. Als een boek een flaptekst heeft neem ik die wel over, maar ik zet er wel mijn eigen commentaar bij (klopt het, mist er iets, etc).
   Over de schrijfstijl schrijf ik altijd wel iets, maar ik geef ook de eerste alinea zodat mensen zelf kunnen kijken wat ze van de schrijfstijl vinden. En als de eerste alinea heel erg afwijkt van de rest van het boek, zet ik dat er ook bij.

 7. Mijn recensies volgen een vragenlijst. Daar heb ik bewust voor gekozen omdat ik met mijn website kinderen en jongeren als doelgroep heb. Iedereen die een recensie op mijn website wil schrijven over een kinder- of jeugdboek is welkom. Door de vragenlijst zien de recensies er hetzelfde uit en dat maakt het overzichtelijk. In mijn recensies schrijf ik zelf een samenvatting van het boek met daarbij een aantal citaten die ik tijdens het lezen heb opgeschreven. Voor recensies die door anderen zijn gemaakt zoek ik de samenvatting van het boek op op internet.

 8. Ik denk dat recensies de rode draad vormen op mijn blog. Het is leuk om af te wisselen met andere artikelen, maar de recensies zie je steeds regelmatig verschijnen. Vooral wanneer ik enkele boeken in hetzelfde genre vrij kort achtereen lees, vind ik het vrij moeilijk om mezelf niet te veel te herhalen. Regelmatig vraag ik me af of ze wel goed genoeg zijn. Dus dan is een reactie van een (on)bekende op de blog of de uitgeverij zelf wel heel leuk om te lezen.

 9. Ik plaatst 1 keer in de maand een overzicht met de gelezen boeken met daarbij een korte samenvatting van het verhaal en dan een stukje met mijn eigen mening. Hoewel ik vroeger op school best wel veel recensies heb geschreven, vind ik het nu een stuk lastiger om een diepere recensie te schrijven…

 10. Voor mij is de recensie zéker ook het belangrijkste op mijn blog. Ik heb een soort vaste invulling, maar wijk hier -afhankelijk van het boek- ook weleens vanaf.
  Ik werk niet met sterretjes, dat geeft mijn totaalgevoel over een boek naar mijn mening niet goed weer.
  Leuke blogpost weer, ik zie uit naar deel 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.