Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #3: Het uiterlijk van je blog(post)

Categorieën Blogtips

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1:
wanneer blog je?
Deel 2: de recensie

De layout

Vandaag ga ik het, lekker oppervlakkig, hebben over het uiterlijk van je blog. Eerst over de layout van je boekenblog en vervolgens, iets specifieker, op de opmaak van je blogpost. De layout is de blikvanger van je blog. Een mooie layout zorgt ervoor dat mensen je blog meer dan één seconde bekijken. Een verzorgde blog zorgt ervoor dat lezers het idee hebben dat ze hier met een ‘professionele’ blogger te maken hebben.

Over het algemeen heb ik een voorkeur voor zelfgemaakte layouts. Die geven het gevoel alsof er goed is nagedacht over de layout en er niet snel in de top tien beste layouts is gekeken. Mijn eigen layout heb ik dan ook zelf gemaakt. Ik heb een standaard wordpress layout gebruikt voor de codering en de css (de codering van de opmaak) aangepast aan mijn eigen smaak. De banner heb ik gemaakt met het gratis programma gimp (ik wil ooit nog eens leren om met photoshop te werken, maar daar heb ik het geduld niet voor). Nu wil ik wel zeggen: ik werkte op mijn twaalfde al met css, html en gimp. Ik ben niet heel ervaren, maar snap hoe alles werkt. Heb je hier totaal geen ervaring mee en ken je niemand die goed layouts kan coderen? Kies dan voor een standaardlayout! Maak je zelf een layout? Zorg dan vooral dat deze niet te druk wordt, de aandacht moet naar je blogpost uitgaan tenslotte! Gebruik ook een mooi kleurenpatroon. Ik gebruik hier zelf de site colourlovers voor.

Mijn tips voor een gekozen wordpress layout: des te simpeler des te beter. Kies geen drukke layout waar je toch niets aan hebt en waarvan mensen meteen zien dat het een standaard wordpresslayout is. Als je een simpele layout hebt met veel wit dan gaat de nadruk meer naar je blogposts. Zorg dat die de aandacht trekken en niet je layout om aandacht schreeuwt.

Heb je eenmaal een layout gekozen. Verander deze dan niet continu. Er zijn blogs (ik noem geen namen, maar er is één dame die altijd te gekke layouts maakt) die iedere maand wel een nieuwe layout hebben. Hier is opzich niets mis mee. Zeker niet als je al een hele lezersschare hebt opgebouwd, maar een vaste layout zorgt dat lezers je blog blijven herkennen. Als ze af en toe op je blog komen en je hebt steeds een andere layout, dan lijkt het net alsof ze op een andere blog komen. Toch wil ik ook zeggen: verandering kan ook goed zijn. Het laat zien dat je aan je blog werkt en veel wilt vernieuwen (heeft die nog steeds dezelfde layout? Die was zoooo 2013). Een kleine zomer/winter/kerst/pasen aanpassing kan ook wonderen doen. Zoek die balans! En vraag je af: helpt mijn layout om lezers mijn artikelen te lezen? Want daar doe je het tenslotte voor. De layout is een belangrijk onderdeel, maar bijzaak!

De opmaak van je blogpost

Wat voor blogpost je ook schrijft: begin met een inleiding, je verhaal en een slot. Bouw alles logisch op. Werk ook in (ongeveer even grote) alinea’s. Dit leest prettig en breekt even. Afbeeldingen, zeker bij een rustige layout, kunnen van grote hulp zijn om je blogpost net dat extra verzorgde tintje te geven, maar kunnen ook een grote lap tekst minder intimederend over laten komen. Het kunnen afbeeldingen zijn gerelateerd aan het onderwerp (zoals een meisje lezend op het strand, wanneer je een blogpost schrijft over de boeken die je deze zomer wilt lezen), tot neutrale (boekige) afbeeldingen die altijd leuk zijn om te kijken.

Hoewel sommige afbeeldingen (zoals een heerlijk stuk taart), misschien iets tever van het onderwerp van je boekenblog afliggen. Weheartit, tumblr en google zijn hierbij je beste vrienden. Zoektermen als reading en books leveren ontelbaar veel resultaten op. Denk wel: denk je dat je een afbeelding net ook al bij andere blogs hebt gezien? Gebruik hem dan niet, anders lijkt het of je de afbeelding van de desbetreffende blog hebt gehaald!

Hoe geven jullie je blogpost of layout vorm?

8 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #3: Het uiterlijk van je blog(post)

  1. Zelf vind ik dat ik nou niet de meest leuke layout heb, en ik hoop ‘m ooit te kunnen veranderen. Maar ach, dit jaar wil ik overstappen naar WordPress, dus dan heb ik zat keuze. Weer echt geweldige tips!

  2. Ik had mijn lay-out pas veranderd, maar heb hem uiteindelijk weer teruggezet naar de oude want die vond ik zelf fijner en ik hoop de lezers ook. Ik vind een goede lay-out belangrijk, maar ik ben er zelf niet enorm goed in.

  3. Ik houd van deze column. Elke zondag lees ik er een. En de tips zijn super handig. Ik heb sinds kort zelf een blog en deze tips zijn erg handig. Super bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.