Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #4: Volgers krijgen

Categorieën Blogtips

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: 
wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost

Ik blog alleen voor mezelf

Sommige mensen zeggen wel eens: ik blog alleen voor mezelf. En bij 99.99999% van de gevallen is dit niet waar. Want als je alleen maar voor jezelf zou bloggen, waarom zou je dan nog de moeite nemen het online te zetten? Is een book journal of een dagboek dan niet veel en veel handiger? Ik ben mijn eigen blog begonnen omdat ik het leuk vond over boeken te schrijven, anderen wil inspireren en mijn liefde voor lezen wil delen. En dat is geen enkelvoudige relatie. Daar heb ik volgers voor nodig.

In vergelijking tot bijvoorbeeld beautyblogs, hebben boekenblogs niet zoveel volgers. Er zijn een paar ‘hele’ grote blogs (denk bijvoorbeeld aan Adorable Books, Craving Pages en Readabook.nl), maar het grootste gedeelte van de boekenblogs zijn middelgrote tot kleine blogs, met minder dan 300 volgers en de meesten onder de 200. En dat is niet erg. Je hebt niet veel volgers nodig om een succesvolle blog op te kunnen zetten. Wanneer je een stel actieve volgers hebt die (meestal) je blogposts lezen en (vaak) reageren, moet je je al heel gelukkig prijzen.

Volgers gezocht

Mooi dat verplichte praatje over ‘je hebt niet echt veel volgers nodig’, maar de meesten (inclusief moi) willen maar wat graag meer volgers. Een extra volger is toch maar weer iemand die je artikelen wilt lezen en leuk vindt. Het geeft je zelfvertrouwen een boost. Volgers werken, in mijn ervaring, wel exponentieel. Daarmee bedoel ik: heb je maar 1 volger, dan is het hard werken voor 5, maar heb je er 1000, dan heb je een paar dagen daarna er al weer verschillende bij zondat dat je het in de gaten hebt. Mensen zien een blog met heel veel volgers en denken: ohh dat zal wel een hele goede blog zijn. En andersom: ohh, dat kijk ik nog even aan, die blog is net nieuw.

Zorg voor kwalitatief goede artikelen, blog regelmatig en laat je niet uit het veld slaan. Als mensen een blog mooi vinden, dan gaan ze je vanzelf volgen. Maar mensen moeten je blog wel kénnen en dat is het belangrijkste punt. Je moet zorgen dat mensen op je blog terecht komen. Ze binnen houden is weer een hele andere zaak. Een paar tips op een rij:

 • Reageer op andere blogs! Ga in je comment geen reclame maken voor andere blogs, maar je kan bijna altijd de link van je blog invullen. De eigenaar van de blog wordt misschien wel nieuwsgierig naar je (ken je volgers) en neemt een kijkje, maar ook andere lezers op zoek naar nieuwe blogs kijken nog wel eens bij de comments. Reageer alleen als je echt wilt reageren en geen onzin, want daar bereik je ook niks mee. ;).
 • Spam je blog artikelen. Ze zijn speciaal voor (nieuwe) bloggers om hun blog te promoten, dus waar wacht je op?
 • Social media. Iets wat ik in een ander artikel verder zal uitdiepen. Social media is de sleutel tot een succesvolle blog. Wees niet bang om het in te zetten.
 • Zorg dat lezers je blog gemakkelijk kunnen volgen. Bloglovin’ is mijn favoriet en zorg dat je button daarvoor op een duidelijke plek staat.
 • Winacties zijn heel goed voor je volgersaantal. Als de deelnemers bijvoorbeeld je website moeten tweeten op twitter, komen daar weer andere mensen op af. Soms loont geld investeren in je blog echt, maar meer over geld en bloggen in een ander artikel.

Heb geduld, werk hard en langzamerhand zal je je volgernetwerk opbouwen. Bij de één gaat dat misschien wat sneller dan bij de ander, maar boekenbloggen is geen kwestie van de beste zijn. Boekenbloggen is een passie voor boeken délen. Amen.

Wat is jouw gouden tip om meer volgers te krijgen?

15 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #4: Volgers krijgen

 1. Handige tips, Sanne. Ik vind ‘spam je blog’ altijd heel leuk wanneer anderen het organiseren, maar ik vind zelfreclame best een lastig iets dus meestal laat ik niks achter.
  Ik vind het ook altijd verwarrend als mensen zeggen dat ze voor zichzelf bloggen. Volgens mij heb je daar dan echt het verkeerde medium voor. Blogs zijn ervoor om gelezen te worden, om reacties te krijgen.

 2. Comments achter laten bij andere blogs is zeker dé manier om nieuwe volgers te krijgen. Ook is het slim om je link achter te laten, zodat mensen er makkelijk op kunnen klikken. Zo:

  Mel@thedailyprophecy

  Ik vind het altijd fijn als ik zonder moeite iemands blog kan bezoeken als ze een comment hebben achtergelaten 🙂

 3. Dit is echt één van mijn meest favoriete columns! Ik kan mij steeds in heel veel dingen vinden die je schrijft en ik haal er altijd wel enkele handige tips uit 🙂

 4. Goede tips! Ik ben ook nog steeds erg blij met elke nieuwe volger. Het grappige is dat ik eigenlijk al 10 jaar blog als “TanteTil”, ooit begonnen op het VK-blog, maar daar niet zoveel volgers heb. Op mijn website heb ik veel meer volgers. Blijkbaar is er meer interesse naar mijn jeugdboekenrecensies dan naar mijn recensies van overige boeken 😉

 5. Leuk artikel, de inhoud klopt helemaal!
  Ik denk dat ‘Sharing is caring’ wel het meest toepasselijke is. Probeer in blogartikels ook te verwijzen naar posts van anderen of tweet eens wat rond. Op Boeklover heb ik bijvoorbeeld ook een ‘boekbloggerspagina’ en dat is een super succes!

 6. Wat een goed, helder artikel! Het is zeker veel leuker om te bloggen met bezoekers. Ik moet zeggen dat ik wel een beetje bloosde toen je me ‘groot’ noemde. Iets wat ik graag zou willen toevoegen aan je tips is: Wees persoonlijk.

  Zelf houd ik helemaal niet van de klinische en technische recensies in tijdschriften en kranten die een boek van kaft tot kaft ontleden. Ik lees graag de persoonlijke mening van iemand, waarin persoonlijkheid doorschijnt. Daardoor kan ik ook gemakkelijker bepalen of mijn smaak bij die van de blogger aansluit. 😀

 7. je hebt echt hele goede tips.

  ik heb samen met een vriendin net een nieuwe boekenblog online gezet al een paar dingen online gezet.

  we vinden het echt heel leuk en proberen elke week sowieso 1 a 2 dingen online te zetten.

  maar joun tips helpen echt mee

  THANK 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.