Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #5: Twitter

Categorieën Blogtips

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: 
wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost
Deel 4: volgers krijgen

Hierbij valt of staat je blog

Vandaag wil ik het met jullie hebben over een van de meest belangrijkste aspecten dat bij het bloggen komt komen. Namelijk Social Media, waarvan ik vandaag mijn favoriet ga behandelen. Voor ik mijn blog begon, had ik geen Twitter, geen Instagram. Alleen Facebook waar ik niet zo veel mee deed. Nee, ik was niet echt social media verslaafd. Maar sinds ik mijn blog heb, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in bovenstaande social media. Want als blogger heb je het nodig.

Door middel van social media maak je contact met de buitenwereld. Zeg je he hallo, kom ook eens bij mij kijken! Zonder dat je op een vervelende manier reclame maakt. Via social media maak je jezelf bekend, stap je uit de anonimiteit. Mijn favoriete medium is tegenwoordig Twitter. Ik vind het fijn omdat het allemaal van die korte berichtjes zijn. Ik lees veel blogposts omdat ik ze op Twitter voorbij zie komen en niet omdat ik ze op bloglovin’ zie. Twitter check ik als eerste, bloglovin komt op een derde of misschien zelfs vierde plaats. Wat kan je dus doen om je blog te promoten op Twitter? Koppel je blog aan Twitter! Dit kan je doen via bloglovin’, maar ook via een wordpressplugin. Ik adviseer het laatste, want via bloglovin’ word ik heel vaak eerst omgeleid naar de bloglovin’ website en op mijn telefoon vind ik dat zooo vervelend! Ik gebruik de plugin: NextScripts

Maar je hoeft het niet te laten bij een tweet per blogpost. Stel je blogposts komen iedere ochtend om 8 uur online (zoals die van mij). Om 8 uur verschijnt er dan een tweet. Maar er zijn een heleboel mensen die dan of nog niet wakker zijn of al lang en breed op weg zijn naar werk of school. De kans dat je tweet gemist wordt is groot. Je kan bijvoorbeeld om een uur of 2 (of wanneer je zin hebt) nog een tweet plaatsen met de link van je nieuwe blogpost en bijvoorbeeld een karakteriserende zin. Je kan natuurlijk ook overdrijven. Ik hoef niet ieder halfuur de link naar je nieuwe blogpost te zien, dan haak ik al snel af.

Promotie van je blog hoeft niet alleen te gebeuren door daadwerkelijk links naar je blog te plaatsen. Je kan ook een kritische vraag stellen op twitter, een discussie starten of gewoon meedelen wat je leest. Hou bijvoorbeeld je telefoon bij de hand (maar blijf er in principe vanaf haha) en als je dan een mooie quote tegenkomt deel je deze op twitter. Veel volgers zijn nieuwsgierig naar jou. Jou als persoon. Een blog is persoonlijk en zij willen jou ook een beetje persoonlijk kennen. Twitter is daar ideaal voor.

Interactie vind ik ook belangrijk. Het hoeft niet allemaal uit je zelf te komen. Je kan ook reageren op berichten van anderen, don’t be shy. Ik vind het altijd heel erg leuk als iemand reageert op mijn tweets, zeker als die dat niet zo vaak doet. Let ook wel op: je kan hiermee ook doorslaan. Reageren op iedere tweet wordt al snel vervelend voor anderen.

Tot slot: informatie in je opnemen. De meeste mensen die ik volg op twitter behoren tot een van de volgende categorieën: blogger, schrijver, uitgeverij of fandomaccount. Dat komt omdat ik graag op de hoogte ben van boekennieuws. Ik vind dat je als boekenblogger ook wel echt moet weten wat er speelt in de boekenwereld, of op zijn minst wat er speelt in de genres waar jij graag over blogt. De boekennieuwtjes die je opvangt kan je dan weer verwerken in een blogpost.

Twitter, I love you. Wat vinden jullie: Social Media Yay or Nay?

 

6 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #5: Twitter

  1. Ik heb Twitter, maar doe er niet zo heel veel mee. Ik volg vooral mensen op Twitter die nuttig zijn voor mijn studie. Maar ik vind het wel een nuttige social media

  2. Zeker yay! Ik ben echt een sociaal media fanaat, ik ben overal te vinden: Facebook, Twitter, Tumblr, Bloglovin, Instagram en ga zo maar door. Ik vind het heerlijk dat ik in enkele seconden op de hoogte kan zijn van wat er zoal gebeurt. Qua blog post ik altijd éénmalig een tweet wanneer een artikel live staat, aangezien ik me ook niet op wil dringen.

  3. Jazeker, sociale media en bloggen horen bij elkaar, vind ik.
    Twitter is lekker laagdrempelig en dat vind ik zo fijn! Ik volg een hele hoop mensen, gewoon om een beetje op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt. En natuurlijk deel ik graag leuke winacties of literair nieuws met mijn volgers.
    Verder heb ik een FB-pagina voor m’n blog, maar wie echt geen enkele post wil missen kan mij het beste volgen via Bloglovin. Tegenwoordig doe ik ook aan Instagram, ik vind het leuk om persoonlijke boekenfoto’s te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.