Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #6: Recensie-exemplaren

Categorieën Blogtips

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: 
wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost
Deel 4volgers krijgen
Deel 5: Twitter

Moeilijk, moeilijk, moeilijk

Recensie-exemplaren zijn moeilijk. Ik vind het een moeilijk onderwerp om over te schrijven, maar vond het nog lastiger toen ik voor het eerst een recensie-exemplaar wilde aanvragen. Toen ik mijn blog begon waren recensie-exemplaren niet echt aan de orde. Ik las mijn eigen boeken en las wat ik leuk vond. Het is ook echt niet de juiste motivatie om een blog te beginnen voor recensie-exemplaren. Dan kan je beter je boeken lenen bij de bieb, dat is ook (bijna) gratis. Recensie-exemplaren zijn er niet zodat je geen boeken meer hoeft te kopen. Ze zijn echter wel handig als je portemonnee je boekenhobby niet meer leuk vindt.

Maar op een gegeven moment gaat het kriebelen: je ziet allemaal blogs hele toffe boeken krijgen, voor niets. En dan denk je: dat zou ik ook wel willen. Ik heb het opgezocht. 5 maanden na mijn eerste blogpost kwam mijn eerste recensie van een recensie-exemplaar voorbij. Toen pas was ik er aan toe om een recensie-exemplaar aan te vragen. Dat heeft te maken met verschillende dingen: in het begin was ik er niet mee bezig en vervolgens twijfelde ik een tijd lang. Ik durfde het niet echt, was bang dat mijn blog nog veel te klein zou zijn. Dat is mijn eerste tip die ik jullie meegeef: vraag pas recensie-exemplaren aan als je zeker van je blog bent. Als je trots op je blog bent. Natuurlijk moet je je er soms wel even overheen zetten. Toen ik mijn eerste mailtje aan het typen was naar een uitgeverij heb ik het echt 1000x doorgelezen en vervolgens zonder te kijken op verzenden gedrukt. Het is dus een beetje een mengeling: bouw eerst zelfvertrouwen op en zet dan door.

Hoeveel volgers moet je hebben?

Wanneer is je blog groot genoeg om recensie-exemplaren aan te vragen? Dit was een vraag waar ik heel tegenaan liep. Maar hier is geen antwoord op te vinden, omdat het heel erg verschilt per uitgeverij. Sommige uitgeverijen geven aan bijna iedereen recensie-exemplaren, terwijl andere uitgeverijen niet eens een mailtje met afwijzing zullen sturen. Mijn advies? Bouw eerst een stel volgers op, misschien wel 50 of 100 (ik had er ergens tussenin toen ik mijn eerste aanvroeg) en probeer het dan gewoon eens een keer. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Zoals ik net hierboven al noemde, sommige uitgeverijen zijn heel gemakkelijk met het toekennen van een recensie-exemplaren, soms iets te makkelijk als ik eerlijk ben. Maar wanneer je bij sommige uitgeverijen in het systeem staat, krijg je soms ook boeken waar je helemaal niet om gevraagd hebt. En die moet je toch lezen (ik vind dat je dat aan de uitgeverij verplicht bent). Het heeft dus ook nadelen. Het andere uiterste zijn uitgeverijen die het niet zo op (kleine) blogs hebben en heel moeilijk recensie-exemplaren uitdelen. Schik je hier in. Het is niet dat jij het verdiend een recensie-exemplaar te krijgen, dat je er één moet krijgen.  Het kan ook zijn dat een uitgeverij naar de statistieken van je blog vraagt, zorg dus dat je die ergens mee meet (meer hierover komt ook nog een keer in een Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers).

Wanneer je blog groter en groter wordt kan het ook zijn dat een uitgeverij of een schrijver je benadert om een boek te recenseren. Als het boek je in de smaak valt zou ik zeggen: doen, doen, doen! Je staat dan bij de uitgever in het systeem, dat is al een plus (ligt er ook wel een beetje aan of de overige boeken van de uitgeverij je liggen) en als een schrijver je zelf benadert vind ik dat diegene het verdiend om een beetje gepromoot te worden, aangezien het vaak gaat om zelf gepubliceerde boeken.

Tegenwoordig vraag ik nog maar weinig recensie-exemplaren aan. Dit omdat ik een tijdje een enorme stapel recensie-exemplaren had die zich steeds maar weer aanvulde. Ik vind het ook heerlijk om mijn eigen boeken te lezen of Engelse boeken te kopen (recensie-exemplaren zijn immers altijd in het Nederlands, ik heb in ieder geval nog nooit een Amerikaanse of Engelse uitgever benadert). Ik ben een blogger die graag zelf kiest wat ze leest.

Dus moraal van dit verhaal: wacht tot je aan recensie-exemplaren toe bent en wees altijd beleefd. Het is iets wat je krijgt, niet iets wat je moet krijgen. Vraag ook maar één boek per keer aan. Bedank ook altijd de uitgever of schrijver!

10 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #6: Recensie-exemplaren

 1. Wat een goede tip, ik heb een hele tijd in het engels geblogd. Op een gegeven moment kreeg ik toen zoveel aanvragen van schrijvers dat ik niet meer toe kwam aan mijn eigen boeken. Daarom ben ik uiteindelijk ook minder gaan bloggen. Ik vond het niet meer leuk, nu blog ik in het Nederlands en ik red het prima zonder recensie exemplaren. Ik heb nog wel een aantal schrijvers uit mijn Engelse boek blog tijd die ik blijf volgen en waarvan ik boeken mag lezen en dat vind ik prima.

 2. Op dit moment heb ik een enorme stapel aan recensie-exemplaren en dat komt vaak doordat ik dan een boek lees dat niet wil opschieten of doordat ik het gewoon druk heb. Dan ga ik me al snel een beetje schuldig voelen tegenover de uitgeverij.
  Toen ik begon met bloggen, wist ik geen eens dat je recensieboeken kon aanvragen. Volgens mij kwam dat pas toen ik het bij andere boekenblogs zag inderdaad. Ik vind het altijd wel ontzettend leuk als er plotseling een boek wordt bezorgd. Voelt toch alsof de uitgeverij aan je denkt.

 3. Ik geef toe dat ik best veel recensie-exemplaren krijg, maar dat is pas na het eerste jaar. Ik vind namelijk niet dat je als blogger moet verwachten dat je recensie-exemplaren gaat krijgen of dat dit je doel is: gratis boeken scoren. Ik heb het eerste jaar alleen maar gedaan met mijn eigen boeken of boeken van de bieb, en zelfs nu nog is dat het grootste gedeelte. En zo hoort het ook: je moet ook zelf willen investeren in je blog.

 4. Ik vraag zelf recensie-exemplaren aan via het Early Reviewers-programma van Librarything. Daar krijg ik dus alleen Engelse boeken uit (Nederlandse worden niet aangeboden), maar je kan kiezen uit papieren boeken, e-books en audioboeken, en zelf aanklikken wat je leuk lijkt.
  Ik vraag dus alleen papier en e-books aan, want audioboeken vind ik minder prettig om te “lezen”.
  Ik heb nog niet meegemaakt dat een auteur zelf aan mij vroeg om zijn/haar boek te recenseren, maar dat vind ik niet erg; ik heb genoeg boeken om te lezen 😉 En ik stuur ook wel eens mijn recensie door naar de auteur en dan krijg ik superleuke reacties!

 5. Goed genuanceerd advies, Sanne! Helemaal mee eens. Doordat ik de boekenpagina van een tijdschrift verzorg én in een boekhandel werk, heb ik altijd genoeg recente boeken te lezen. Daarnaast vind ik het fijn om af en toe zelf een boek aan te schaffen, om zo een auteur en de boekhandel te ‘steunen’.
  Regelmatig krijg ik recensie-verzoeken van auteurs die een boek in eigen beheer uitgeven. Doordat tijdgebrek kan ik daar meestal niet op ingaan. Ook als het boek mij niet aanspreekt, ga ik niet op het verzoek in, dan schrijf ik eerlijk aan de auteur dat ik het niet zo zie zitten…

 6. Hi Sanne,

  Leuk artikel! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit om een recensie exemplaar gevraagd bij uitgevers, maar krijg wel soms exemplaren van indie schrijvers. Ik koop het grootste deel van mijn boeken zelf.

  Groetjes

  Irene @ Ice Cold Passion.com

 7. Ik vind het nog steeds lastig om recensie-exemplaren aan te vragen. Ik krijg ze ook via schrijvers of via oproepen op Twitter. Engelse boeken kun je trouwens aanvragen via Netgalley. Zo heb ik pas de Engelse vertaling van “Toen mijn vader een struik werd” van Joke van Leeuwen gelezen.
  Maar elk boek dat ik krijg voelt als een cadeautje 🙂

 8. Ik zat ook te denken om een boekenblog te beginnen.
  Ik wil dit idee ook echt gaan doorzetten, alleen ik snap nog niet echt hoe ik dat met bloglovin op mijn site erbij zet en currently reading.
  Ik wil een boekenblog beginnen, omdat ik graag over een boek wil praten als ik het uitgelezen heb. Ik wil mijn mening delen en dat ik misschien recensie-exemplaren toegestuurd kan krijgen is alleen een plus puntje.
  En tips zijn van harte welkom.

 9. Heel toevallig dat ik tegen deze post aanloop! Ik ben deze week met twee andere meisjes begonnen met een boekenblog en dit is echt heel handig! Ik ga meteen je andere posts hierover ook lezen. (:

 10. Op dit ogenblik doe ik nauwelijks nog recensie-exemplaren, terwijl ik op dit moment juist het meeste aanbiedingen krijg, zonder dat ik er iets voor moet doen. Ik heb gewoon gemerkt dat ik er niet van geniet als ik nog een enorme stapel verplicht moet lezen. Dit moet ik al genoeg doen voor mijn opleiding, dus ik geniet ervan om vrij te kiezen in mijn vrije tijd. Wat ik wel heel leuk vind is dat ik een persaccount heb bij WPG uitgevers, die zowat alle Nederlandse uitgeverijen voor België vertegenwoordigen en via hun systeem kan ik heel veel boeken aanvragen, maar ik maak hier zuinig gebruik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.