Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #7: Statistieken

Categorieën Blogtips

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: 
wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost
Deel 4volgers krijgen
Deel 5: Twitter
Deel 6: recensie-exemplaren

Verbetering

Iedereen (of nouja, bijna iedereen) wil zijn of haar blog verbeteren, wil groter worden, wil meer bezoekers krijgen. Maar soms is het moeilijk om in te schatten welke artikelen je bezoekers heel erg leuk vinden en welke ze oersaai vinden. Een manier om dit te meten is te kijken naar het aantal reacties dat een artikel oplevert. Maar hier zit een gevaar in: recensies zullen veel minder reacties opleveren dan discussieposts, maar ze kunnen net zo geliefd zijn. Daarom kijk ik iedere dag (soms wel vaker) naar de statistieken op mijn blog. Hoeveel bezoekers heb ik? Is dat in de lijn van verwachting? De dagen dat ik geen nieuw artikel post heb ik denk ik 75% van het aantal bezoekers dat ik krijg als ik wel een nieuw artikel post. En ook zie ik dat recensies van derde of vierde delen in eerste instantie niet zoveel worden bekeken, maar dit trekt later nog weer bij. Want dat wil ik ook nog even vermelden: als je een artikel plaatst op maandag, betekent het niet dat alleen de bezoekers op maandag dat artikel lezen en het verder van het internet verdwijnt. Nee, juist artikelen als recensies worden later nog een keer opgezocht of gevonden via google. Als je in eerste instantie denkt dat niet veel bezoekers een bepaald artikel lezen, moet je een paar werken of maanden later nog eens kijken hoeveel hits die bepaalde pagina heeft gehad.

w3counter en meer

Goed, maar hoe houd je dan je bezoekers bij? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Ieder programma dat dit bijhoudt werkt weer net iets anders dus er kunnen kleine verschillen ontstaan. Zo heb ik het gevoel dat de WordPress plugin Jetpack de resultaten iets rooskleuriger voorstelt dan dat ze zijn, maar toch gebruik ik deze als ‘tweede teller’. Ook heb je Google analytics een tool die ik zelf niet gebruik, omdat ik het niet fijn vind werken, maar dit schijnt wel een goede te zijn. Ik gebruik zelf w3counter al vanaf het begin van De Pagina Omslaan. Overzichtelijk, simpel en gratis.

Hier zien jullie een deel van mijn statistieken van mei, een maand waarin ik veel dagen een nieuwe blogpost heb ge-upload. Je ziet bijvoorbeeld 8 mei en 15 mei een echte dip, daar was geen artikel online gekomen. 20 mei ook niet, maar daar was het artikel de dag ervoor zo goed bezocht dat er nog steeds veel bezoekers op af kwamen. Ik kijk niet of artikelen slecht bezocht worden, nee ik kijk of ze goed bezocht worden. En als ze goed bezocht worden, kijk ik of ik vaker zulk soort artikelen kan (en wil!)  posten. Je kan ook per pagina kijken hoeveel bezoekers die heeft getrokken en welke blogposts in totaal de meeste bezoekers hebben gekregen. Ook kijk ik aan het begin van de maand hoeveel bezoekers ik vorige maand had en hoeveel ik er deze maand wil hebben. Jezelf doelen stellen helpt om extra aan je blog te werken!

Wat te doen in een book hangover?

Een leuk extraatje van die bezoekersbijhoudendeprogramma’s (ik denk niet dat dit een normaal woord is), is dat je kan zien via welke zoektermen mensen op jouw blog zijn gekomen. Dingen als wie is sonja uit de vampire academy boeken? het bernini mysterie bespreking van alle moorden. vrees me quotes kenji. fact fiction historische romans middeleeuwen. wat te doen in een bookhangover en voor wie kiest juliette aan het einde van de serie. Ik vind dat echt heel erg leuk om te kijken, want ja echt de gekste dingen komen voorbij (en ook zooooveeel spelfouten).

Toch wil ik besluiten met het feit dat je artikelen moet bloggen die je leuk vindt. Je moet niet alleen maar artikelen bloggen die goed worden ontvangen. Het is en blijft tenslotte toch jouw blog!

Welk programma gebruik jij om je statistieken bij te houden?

9 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #7: Statistieken

  1. Ik gebruik analytics en jetpack.. En die komt eigenlijk altijd wel overeen. Maar ik ga ook eens kijken naar w3counter. Ik ben benieuwd!
    En die zoektermen.. Soms kom je zulke geniale tegen!

  2. Zonder twijfel Google Analytics. Ik werk zelf in de online media en dit is de enige die door mediabureaus als serieus & betrouwbaar wordt gezien. Alle programma’s geven andere cijfers, de meeste vaak hoger dan Google Analytics. En zo wordt er toch één lijn getrokken. Dus ga je met mediabureaus werken zou ik het wel overwegen. Buiten het feit dat het een fantastisch programma is als je het eenmaal leert kennen 🙂

  3. Ik gebruik Flagcounter (die is vooral heel leuk omdat hij dus vlaggen verzamelt uit de landen waar je bezoekers uit hebt gehad 🙂 ) en Google Analytics. Maar ik heb w3counter ook eens aangemaakt, want die zag er ook veel belovend uit!

  4. Ik gebruik Google Analytics, Statcounter en kijk soms bij de statistieken van Blogger zelf. Ik zie wel dat ze toch best andere cijfers geven. Bij Blogger worden spambots e.d. ook meegeteld, die kan ik bij Google Analytics uitzetten, net als mijn eigen bezoekjes

  5. Oeh, ik ga W3Counter even downloaden! Vind Google Analytics ook niet fijn werken en de statistieken bijhouden met Jetpack vind ik ook maar méh. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.