Sannes tips voor boekenbloggers 8: Rubrieken

Categorieën Blogtips,Column

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: 
wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost
Deel 4volgers krijgen
Deel 5: Twitter
Deel 6: recensie-exemplaren
Deel 7: statistieken

Maandelijks, wekelijks, dagelijks?

Ik heb het al eerder gehad over de recensie als blogpost, maar de meeste boekenblogs bestaan niet alleen uit recensies. Er komen ook nog andere posts bij kijken en wil jij graag meer posten dan alleen maar recensies, begin dan een leuke rubriek! Rubrieken kan je in allerlei soorten en maten vinden. Zo is Sannes tips voor boekenbloggers mijn wekelijkse rubriek, maar heb ik ook mijn maandelijkse TBR en wrap up post. Ook zijn er rubrieken die niet op een vast tijdstip verschijnen, zoals mijn blogposts over de Kobo Glo.

Rubrieken hebben verschillende voordelen. Wekenlijkse columns kunnen extra bezoekers trekken (wat volgens mij wel bij mijn tipsrubriek gebeurt), maar het heeft voor jou als blogger ook voordelen. Het geeft vastigheid. Ik plaats in m’n uppie 4-6 blogposts in de week. En dat levert best veel werk op. En soms dan heb je geen recensies meer die je kan schrijven en je inspiratie is even op. Wat is er dan fijner dan een vaste rubriek die je in ieder geval kan invullen? Vaak als je een algemeen onderwerp hebt (in mijn geval blogtips) komt de rest eromheen vanzelf.

Je hebt rubrieken en je hebt jouw rubrieken

Ik wil vandaag één bepaalde indeling wat betreft rubrieken maken (ik kan er nu al een stuk meer verzinnen, maar deze indeling verduidelijkt mijn punt beter): je hebt jouw rubrieken en je hebt rubrieken. Met rubrieken gewoon bedoel ik standaard-rubrieken die in de blogcommunity vaker voorkomen: denk aan wrap up & TBR, maandelijks/wekelijkse  book haul (stacking the shelves), Top Ten Thursday en ga zo maar door. Je bent vrij om mee te doen aan de rubriek. Van deze rubrieken doe ik de wrap up & TBR post. Ook heb je nog jouw rubrieken. Dit zijn rubrieken die jij hebt bedacht en waarvan je het niet zo leuk vindt als anderen die van je overnemen. Neem weer deze rubriek als voorbeeld: het idee van blogtips is misschien niet origineel, maar niemand in de Nederlandse boekenblogcommunity doet het op deze schaal, dus wanneer iemand ook opeens 1x in de week blogtips zou gaan geven… zou ik toch wel chagrijnig worden. Maar stel nou dat iemand niet weet dat ik dit doe of al eerder hetzelfde idee had? Soms is het heel moeilijk: wanneer kopieert iemand anders en wanneer komt iemand op hetzelfde idee?

Het is ook niet altijd zwartwit wanneer je een rubriek zelf hebt bedacht, hebt gejat of dat iedereen het doet dus het niemands idee echt is. Dit gevoel heb ik een beetje met nieuwe boeken/nieuws rubrieken. Er zijn veel verschillende blogs die dit doen en ik weet niet wie ermee begonnen is. Lijkt een rubriek je leuk om te doen, maar weet je niet of een andere blog deze echt zelf heeft bedacht en het niet waardeert als jij iets gelijksoortigs gaat doen? Vraag het gewoon.

Rubrieken kunnen je heel goed helpen. Ze brengen structuur aan in je blog en helpen je wanneer jij het even niet ziet zitten. Ook kan je door rubrieken meer contact maken in de blogwereld, tenslotte wanneer je allemaal meedoet aan de TTT creëert dat denk ik toch wel een soort verbondenheid en is het leuk elkaars antwoorden te lezen. En ze kunnen ook nog eens ervoor zorgen dat je bezoekersaantallen de lucht in vliegen! Denk wel goed na over de scheidingslijn tussen algemene rubrieken en rubrieken waarvan anderen niet willen dat je ze overnemen. Er is dan wel geen patent, vrienden zal je er niet mee maken.

Wat voor rubrieken heb jij op je blog?

5 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor boekenbloggers 8: Rubrieken

  1. Ik heb enkele rubrieken die met regelmaat terug verschijnen op de blog. De meeste zijn vrij klassiek zoals een foto-update, een maandelijkse terugblik op de boeken die ik las, of de aanwinsten van die maand. Maar ik heb dit weekend net besloten om een nieuwe rubriek te starten waarbij ik mijn vrijwilligerswerk voor de bibliotheek als basis gebruik. Verder probeer ik zoveel mogelijk voor afwisseling te zorgen.

  2. Ik heb niet echt rubrieken. Bij mij werkt dat averechts: het idee, ‘en nu MOET ik hierover schrijven’. Wel houd ik vast dat ik elke werkdag iets online zet, maar als ik bijvoorbeeld op maandag net een enorm goed idee heb, wil ik niet vast zitten aan dat ik eigenlijk een rubriek moet plaatsen.

  3. Ik heb een aantal rubrieken, zoals ‘Boek op doek’ waar ik altijd met veel plezier aan werk. Het fijne is: ik kan nog járen door met deze rubriek. Genoeg inspiratie! Verder plaats ik mijn artikelen altijd in bepaalde categorieën, zoals ‘Recensies’ of ‘Boekenvak’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.