Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #9: reacties

Categorieën Blogtips

Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers is een wekelijkse zondagochtend column waarin ik mijn blogtips geef voor de beginnende (of misschien wel ervaren?) boekenblogger. Laat ik wel zeggen: dit zijn allemaal tips. Ik zeg niet dat het zo moet, ik zeg dat ik het zo zou doen. Nieuwsgierig naar de voorgaande delen?
Deel 1: wanneer blog je?
Deel 2: de recensie
Deel 3: het uiterlijk van je blogpost
Deel 4volgers krijgen
Deel 5: Twitter
Deel 6: recensie-exemplaren
Deel 7: statistieken
Deel 8: rubrieken

Reacties zijn leuk

Alle reacties op mijn blog lees ik en allemaal worden ze gekoesterd. Want reacties op een blogpost geven toch een soort van voldoening. Iemand heeft niet alleen je blogpost gelezen, maar nam ook nog eens de moeite om te reageren. Maar hoe kan je het beste omgaan met reacties? Wanneer moet je weer een reactie geven op een comment? Niet te vaak is mijn tip. Als iemand zegt Oh ik vond het boek leuk! Hoef je niet ook nog te reageren van ja he! Dat heeft naar mijn mening geen toegevoegde waarde. Je hebt dan misschien wel meer comments staan, maar als iemand ze allemaal doorgaat lezen raakt die misschien wel geïrriteerd door overbodige reacties op reacties. Je kan bijvoorbeeld wel goed reageren als iemand een nieuw punt bij je blogpost voegt waar je het wel of niet mee eens bent, of dat de reactie gewoon weer een reactie bij jou oproept. En vragen moet je natuurlijk ook beantwoorden ;).

Reacties uitlokken

Op sommige blogposts komen eenmaal meer reacties dan op anderen. Dat is niet erg en geeft ook niet aan dat de ene blogpost beter is dan de andere. Discussieposts leveren veel reacties op en dat is ook juist de bedoeling, want er moet tenslotte een discussie op gang komen. Bij recensies zie je meestal de minste reacties, maar daar kan je wel iets aandoen. Stel je hebt een boek gelezen met een ubercreepy slechterik en besteedt daar veel aandacht aan in je recensie. Dan kan je onderaan de vraag stellen: Welk boek dat jij pas hebt gelezen had ook zo’n ubercreepy slechterik? Je krijgt dan comments die misschien niet allemaal te maken hebben met je recensie, maar leveren wel weer nieuwe boekentips op! Zorg wel dat een vraag aansluiting vindt bij je blogpost. Je wilt ten slotte dat je dierbare blogpost wordt gelezen, reacties zijn een bijzaak!

Niet belangrijk

In de vorige alinea liet ik het al een beetje vallen, maar ik wil het graag nog een keer benadrukken: reacties zijn niet belangrijk. Ze zijn leuk en geven je voldoening, maar je blog is niet beter met meer reacties. Het gaat om je artikelen, niet om je reacties. Maar als je zelf nooit bij anderen reageert, bedenk eens of die ene blogger waar je altijd de artikelen leest het misschien wel heel leuk vindt als jij je een keer kenbaar maakt. Don’t be afraid!

Zijn er nog onderwerpen waarover jullie nog graag een keer een column over willen zien?

10 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor nieuwe boekenbloggers #9: reacties

 1. Ik vind reacties heel leuk (spamreacties wat minder, haha). Ik ben wel slecht in reageren op de reacties. Vaak lees ik ze op mijn telefoon en dan wil ik op m’n pc een reactie terug typen, maar dat vergeet ik. Oeps!

 2. Ik vind het juist erg leuk om te reageren op reacties! Ook al voegen ze weinig toe, ik vind het fijn om de plaatser het idee te geven dat zijn reactie gewaardeerd worden en gelezen. Ik merk het zo graag op blogs dat ik een vraag stel maar nooit antwoord krijg… Dat is zo zonde!

 3. Het begint bij mij nu toch wel te kriebelen ook een blog te beginnen (niet zozeer over boeken maar meer over schrijven). Dus je blogtips alvast zijn heel handig voor de toekomst, haha. 🙂

 4. Net als Emmy probeer ik wel zoveel mogelijk te reageren op comments, al is het maar om de reageerder te laten merken dat een comment gezien en gelezen is. Eigenlijk overal waar blogtips gegeven worden, wordt dat ook aangeraden: comments ook beantwoorden.

 5. Leuk artikel! Ik ben het wel eens met wat je zegt over reacties, want ik probeer wel altijd te antwoorden als iemand een echt punt aanbrengt en ik vind het zelf ook erg fijn als bloggers reageren op mijn reacties. Interactie is juist het verschil tussen een tijdschrift en een blog!
  Je zou misschien nog iets kunnen doen over hoe je reageert op negatieve reacties of over hoe je een aanbod dat je niet wilt afslaat of zo. Eigenlijk boekbloggers netiquette.

 6. Reacties zijn inderdaad leuk! Het is tof wanneer mensen hun mening geven en anderen inspireren. Af en toe reageer ik, maar zeker niet altijd. Ik vind het leuk als in de comments een soort discussie ontstaat.
  Heel soms krijg ik een mindere reactie (bijv.: ‘deze blogger heeft geen verstand van dit of dat’), ik laat eigenlijk altijd alles staan (tenzij het echt totale kolder is).

 7. Ik laat zelf graag een reactie achter bij een blog dat ik leuk vond om te lezen. En ik probeer zeker op de reacties op mijn website te reageren, al is het maar met een smiley

 8. Ik word altijd heel blij van reacties! Dat is toch één reden dat je blogt, lijkt mij. Daarom vind ik het ook altijd jammer als ik ergens anders een reactie achterlaat maar de blogger reageert vervolgens nergens op… Ik snap dat niet elke reactie te beantwoorden is en/of een antwoord nodig heeft, maar als blogger je gezicht af en toe in de comments laten zien is wel zo aardig tegenover de lezers 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.