Recensie: Outlander – Diana Gabaldon

Categorieën Historische Roman

Titel: Outlander
Auteur: Diana Gabaldon
Serie: Outlander #1
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 627
Jaar: 1991

The year is 1945. Claire Randall, a former combat nurse, is back from the war and reunited with her husband on a second honeymoon–when she walks through a standing stone in one of the ancient stone circles that dot the British Isles. Suddenly she is a Sassenach–an “outlander”–in a Scotland torn by war and raiding Highland clans in the year of Our Lord…1743. Hurled back in time by forces she cannot understand, Claire is catapulted into intrigues and dangers that may threaten her life…and shatter her heart. For here she meets James Fraser, a gallant young Scots warrior, and becomes a woman torn between fidelity and desire…and between two vastly different men in two irreconcilable lives.

Al eerder vertelde ik jullie over de serie Outlander, waar ik sinds deze op de buis is helemaal gek van ben. Na twee afleveringen gezien te hebben, wist ik het zeker: ik moest en zou beginnen in de boeken. Dus in het zonnige Spanje las ik over het regenachtige Schotland. Het maakt niet uit waar of hoe je Outlander leest, je wordt gegarandeerd betoverd door dit verhaal.

In WOII was Claire verpleegster aan het front. Na elkaar in de oorlog amper te hebben gezien proberen Claire en haar man Frank de verloren tijd goed te maken door voor een tweede keer op huwelijksreis te gaan: Schotland it is. Niet alleen tochtjes naar Loch Ness zijn aan de orde, ook kan Frank, een historicus, zijn stamboom uitpluizen. Maar dan gebeurt er iets absurds: Claire raakt de eeuwenoude stenenkring (een Stonehenge idee) aan en reist terug in de tijd naar 1743, waar ze terecht komt bij een stel Schotten waaronder Jamie Fraser.

Jamie Fraser is zo geweldig. Ik heb een crush op Jamie Fraser. Hij is zo schattig en stoer en heerlijk koppig. Ook al zou het boek verder niets voorstellen, het is alleen al de moeite waard door Jamie Fraser. Nu even een paar stappen terug. De hoofdpersoon van Outlander, Claire, is heel prettig om het verhaal door te leren kennen. Ze is slim, grappig en echt 20e eeuws (wat niet altijd wordt gewaardeerd door de 18e eeuwse Schotten). Maar haar chemie met Jamie is vooral geweldig. Je merkt dat er spanningen tussen die twee zijn, maar ze kunnen het ook gewoon heel erg goed met elkaar vinden. En dat is leuk om te lezen.

Er gebeurt een heleboel in Outlander en Diana Gabaldon schrijft aardig uitgebreid. Laat ik zeggen: het boek had veel en veel korter gekund. Het boek had eigenlijk ook in twee delen geknipt kunnen worden. Maar ik vond het niet negatief dat het boek langer was dan noodzakelijk. Want ik kon zo alleen maar meer en meer genieten van Claire, Jamie en het prachtige Schotland en de mensen met hun geweldige accent. Ik kon niets anders doen dan verder lezen in Outlander toen ik thuiskwam van mijn vakantie. In de vakantie waren er ook zoveel andere dingen die ik heb gedaan en al die indrukken. Maar eenmaal thuis, in mijn vertrouwde omgeving was er maar één ding wat ertoe deed: Outlander uitlezen. En als ik zo’n gevoel heb bij een boek, dat het enige wat ik kan doen is verder lezen en ik me nergens anders bij kan concentreren, dan ben ik dol op het desbetreffende boek.

Aan wat ik verder over Outlander heb gelezen is dat, hoewel Diana Gabaldon nog nooit in Schotland was geweest toen ze dit boek schreef, ze een heleboel research heeft gedaan. En dat merk je! Ze heeft de Schotten duidelijk een 18e eeuwse geest gegeven. Ook van Jamie merk je dat hij niet uit de 20e eeuw komt. En dat is goed. Dat maakt dit verhaal niet alleen een tijdreisverhaal, maar ook echt een historische roman. En daar houd ik van.

Hoewel misschien wat uitgebreid en langdradig is Outlander een boek waar ik meteen ben ingezogen. Als iemand nu ‘Schotland’ zegt begint mijn hartje sneller te kloppen en moet ik denken aan Jamie Fraser. Houd je van Romantiek? Lees Outlander. Houd je van spanning? Lees Outlander. Houd je van geschiedenis? Lees Outlander. En als je twijfelt? Probeer dan gewoon de tv-serie! ★★★★

9 gedachten op & ldquo;Recensie: Outlander – Diana Gabaldon

 1. De boeken ken ik al een tijd! Ik kreeg boek 1 voor mijn verjaardag en toen ik een half jaar later op vakantie in Edinburgh was, kocht ik boek 2 t/m 6 (alles wat er toen uit was). Superleuk om boek 2 in Edinburgh te lezen 😉
  De tv-serie heb ik nog niet gezien, die ga ik pas kijken als het seizoen is afgelopen! Boek 8 is net uit, die heb ik nog niet gelezen, maar ik heb zelfs de Lord John boeken en het stripverhaal al gelezen (ook leuk!).

   1. Ja, ik volg wel de Facebookpagina van de tv-serie evenals Diana Gabaldon’s FB, dus ik zie wel nieuwtjes langskomen 🙂 En foto’s enzo, superleuk!

    De enige Outlander-recensie tot nu toe op mijn weblog is A trail of fire (spoilerloos), want de meeste boeken van Outlander had ik gelezen voordat ik recensies ging schrijven.
    Ik ga nog meer Outlander- en Lord John-boeken lezen en herlezen, dus er zullen nog wel meer Outlander-gerelateerde dingen verschijnen op mijn blog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.