Boeken weggeven

Categorieën Bookish stuff

Als je mij een jaar geleden had gevraagd of ik wel eens boeken uit mijn boekenkast weggaf dan had ik je keihard uitgelachen (oké, bij wijze van spreke dan). Want ik en scheiden van mijn kindjes? Dat nooit! Maar sinds dat ik blog (en ook al een beetje daarvoor) is mijn boekenvoorraad zodanig toegenomen dat het niet meer te overzien is. In mijn kledingkast (ja dit is echt waar) heb ik zelfs boeken opgeborgen. Achter mijn bed staan boeken op de grond. Mijn boekenkast heeft achter de voorste rij boeken nog een rij. Mijn bureau is een groot boekenfestijn (^^).

Dus toen ben ik maar bij mezelf na gaan denken. Wat ga ik doen? Is er ruimte voor nog een boekenkast (een hele grote nee) en wil ik deze boeken de rest van mijn leven bewaren? Ga ik deze boeken nog voor een tweede (of nog vaker) keer lezen? Wat is de persoonlijke waarde van je boeken? En toen ben ik een groot deel van mijn boekenkast langsgegaan. Bij de meeste boeken had ik meteen een duidelijk oordeel: dit boek ga ik nooit van mijn leven weggeven. Maar bij andere boeken, en to be honest een aanzienlijk deel daarvan zijn recensie-exemplaren, had ik een mweh gevoel. Had ik niet het gevoel dat ik die boeken nog een keer zou gaan lezen. Niet dat ik de boeken niet leuk vond, maar soms is het voldoende om een boek eenmaal te lezen.

En wat doe je dan. Dan neem je een moeilijke beslissing. Dan geef je ze weg. Ik heb alle boeken die ik besloot een tweede leven te gunnen op een stapel gelegd en ik heb vervolgens kleine stapeltjes gemaakt en gekeken: welke van mijn vrienden/vriendinnen zou ik blij kunnen maken met dit boek? Dat was een tijdrovende klus, maar aan het einde voelde ik me voldaan. Zeker toen ik na een paar weken te horen kreeg dat een vriendin een bepaald boek geweldig vond.

Dus tegenwoordig kijk ik er wat anders tegenaan. Sommige boeken staan nu in mijn boekenkast en zullen altijd in mijn boekenkast blijven staan. Andere boeken staan nu in mijn boekenkast, maar wie weet geef ik ze ooit nog eens weg en nog weer andere boeken, daar kan ik beter iemand anders mee blij maken. Want zeg nou zelf: ik zet boeken die ik mweh vind toch ‘op de tweede rang’, dus ik zie ze niet eens. Kan ik dan niet beter iemand anders er blij mee maken?

Geef jij wel eens boeken weg? En zo ja aan wie dan?

8 gedachten op & ldquo;Boeken weggeven

  1. Eerlijk gezegd hou ik nog alles zelf – slecht hè? Ik heb nu eigenlijk alleen maar boeken die ik mooi vond én nog een hoop ruimte dus dan is het ook wel makkelijk om alles gewoon te houden..

  2. Best vaak! Om de zoveel tijd heb ik een opruim dag waarbij ik alle boeken uitzoek. Wil ik ze herlezen? Nee? Dan gaan ze weg. Ga ik deze boeken ooit lezen? Nee? Dan gaan ze weg. Ik stuur de fotos eerst door naar mijn blog vriendinnetjes, zodat zij er ook nog een recensie over kunnen schrijven. Andere boeken breng ik naar de kringloop.

  3. Ik geef wel eens boeken weg die ik al heb gelezen en niet zo boeiend genoeg vind om te herlezen. Die gaan dan naar familie, vrienden of de kringloop. Ik hou van een goedgevulde boekenkast, maar wel een boekenkast met boeken waar ik helemaal blij mee ben.

  4. Ik geef ook recensie-exemplaren weg. Soms zelfs aan de kringloopwinkel. Uiteindelijk is het veel fijner als je boekenkast ook waardevol is voor jezelf.

    Maar 1 keer gaf ik een boek weg, waarna het toch weer ging knagen… Dat boek heb ik uiteindelijk opnieuw gekocht, haha! Dus toch goed over nadenken 😉

  5. Boeken weggeven aan bekenden of een kringloopwinkel is hier ook wel een dingetje, haha! Gelukkig heb ik pas mijn boekenkast goed uitgemest en alleen de boeken gehouden waar ik blij van werd. De rest was vooral leen van mijn ouders. En voor de rest heb ik (op de een of andere manier?) veel boeken dubbel. Drie keer Jane Eyre leek mij wat overdreven, dus heb ik de Nederlandse vertaling en een Engelse versie bijvoorbeeld aan een vriendinnetje gegeven. Zo, dat ruimt lekker op. Zei er iemand nieuwe boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.