‘He daar heb ik over gelezen!’ ‘Oh, hier is dat boek dus geschreven!’ – Venetië versie

Categorieën Geen categorie

In de zomer (in augustus) ga ik een week naar Venetië (dat feit op zich is al om te juichen).Maar ik ga niet zomaar naar Venetië, nee ik heb een week een zomercursus in Venetië. Ik hoor je al denken: o een zomercursus, dat is wat minder. Maar nee, niets is minder waar. Want voorafgaand aan deze zomercursus moet ik verschillende romans lezen die zich afspelen in Venetië en als ik dan in Venetië ben dan ga ik alle plekken bekijken waar die boeken zijn geschreven en/of zich afspeelden en er vervolgens over discussiëren met anderen. Hoe tof is dat! Ik vind het zo vet om plaatsen te bezoeken waar boeken zich afspelen. Ik heb het vooral bij historische romans die zich afspelen in Engeland en Frankrijk (ik ben kastelen- en middeleeuwenfreak, dus als ik bij een kasteel of stad ben geweest waar het verhaal zich afspeelt word ik al helemaal gelukkig). Maar ook na The Fault in Our Stars voelde ik het toch extra speciaal om door het centrum van Amsterdam te lopen (terwijl ik in Amsterdam studeer). Het creëert een extra band. Een extra dimensie. De volgende boeken moet ik lezen voor mijn geweldige trip:

Joseph Brodsky – Watermark

In this brief, intense, gem-like book, equal parts extended autobiographical essay and prose poem, Brodsky turns his eye to the seductive and enigmatic city of Venice. A mosaic of 48 short chapters–each recalling a specific episode from one of his many visits there (Brodsky spent his winters in Venice for nearly 20 years)–“Watermark” associatively and brilliantly evokes one city’s architectural and atmospheric character. In doing so, the book also reveals a subject–and an author–readers have never before seen.

Death in Venice – Thomas Mann

Death in Venice is a story of obsession. Gustave von Aschenbach is a successful but ageing writer who travels to Venice for a holiday. One day, at dinner, Aschenbach notices an exceptionally beautiful young boy who is staying with his family in the same hotel. Soon his days begin to revolve around seeing this boy and he is too distracted to pay attention to the ominous rumours that have begun to circulate about disease spreading through the city.

Across the River and into the Trees – Ernest Hemingway

The War is just over. In Venice, a city elaborately and affectionately described, the American Colonel, Richard Cantrell, falls passionately in love with Renata, a young Italian countess who has ‘a profile that could break your or anyone else’s heart’. Cantrell is embittered, war-scarred and old enough to be Renata’s father, but he is overwhelmed by the selflessness and freshness of the love she is offering. But this is no fairy tale. The fighting may be ended, but the wounds of war have not yet healed. And for some, the longed-for peace has come too late. A lesser known classic by one of the great American writers of the twentieth century, Across the River And Into The Trees is still vintage Hemingway.

The Comfort of Stranges – Ian McEwan

As their holiday unfolds, Colin and Maria are locked into their own intimacy. They groom themselves meticulously, as though someone is waiting for them who cares deeply about how they appear. When they meet a man with a disturbing story to tell, they become drawn into a fantasy of violence and obsession.

Een Schitterend Gebrek – Arthur Japin

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven. Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar bij toeval opnieuw in een Amsterdamse schouwburg, maar zonder dat hij daar op dat moment weet van heeft. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie van de gebeurtenissen. Haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Giacomo, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en het leven aan de zelfkant waarin ze daar terechtkomt. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning uit Pasiano geen verraad was maar juist een daad van liefde.

Casanova in Bolzano – Sandor Marai

In 1756 Giacomo Casanova escapes from a Venetian prison and resurfaces in the Italian village of Bolzano. Here he receives an unwelcome visitor: the aging but still fearsome Duke of Parma, who years before had defeated Casanova in a duel over a ravishing girl named Francesca and spared his life on condition that he never see her again. Now the duke has taken Francesca as his wife–and intercepted a love letter from her to his old rival. Rather than kill Casanova on the spot, he makes him a startling offer, one that is logical, perverse, and irresistible. Turning an historical episode into a dazzling fictional exploration of the clasp of desire and death, Casanova in Bolzano is further proof that Sandor Marai is one of the most distinctive voices of the twentieth century. 

The Aspern James – Henry James

In this classic 1888 novella, an anonymous narrator relates his obsessive quest to acquire some letters and other private documents that once belonged to the deceased Romantic poet Jeffrey Aspern. Attempting to gain access to the papers, the property of Aspern’s former mistress, he rents a room in a decaying Venetian villa where the woman lives with her aging niece. Led by his zeal into increasingly unscrupulous behavior, the narrator is faced in the end with relinquishing his heart’s desire or attaining it an an overwhelming price. Inspired by an actual incident involving Claire Clairmont, once the mistress of Lord Byron, this masterfully written tale incorporates all those elements expected from James: psychological subtlety, deft plotting, the clash of cultures, and profoundly nuanced representation of scene, mood, and character.

Ken jij een van deze boeken? En wat vind je van dit idee om eerst boeken over een stad te lezen en vervolgens naar die stad toe te gaan? Is weer eens wat anders dan de Lonely Planet raadplegen!

8 gedachten op & ldquo;‘He daar heb ik over gelezen!’ ‘Oh, hier is dat boek dus geschreven!’ – Venetië versie

  1. Oh, wat ontzettend cool! Ik ben ook eens in Venetië gelezen, maar ik geloof dat ik toen nog niet Een Schitterend Gebrek had gelezen. Wel een erg goed boek trouwens! Death in Venice heb ik wel in de filmadaptatie gezien. Erg leuk om de plekken eens ‘in het echt’ te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.