Recensie: Red Queen – Victoria Aveyard

Categorieën Young Adult

Titel: Red Queen
Auteur: Victoria Aveyard
Serie: Red Queen #1
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 383
Jaar: 2015
Genre: Young Adult fiction, Fantasy, Dystopia
Book Depository: klik hier

The poverty stricken Reds are commoners, living under the rule of the Silvers, elite warriors with god-like powers. To Mare Barrow, a 17-year-old Red girl from The Stilts, it looks like nothing will ever change. Mare finds herself working in the Silver Palace, at the centre of those she hates the most. She quickly discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy Silver control. But power is a dangerous game. And in this world divided by blood, who will win?

Als sinds ik de cover zag nog voordat dit boek verschenen was wist ik dat ik dit boek moest lezen. Verder leek het ook alsof dit boek opeens een enorme hype was. Overal zag ik booktubers die het boek hadden gekocht. Ik wilde al eerder aan dit boek beginnen, maar toen ik met mijn ouders in de Provence was heb ik ‘achterstallige boeken’ gelezen om het zo maar te noemen. Ik begon in Red Queen en BAM wat een boek!

De maatschappij is eigenlijk verdeeld in twee groepen: je hebt the Reds, gewoon mensen zoals jij en ik, met rood bloed die niets bijzonders kunnen. Maar je hebt ook the Silvers, dat zijn mensen met zilver bloed. Maar het is niet alleen het bloed dat verschilt. The Silvers hebben magische krachten. Dit resulteert erin dat The Silvers als goden leven, terwijl the Reds in armoede al het werk moeten doen. Mare is een Red en leeft een ellendig leven. Door een toevallige ontmoeting krijgt ze een baan aangeboden in het paleis, het hol van the Silvers, een baan die ze eigenlijk heel hard nodig heeft. Maar dan, door een ongeluk, blijkt Mare ook een speciale kracht te bezitten. Iets wat niet mogelijk zou kunnen zijn.

Ik vond het idee van The Reds en The Silvers echt een geweldig concept en de uitleg en de introductie van de wereld vond ik ook heel goed. Wat ik minder vond is dat naarmate dit boek vordert het steeds meer op een Dystopia begint te lijken met een resistance die de overheid omver wil werpen. En dat vond ik eigenlijk een beetje jammer, ik had het liever een andere kant op zien gaan. Maar over die verhaallijn kan ik misschien nu nog niet goed genoeg oordelen. Daarvoor zou ik het volgende boek ook gelezen moeten hebben.

Eigenlijk vond ik dit boek in sfeer erg lijken op The Hunger Games. Op twee punten: The Silvers = The Capitol en ik vond Mare vaak net zo kick-ass als Katniss (en dat is een compliment!). En niet alleen was Mare kick-ass, ze was ook nog herkenbaar en grappig.  Ook nog even kort over the Silvers, wat een stelletje is dat! Intriges op en top. Ik vond het deel heerlijk waarin Mare opgevoed moet worden om door te kunnen gaan voor een silver.

Victoria Aveyard heeft een vlot leesbaar boek geschreven, maar wat ik vooral knap vind is dat het boek (voor mij) niet voorspelbaar was. Ja, ik had een paar vermoedens, maar het liep allemaal zo anders dan ik had verwacht. En op een gegeven moment had ik ook duidelijk een WTF momentje. Ook bij deze YA ligt de nadruk meer op het verhaal, dan op de romantiek. Hoewel ik duidelijk, duidelijk, duidelijk een zwak heb voor een personage.

Ik kijk uit naar het vervolg, hoewel ik niet weet of ik de loop van het verhaal ga waarderen. Maar als ik puur naar Red Queen kijk, dan kan ik zeggen dat ik het concept heel erg leuk vond en Mare een heel fijn personage. Ook leest het boek heerlijk vlot weg. Dus waar wacht je nog op? ★★★★

Wat vinden jullie van ‘typische’ Dystopia elementen in een boek? 

4 gedachten op & ldquo;Recensie: Red Queen – Victoria Aveyard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.