Een boek in één dag uitlezen

Categorieën Column

Ik kan het eigenlijk niet, een boek in één dag uitlezen. Het is niet dat het me ontbreekt aan de concentratie om ervoor te gaan zitten. Ik heb verschillende verklaringen waarom ik nooit een boek in 1 dag uitlees, en die verklaringen ga ik voor jullie opsommen (ik som nooit dingen op en ik hou van opsommingen, dus hier gaan we):

 • Ik sta mezelf niet toe om de hele dag te lezen. Ik kan altijd wel tien klusjes voor mezelf verzinnen die ik nog moet doen.
 •  Mijn voorkeur gaat uit naar dikkere boeken die niet in 1 dag uit te lezen zijn. Je kan proberen wat je wilt maar jij kan A Game of Thrones niet in 1 dag uitlezen (anders: respect).
 • Ik lees langzaam. Beneden gemiddeld heb ik het idee.

Deze vakantie echter, deze vakantie is daar verandering in gekomen. Nou kan ik je vertellen: mijn contract bij de Albert Heijn is afgelopen (het schijnt dat ik na 3 jaar te oud was) en ik heb niet de moeite genomen om een nieuw bijbaantje te zoeken voor de zomer (ik ben namelijk zo’n vijf en een halve week op vakantie en volgend jaar hoop ik twee bachelors te volgen). Ik werk dus niet 20-30 uur in de week. Ik begon dus toen ik terugkwam van Rome met het lezen van verschillende novella’s. En ja, die novella’s las ik in 1, ja 1 dag!, uit. Misschien zeg je nu: ja, maar Sanne, dat zijn novella’s, dat telt niet. Oké. Ik snap het, je hebt gelijk.

Maar vorige week, toen ook vriendlief op vakantie was, las ik een boek in één dag uit. En ik heb niet eens 24/7 gelezen! Ik las The Finisher: Sprong in de wildernis was de gelukkige (en als je mijn recensie van dit boek hebt gelezen dan kan je hier tegen inbrengen dat dit boek eigenlijk ook geen compleet boek is, maar omdat anders deze blogpost helemaal nergens meer op slaat, negeren we dat feit even).

En voelde dat goed Sanne? Voelde het goed om een boek in een dag uit te lezen?
Eerlijk gezegd voelde het niet heel anders dan normaal een boek lezen. Het enige is dat je aan het einde van de avond nieuwe adrenaline krijgt omdat je het gevoel hebt: ja, we kunnen het halen, we gaan dit boek vandaag uitkrijgen! Maar die adrenaline had ik ook gehad als ik de laatste 200 pagina’s op een dag had gelezen van een 300p of meer boek.

Sommige lezers doen het wekelijks, andere lezers doen het nooit. Ik weet niet of het een bijzonder feit is eigenlijk, of het iets speciaals is om een boek in 1 dag uit te lezen. Het is even een schouderklop momentje, maar aan de andere kant: een boek waar ik een maand mee bezig ben, dat is veel meer bij me. Daar verplaats je je langzamerhand in, daar raak je helemaal in verloren. En daar krijg je een book hangover van als je het boek uit hebt. Iets wat ik niet heb bij The Finisher (maar dat kan ook komen omdat ik niet zo dol was op dat boek).

Lees jij wel eens een boek in 1 dag helemaal uit?

20 gedachten op & ldquo;Een boek in één dag uitlezen

 1. Het voelt echt heel goed ja om een boek in een dag uit te lezen, maar ik doe het ook vrijwel nooit. Gewoon omdat ik op een dag ook nog andere dingen wil doen dan alleen maar lezen :p

 2. Eerst (lees: een halfjaar geleden nog) vond ik het heel fijn om een boek in één dag uit te lezen en dat deed ik ook vaak. Maar ik merkte dat het me steeds meer ging om een boek zo snel mogelijk uit krijgen, en daardoor genoot ik veel minder van het verhaal en dat is natuurlijk jammer. Nu ben ik expres langzamer gaan lezen en ik merk dat het verhaal nu veel beter blijft hangen, dus dat is fijn. 🙂

 3. Ik lees ook vaak een boek in één dag uit, maar dat is dan vrijwel altijd een dun (kinder) boek (soms meerdere op een dag), dat ik in een of twee uurtjes uit heb. Bij dikkere boeken duurt het lezen langer, maar ik heb dan ook nog extra tijd nodig om het verhaal te verwerken. Daarom lees ik tijdens mijn maandelijkse leesweekeinde vooral korte (kinder of jeugd)- boeken,

 4. De laatste tijd heb ik veel te weinig tijd om te lezen – en lees ik zelfs dagen, weken niets – maar normaal gezien gebeurt het best vaak dat ik een boek in één dag lees. Als het echt een tof boek is, dan lukt het me gewoon niet om te stoppen..

 5. Ik ben een snelle lezer, en moet er dan nog wel een hele dag voor gaan zitten bij een ‘normaal’ boek (zeg: 300 – 380 pagina’s), maar het kan wel. Ik heb het een paar maanden terug gedaan, toen ik een recensieboek had aangevraagd, en die kon downloaden de dag voordat hij uitkwam. Toen leek het me wel erg gaaf om dan ook de volgende dag iets op mijn blog te kunnen plaatsen. De recensie kwam dus ’s avonds pas, maar het is gelukt! Ook met de Ohmybookathon zat ik op ruim een boek per dag, terwijl ik nog best veel dingen ernaast deed. Hmz …

  Soms vind ik het wel lekker, maar vaak vind ik het toch leuker om lekker rustig aan te kunnen lezen.

 6. Hahaha. Nou, ik vind dat novelles gewoon tellen, hoor! Als die niet telden, was mijn reading challenge een stuk minder ver. En dan nog wat, ik lees ook niet vaak (meer) boeken in één dag uit. Zelfs niet als het van die dunnetjes zijn. 😉

 7. Ik lees ook nauwelijks een boek uit op één dag. Maar dat komt vaak gewoon omdat ik moet werken of naar school moet, en een boek uitlezen in een paar uur is voor mij niet te doen. Ik probeer meestal wel 1 à 2 boeken per week, en dat vind ik ook genoeg 🙂

 8. Af en toe lees ik wel een boek uit op één dag, maar het ligt er wel aan war voor boek het is. Een thriller of een luchtige roman leest wat sneller dan literatuur of non-fictie.

 9. Als ik een boek in 1 dag uitlees dan is het meestal een grandioos boek dat ik niet kan wegleggen of het is een dun boekje dat ik zo uit heb. Maar tegenwoordig gebeurt het niet meer zo vaak. Ik probeer ook steeds meer gewoon te genieten van het verhaal ipv bezig te zijn met zo veel/snel mogelijk boeken uitlezen.

 10. Dat van de Albert Heijn ken ik.. Mijn contract loopt af in maart (dan werk ik er 3 jaar) maar er worden opeens allemaal jonge meisjes van 16 aangenomen. Ik vrees dus dat mijn contract ook niet verlengd zal worden..
  Wat boeken betreft; ik lees sommige wel in één dag uit. Maar dan ben ik meestal midden in de nacht pas klaar (door al die klusjes die ik nog moet doen) waardoor het eigenlijk toch de volgende dag is.. Ach.

 11. Eigenlijk lees ik het liefst in één ruk door. Enkele pagina’s hier én dan enkele dagen later weer een paar bladzijden … tja, dat voelt steeds wat raar aan. Jammer genoeg moet er meestal eerst nog een heel deel zaken gebeuren vooraleer ik echt in de zetel kan kruipen met een boek. Maar zodra ik een drie-tal uurtjes heb kan ik gelukkig wel een boek uitlezen. Uiteraard geen GoT. 🙂

 12. Het gebeurt wel eens, maar eigenlijk alleen met boeken die minder dan honderd bladzijden hebben, dan heb ik er een middagje of avondje voor nodig en dan is-ie uit. Ik vind het dan altijd wel fijn, want het betekent dat ik snel verder kan met een nieuw boek en ook snel een nieuwe recensie voor mijn boekenblog kan schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.