Recensie: The Wrath & the Dawn – Renee Ahdieh

Categorieën Fantasy,Young Adult

Titel: The Wrath and the Dawn
Auteur: Renee Ahdieh
Serie: The Wrath and the Dawn #1
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 388
Jaar: 2015
Genre: Young Adult fiction, Fantasy, Retelling
Book Depository: klik hier

Every dawn brings horror to a different family in a land ruled by a killer. Khalid, the eighteen-year-old Caliph of Khorasan, takes a new bride each night only to have her executed at sunrise. So it is a suspicious surprise when sixteen-year-old Shahrzad volunteers to marry Khalid. But she does so with a clever plan to stay alive and exact revenge on the Caliph for the murder of her best friend and countless other girls. Shazi’s wit and will, indeed, get her through to the dawn that no others have seen, but with a catch . . . she’s falling in love with the very boy who killed her dearest friend. She discovers that the murderous boy-king is not all that he seems and neither are the deaths of so many girls. Shazi is determined to uncover the reason for the murders and to break the cycle once and for all. 

Lof, lof en niets anders dan lof kon ik ontdekken over The Wrath and the Dawn van de booktube community. En stiekem werd ik nieuwsgierig. Het verhaal sprak me aan, ik heb zelf een editie van de vertellingen van 1001 nacht (ongelezen, foei!) in mijn boekenkast staan. Ik begon met lezen. In het begin kon ik een beetje moeilijk in het verhaal komen, omdat er veel voor mij onbekende namen en titels worden gebruikt, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat… Was ik niet meer weg te slaan. Want het verhaal is heerlijk geschreven.

De 18-jarige koning van Khorasan trouwt iedere dag opnieuw met een meisje uit de stad. Om haar vervolgens de volgende ochtend ter dood te veroordelen en opnieuw een bruid uit te kiezen. Shahrzad’s beste vriendin is een van die vermoorde bruiden en Shazi eist nu wraak. Vrijwillig meldt ze zich aan als bruid voor de Caliph. Maar dan blijkt de realiteit veel ingewikkelder dan ze had verwacht..

Je kan zeggen wat je wilt, maar deze Young Adult is een liefdesverhaal. En ik had niet echt verwacht dat de nadruk heel erg op de romance zou liggen (hoewel, als je de beschrijving goed leest dan kan je die hint al wel opvangen). Maar de romance was geweldig. Heel goed. Je ziet Shazi langzaam verliefd worden. Niet meteen bam, maar eerder gestaag. En sommige momenten waren ook echt swoon momenten.

Zoals hierboven al gezegd: The Wrath and the Dawn is ook een hervertelling van 1001 nachten. Shazi vertelt namelijk iedere nacht een verhaal en rekt zo (althans de eerste dagen) haar executie op, omdat Khalid nieuwsgierig is naar de afloop van de verhalen. De verhalen die ze vertelt slokken niet het hele verhaal op (bij Fangirl vond ik de fanfaction niet echt een waardevolle toevoeging), maar zijn juist een goede toevoeging aan het verhaal en goed geschreven. Ze geven je meer inzicht in de cultuur.

Waar ik bij boeken altijd een beetje een hekel aan heb is als een hoofdpersoon, die in een totaal andere situatie/eeuw/wereld leeft, een typisch 21e eeuws denkpatroon heeft. Dat was bij The Wrath and the Dawn niet het geval! Ja, Shazi laat niet met zich spotten, laat niet zomaar mannen over haar beslissen, maar dat getuigt (naar mijn mening) van een sterk karakter. Ze maakt er aan de andere kant geen issue van dat ze een groot deel van haar dag in haar vertrekken doorbrengt, terwijl de mannen soldaatje spelen. Ze leeft volgens ‘de regels’ van haar wereld.

Om nog even om op het karakter van Shazi terug te komen: Shazi is een held, ze heeft een sterk karakter en is misschien een tikje arrogant, maar niet zodat het vervelend wordt. Khalid is daarentegen een heel ander personage. Gesloten. Je ziet vooral Khalid ontwikkelen gedurende het verhaal, maar dat komt vooral omdat je steeds meer kanten van hem gaat zien. Hij opent zich langzaam voor Shazi. Maar zijn geheim houdt hij zo lang mogelijk voor zich, hoe graag zijn vrouw het ook wil weten…

Een prettige schrijfstijl, een hele nieuwe cultuur en vooral het genieten van de langzaam opbloeiende relatie tussen Shazi en Khalid. Er is geen reden waarom je dit boek niet leuk gaat vinden. Ja, misschien zijn sommige woorden in het begin wat vreemd, maar daar zijn verklarende woordenlijsten voor uitgevonden. Ik kijk uit naar het vervolg (en gelijk het laatste deel)! ★★★★★

7 gedachten op & ldquo;Recensie: The Wrath & the Dawn – Renee Ahdieh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.