Blogs vooruit plannen, ik ben momenteel helemaal fan

Categorieën Column,Site

Als alles volgens mijn planning verloopt, dan lees je deze blogpost op 21 augustus. Het is nu als ik deze blog typ 8 augustus. Blogs tot en met 25 augustus zijn verder al bijna allemaal ingepland. En hier ben ik al meer dan een week mee bezig.

De blogfeiten op een rij. Ik heb een aanval van blogplannen (en dan als in plèèènnen en niet als in een plan)! In mijn tips voor nieuwe boekenloggers (die serie is al weer meer dan een jaar oud, ja zo hard gaat de tijd dus) sprak ik al eens over het feit: wanneer schrijf en wanneer plaats je een blog? En vandaag wil ik iets dieper ingaan op het inplannen van blogs, omdat ik zelf he-le-maal in de flow zit. Voor mij zijn er vaak twee extremen: ik heb of helemaal geen inspiratie en keur echt ieder idee voor een blogpost af (dan plaats ik ook vaak minder blogs). Of ik heb idee na idee en zou voor m’n gevoel wel door en door en door kunnen bloggen.

De afgelopen week (vanaf 8 augustus gezien dan), zat ik dus in het tweede extreme. Maar een flow van blog-plannen betekent voor mij niet dat ik in één avond vijf blogposts kan typen. Ik doe gemiddeld een half uur tot een uur over een blogpost (en columns vaak nog weer langer). En ik vind het ook fijn om mijn blogposts een dagje te laten rusten. Als ik eenmaal in de knoop kom met een blogpost, even niet weet hoe ik verder moet, dan laat ik het rusten en kijk ik er de volgende dag weer naar. Dan kunnen er twee dingen gebeuren: of ik vind de blogpost bullshit en hij gaat de prullenbak in. Of ik heb opeens weer nieuwe inspiratie en maak de blogpost af.

Ook het fijne van blogs inplannen is dat je goed recensies kan afwisselen met columns, met quotes, met covers, met wat je maar wilt. In de zomer lees ik meer boeken dan door het jaar heen, wat ervoor zorgt dat ik in de zomer een overload van mogelijke recensies heb en in de winter soms naar mijn mening te weinig. Nu ben ik daarom ook recensies heel ver vooruit aan het plannen (Red Queen las ik begin juli bijvoorbeeld en de recensie is 15 augustus pas verschenen). Maar ook met recensies kijk ik uit wat ik wanneer plan: niet twee YA’s achter elkaar maar een YA afgewisseld met een klassieker en dan weer een YA (tenminste als ik die boeken heb gelezen, ik ga niet mijn boeken aanpassen op mijn blog).

Eigenlijk ben ik vooral een beetje aan het zwetsen. Dat heb je als een controlfreak aan het woord laat. Maar mijn moraal is: als je een aanval van blogplannen hebt, dan kan je daar heel veel mee doen op je blog. Het zorgt opeens voor meer variatie. Houd je in, plaats niet alles meteen, maar spreid het uit voor je ‘mindere tijden’, voor je drukkere tijden. In september hoop ik twee bachelors tegelijk te gaan volgen, hoop ik nog steeds al mijn vakken in 1 keer te halen en hoop ik ook nog steeds boeken te blijven lezen en energie in mijn blog te kunnen steken. Plannen is dan eigenlijk onvermijdelijk geworden.

Ik weet niet of het wat uitmaakt voor je statistieken of of je lezers (jullie in mijn geval dus) het wat uitmaakt. Maar ik hou persoonlijk van variatie. En ik hou van een zorgvuldig geplande blog. Orde (met af en toe wat chaos..) boven alles!

Ben jij een planner als het gaat om je blogs?

P.S. En na al dit gebrabbel over plannen zal ik jullie een geheimpje verklappen. Overmorgen verschijnt er een recensie van The Wrath and The Dawn. Nieuwsgierig? Stay tuned!

17 gedachten op & ldquo;Blogs vooruit plannen, ik ben momenteel helemaal fan

 1. Haha, ik ben met heel veel dingen best wel een control-freak waarbij ik de touwtjes in handen wil houden, maar mijn blog is juist één van de weinige dingen waarbij ik helemaal niet plan. Niet met regelmaat, ook niet of er wel genoeg afwisseling in zit. En ik vind het eigenlijk wel prima, voor nu 🙂 (andere prioriteiten denk ik?!)

  Wel leuk om te lezen hoe jij het aanpakt!

 2. Sinds de nieuwe internetprovider gaat het inplannen niet meer, tenminste, inplannen gaat wel, maar de blogs komen dan niet online. Maar ik maak wel een blogplanning, en sla mijn boek-reviews eerst op. Dan kan ik elke vrijdag (en soms vaker als ik daar zin in heb) een nieuwe review online zetten, in plaats van soms twee op een dag en dan ineens weken niet xD

 3. O, dit is heel herkenbaar, haha. Dit doe ik ook altijd. Ik probeer trouwens om boeken wel te recenseren in de maand waarin ik ze lees, maar dat lukt lang niet altijd. En ik wil dus niet teveel recensies achter elkaar.

 4. Ja, fijn is het hè! Ik vind het op zich wel fijn om vooruit te bloggen. Nu in de vakantie lukt het ook wel goed, maar ik denk niet dat ik het volhoudt als m’n studie over twee weken weer begint!

 5. Ik hou van plannen! En als je met 5 booknutjes 1 blog runt moet het wel! We moeten namelijk altijd rekening met elkaar houden en de blog om elkaars levenswijze heen borduren als het ware. Als de een eventjes een hectische tijd heeft kan een ander bijvoorbeeld een blogje posten. Die flow waarover je schrijft herken ik heel goed, soms schrijf ik 3 posts op 1 dag maar soms maar 1 post in een week!

 6. Wat toevallig, heb net bedacht een blogpost aan het fenomeen “plannen” te wijden, weliswaar om een heel andere reden, ik ontdekte namelijk net dat ik een echte plan-blunderaar ben. Ik heb de afgelopen weken twee keer iets ingepland en jawel, die ene post plande ik per ongeluk een week eerder (blijft maf dat je in het verleden kunt plannen – maar goed) en die tweede een dag te vroeg en nu staat mijn Weekendwijsheid dus al op vrijdag online… Heel handig! Morgen dus een blogje over blogblunders…

 7. Ik moet ook echt meer gaan plannen, mijn blogposts schrijf ik wel op mijn kalender maar vaak ben ik op de dag zelf bezig met het schrijven van de post en daardoor heb ik eerder het gevoel dat ik iets ‘moet’..
  Nu nog even een vrij moment vinden om er eens goed voor te gaan zitten! 🙂

 8. Ik heb meestal ook echt voor een week vooruit geschreven. In het weekend maak ik de blogs voor de komende week en plan ik direct in. Soms schuif ik dan nog wat ik de volgorde, maar ik vind het nooit lekker om voor de dag van morgen te schrijven, omdat ik dan zo’n druk voel haha.

 9. Bij mij wisselt het erg. Op het moment plan ik amper, soms als ik toevallig veel heb gelezen. Maar er zijn ook tijden dat ik per week vooruit blog of dat de recensies zelfs twee maanden verder al zijn ingepland.

 10. Ik weet een maand vooruit wat ik op de blog wil posten en doorgaans heb ik minstens 7 dagen vooruit uitgewerkt. Op die manier kan ik veel rustiger aan een nieuw boek beginnen vermits ik weet dat de recensie van dat boek pas een week later zou moeten verschijnen. Eigenlijk ben ik een heel grote fan van dat vooruitplannen. Het geeft me zowel overzicht als rust. Bovendien ben ik ook steeds gerust vermits ik iedere keer zie dat er nog veel blog-ideetjes staan te wachten om uitgewerkt te worden. Ik blijf immers schrik hebben voor het moment waarop ik zonder bloginspiratie kom te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.