5 klassiekers die ik heel graag wil lezen

Categorieën Klassieker

Ik had aan het begin van 2015 het goede voornemen om dit jaar tien klassiekers te lezen. Nou was Anna Karenina aan het begin van 2015 een super goede starter van dit voornemen. Maar in de rest van het jaar heb ik eigenlijk maar weinig klassiekers gelezen. In de zomervakantie heb ik wel verschillende novelles gelezen die doorgaan voor klassiekers, maar eigenlijk vind ik dat niet helemaal tellen als een volledig boek.

Ik heb een zwakke plek voor klassiekers. En sommige van de redenen waarom ik klassiekers leuk vind zijn heel goed en andere redenen zijn stiekem een beetje opschepredenen. Maar ik zal niet naïef blijven. Zo vind ik het gewoon leuk om wijs te kunnen doen met gelezen klassiekers. Gaat het over dat boek? O, ja, die vond ik leuk, die heb ik gelezen! Ik geef het toe, ik ben een klein beetje een opschepper. Zo verzamel ik ook beetje bij beetje klassiekers, omdat ik dat mooi in mijn boekenkast vind staan. Maar ik wil ze dan wel lezen. Ik koop alleen klassiekers die ik ook daadwerkelijk van plan ben om te gaan lezen. In eerder artikel gaf ik de volgende reden voor mijn ‘fascinatie’ voor klassiekers:

“Ze zijn oud, maar toch nog actueel. Ik vind het geweldig dat ze afspelen in oude(re) tijden, maar nog steeds actueel zijn en er een heleboel lessen uit te trekken zijn. En het taalgebruik, hoewel je er af en toe iets minder snel doorheen komt, is vaak prachtig. Hoeveel mooie quotes kan je wel niet uit klassiekers halen?”

En eigenlijk zou ik er nog aan toe willen voegen dat je door klassiekers te lezen contemporaire boeken ook weer beter snapt. Er staan soms/vaak verwijzingen in boeken naar klassiekers. Ze worden gequote of minder direct gebruikt. Weet je hoe trots ik was bij Twilight dat ik de Wuthering Heights verwijzing kende? O zo trots.

Een paar van mijn favoriete klassiekers? Op nummer één staat Wuthering Heights van Emily Bronte. Ik heb dat boek nu denk ik drie keer gelezen, maar ik kan niet wachten om het weer opnieuw te lezen. Ik ben verliefd op de duistere sfeer van het boek, maar tegelijkertijd ook de emotionele diepgang. Maar ook koester ik nog steeds warme gevoelens voor Dracula, The Lord of the Rings en Anna Karenina. Na deze uitgebreide introductie heb ik vandaag voor jullie een lijst van vijf klassiekers die ik nog heel graag zou willen lezen.1. De goddelijke komedie/The Divine Comedy – Dante Alighieri

Belonging in the immortal company of the great works of literature, Dante Alighieri’s poetic masterpiece, The Divine Comedy, is a moving human drama, an unforgettable visionary journey through the infinite torment of Hell, up the arduous slopes of Purgatory, and on to the glorious realm of Paradise; the sphere of universal harmony and eternal salvation.

Ik heb de Engelse versie van dit Italiaanse meesterwerk thuis in de kast staan. Ik wil dit boek al heel lang lezen, ook om zijn verwijzingen naar de Oudheid. Maar nu ik Inferno van Dan Brown lees, is dat verlangen alleen nog maar meer geworden.

2. 1984 – George Orwell

The year 1984 has come and gone, but George Orwell’s prophetic, nightmarish vision in 1949 of the world we were becoming is timelier than ever. 1984 is still the great modern classic of “negative utopia” -a startlingly original and haunting novel that creates an imaginary world that is completely convincing, from the first sentence to the last four words. No one can deny the novel’s hold on the imaginations of whole generations, or the power of its admonitions -a power that seems to grow, not lessen, with the passage of time.

Ik heb totaal geen interesse om Animal Farm te lezen. Maar 1984 trekt me al jaren. Misschien weer een origineel verhaal tussen al die bijna standaard apocalyptische/dystopische romans.

3. Oorlog en Vrede – Leo Tolstoy

Tolstoy’s epic masterpiece intertwines the lives of private and public individuals during the time of the Napoleonic wars and the French invasion of Russia. The fortunes of the Rostovs and the Bolkonskys, of Pierre, Natasha, and Andrei, are intimately connected with the national history that is played out in parallel with their lives. Balls and soirees alternate with councils of war and the machinations of statesmen and generals, scenes of violent battles with everyday human passions in a work whose extraordinary imaginative power has never been surpassed. 

Ik moet dit boek gewoon in mijn leven gelezen hebben. Niet alleen omdat ik niet afgeschrikt wordt door dikke boeken of dat ik er zoveel mensen al over heb gehoord. Het boek lijkt me ook gewoon enorm interessant. Geschiedenisfan present!

4. Ilias/Odyssee – Homerus

Sing to me of the man, Muse, the man of twists and turns
driven time and again off course, once he had plundered
the hallowed heights of Troy.

Op de middelbare school heb ik delen van de Ilias en de Odyssee vertaald. Ook heb ik stukken in vertaling gelezen. Volgend jaar met mijn studie Grieks en Latijn zal ik ook een blok aan Homerus besteden. Ook al ‘ken’ ik het hele verhaal… Deze twee boeken wil ik een keer (in vertaling) hebben gelezen. Hoe kan je er nou zoveel over lezen en dan de werken zelf niet helemaal hebben gelezen?

5. Verhalen van 1001 nachten

When the beautiful Shahrazad gives herself to the bloody-handed King Shahriyar, she is not expected to survive beyond dawn. But using her wit and guile, she begins a sequence of stories that will last 1001 nights: stories of ‘ifrits and money-changers, prices and slave girls, fishermen and queens, and magical gardens of paradise.

Na het lezen van The Wrath and the Dawn in de zomervakantie weet ik het zeker. Dit sprookjesachtige boek moet en wil ik lezen!

Heb jij een van deze boeken gelezen? Welke zou jij ook willen lezen?

4 gedachten op & ldquo;5 klassiekers die ik heel graag wil lezen

  1. In Murakami’s ‘Norwegian Wood’ staat nog een goede reden om klassiekers te lezen, vind ik zelf.
    Die boeken hebben de tand des tijds al doorstaan en zullen bijgevolg dus wel goede literatuur zijn. ‘1984’ en ‘Oorlog en Vrede’ heb ik al gelezen. Waarom wil je ‘Animal Farm’ niet lezen?
    ‘Verhalen van 1001 Nachten’ wil ik zeker ook ooit lezen.

    1. Op de middelbare school las ie-de-reen voor Engels Animal Farm zodat ze dan een boek konden lezen dat dun was. Toen stelde ik voor mezelf: ik ga dus echt niet Animal Farm lezen. Ik ga dikkere boeken lezen voor Engels. En dat ‘geen Animal Farm’ is er een beetje in blijven zitten denk ik.

  2. Ik wilde een tijdje ook graag klassiekers lezen, maar toen las ik Romeo & Juliet voor school en nu ben ik daar wel een beetje overheen. En vroeger op school, tijdens Engels, moesten wij ook veel klassiekers lezen, haha. Nu wil ik nog wel heel graag Les Mis van Victor Hugo lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.