Ik heb de oudste roman gelezen.

Categorieën Column,Klassieker

Deze titel is misschien wat overdreven, maar bevat toch ook wel een kern van waarheid. Zoals jullie misschien wel weten ben ik dit jaar begonnen met de studie Griekse en Latijnse taal en cultuur. Voor het vak Grieks zijn we begonnen met het lezen van delen uit de roman Chaireas en Kallirhoe (hoewel sommigen denken dat de titel alleen Kallirhoe is) van de Griekse schrijver Chariton in het Grieks. Deze roman is waarschijnlijk de oudste roman (roman hè, Homerus is bijvoorbeeld geen roman) die we nog overhebben en kan daardoor dus buigen op de claim: oudste roman ter wereld. Waar gaat de roman over?

Chariton narrates the adventures of an exceptionally beautiful young bride named Callirhoe, beginning with her abduction by pirates–adventures that take her as far as the court of the Persian king Artaxerxes and involve shipwrecks, several ardent suitors, an embarrassing pregnancy, the hazards of war, and a happy ending. Animated dialogue captures dramatic situations, and the novelist takes us on picturesque travels. His skill makes us enthralled spectators of plots and counterplots, at trials and a crucifixion, inside a harem, among the admiring crowd at weddings, and at battles on land and sea.

Weet je wat eigenlijk heel erg grappig is? Dat ik momenteel bij liefdesdriehoeken al een beetje afkeurenswaardig kijk, dat ik dan al denk: liefdesdriehoek? Wat onrealistisch. Maar in dit verhaal wordt echt iedereen verliefd op Kallirhoe. Zelfs koningen worden he-le-maal verliefd. Hoezo onrealistisch! Maar omdat het boek zo oud is, plaats je het in een ander perspectief. Dan denk je: dat was toen de stijl. Maar over 50 jaar, kijk men dan ook terug op liefdesdriehoeken en zegt men dan: o ja, liefdesdriehoeken wat stom. Ja maar dat was toen gebruikelijk in boeken.

Maar voor degenen die geen Grieks studeren. Is dit boek leuk om te lezen? Wil je een eerlijk antwoord? Als ik moet beoordelen of dit een goed boek is of niet naar huidige maatstaven, dan zou ik dit boek niet zo’n hoge score geven. Het boek zit bijvoorbeeld boordevol clichés. Dan zou ik liever een recentere roman lezen over de Griekse wereld zoals The Song of Achilles. Maar aan de andere kant zit er zoveel in een boek dat bijna 2000 jaar geleden geschreven is en leert dat je zoveel over hoe men toen dacht en wat men toen waardeerde in boeken. Het is een beetje waarom ik ook klassiekers lees. Het is je blikveld verbreden. En dat doe je wel degelijk door ook eens een Griekse roman te lezen. En zo moeilijk leest het helemaal niet. Er is zelfs een Nederlandse vertaling.

3 gedachten op & ldquo;Ik heb de oudste roman gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.