Praten over Bloggen #1: Liever weinig goede blogs, dan veel slechte

Categorieën Praten over bloggen

Vandaag een introductie op deze nieuwe rubriek op De Pagina Omslaan. Zoals jullie misschien wel weten schreef ik in 2014 regelmatig blogtips, die nog steeds goed gelezen worden. Ik wil graag weer teruggaan naar het schrijven van blogposts over bloggen, omdat ik het fenomeen bloggen onwijs interessant vind (niet dat ik iets met sociale media studeer, maar ik houd van taal en hoe en waarom je taal inzet). Toch heb ik het gevoel dat datgene wat ik wil vertellen niet 100% in een blogtips blog tot zijn recht komt. Ik ging wat denken en kwam op het volgende concept: praten over bloggen. In deze blogposts wil ik praten over bloggen. Over wat ik denk, misschien met een tip ertussendoor, misschien met een discussie. Misschien is het controversieel, misschien vindt iedereen hetzelfde. Het maakt niet uit. Natuurlijk is dit vaak toegepast op boekenbloggen, sinds ik een boekenblogger ben, maar toch zijn veel onderwerpen breder op de blogwereld te betrekken.

Deze keer wil ik het hebben over de kwaliteit-aantal verhouding van blogs. Ik blog alleen en de tijd groeit me niet op mijn rug. Zo heb ik de afgelopen weken een stuk minder geblogd dan normaal. Ik zat op een gegeven moment ’s avonds laat achter mijn macbook met het idee: ik móét nu een blogpost schrijven. Dat moet, dat moet, dat moet. Maar de ideeën die in mijn hoofd rond circuleerden, die kon of wilde ik op dat moment niet uitwerken. Er was een keuze: of ik schreef een wat simpeler artikel of ik schreef geen artikel.

Ik schreef geen artikel. En ik heb wel vaker op mijn blog gezegd dat bij mij kwaliteit boven kwantiteit gaat (toch wilde ik het nu graag in een officieel artikel gieten). Maar aan de andere kant zijn er ook wat kleinere puntjes. Zo plaatste ik twee dagen geleden mijn wrap up & TBR post. Maar waarom publiceer ik die eigenlijk samen? Als ik die los publiceer ‘is dat lekker makkelijk’, kost weer wat minder werk. Je kan zeggen: maar in een blog moet je werk steken. Dat is waar. Maar soms is die tijd er niet. En eerlijk is eerlijk, we willen allemaal onze lezers houden en het liefst groeien. Maar als je drie maanden geen blogposts schrijft, dan bestaat er de mogelijkheid dat lezers afmaken.

Snap je waar ik eigenlijk een beetje over inzit? Hoe kan je in drukke perioden je blog zo goed mogelijk managen? Zodat en jij tevreden bent en je lezers tevreden zijn. Hoe ik het een beetje probeer te zien tegenwoordig is dat mijn blog mijn onbetaalde-hobby-baan is. Ik probeer er tijd voor vrij te maken onder het mom van: dit is mijn ‘baan’ momenteel. Het levert dan wel geen geld op, maar het zorgt ervoor dat ik een enorme ontwikkeling maak op schrijf en leesgebied (en duh, het is leuk). Toch zijn er altijd momenten dat dat plannen net niet helemaal lukt, zoals afgelopen week. En kies je dan voor een blog van mindere kwaliteit? Nee dat toch maar niet, want het gaat om plezier, maar ook om jezelf ontwikkelen. En dat lukt niet met haast haast.

En wat dan met slimme trucjes van wrap up en TBR splitsen? Sommige blogs hebben dit gesplitst, maar dat ligt er ook heel erg aan wat voor invulling je aan deze blogs geeft. Wanneer jij 20 boeken hebt gelezen en van plan bent om er 20 te lezen.. Ja, dan is scheiden misschien wel de slimmere oplossing. Je blogpost moet ook geen boek worden.

Ik heb geprobeerd om mezelf aan te leren dat het niet erg is als er een keer wat minder blogs verschijnen. Toch blijft het iets waarover ik nadenk. Ook met de zomervakantie. Hebben jullie ook wel eens tijd tekort? Hoe delen jullie je tijd in? Wat doen jullie als die tijd even ontbreekt? En zijn jullie dan boos op jezelf of blijf je daar heel koel over? En hebben jullie misschien tips voor mij?

14 gedachten op & ldquo;Praten over Bloggen #1: Liever weinig goede blogs, dan veel slechte

 1. Ik werk ik de weekenden redelijk vooruit, dan heb ik immers veel tijd. (meestal dan…) En ik heb nog niet zo lang een blog, maar in de herfstvakantie ging ik ma t/m vr weg, en toen heb ik niks online gezet, alleen de dag ervoor en meteen de dag er na. Hoe ik het in langere vakanties ga doen weet ik nog niet, dat heb ik dus ook nog niet meegemaakt…

 2. Wat een fijne blogpost om te lezen, het geeft mij ook echt het gevoel dat je je niet teveel druk moet opleggen en je gevoel moet blijven volgen. Het afgelopen jaar heb ik bijna dagelijks een nieuwe blog geschreven, maar vanaf morgen ga ik fulltime aan het werk. Ik ga nu terug naar drie blogs per week, want het is en blijft een onbetaalde hobby en het moet wel leuk en ontspannend blijven.

 3. Ik werk altijd aan mijn blog in de weekenden! Ik schrijf stukjes, ik lees (en reageer op) die van anderen. Social media komt ook in het weekend meestal pas aan bod. Ik zorg alleen dat mijn blog redelijk in de buurt van de publicatiedatum op social media verschijnen, waarbij Twitter automatisch gaat. Zo heb ik doordeweeks tijd voor andere dingen, maar er staan wel blogs ingepland 🙂

 4. Het is ook niet makkelijk om je blog te combineren met een full time studie of werk. Ik sukkel er soms ook mee, dus ik hou ook niet vna het moet gegeven die vaak bij ‘vrij’ bloggers verwacht wordt. Ik kijk wat ik kan doen en als het even niet lukt, tant pis. Liever iets waar ik achter sta, dan iets wat in elkaar geflanst is. En inplannen is een geschenk uit de hemel op dat vlak

 5. Haha, toen ik de titel las dacht ik eigenlijk dat je eigenlijk verwees naar het onstaan van steeds meer nieuwe blogs. Ik merk dat de blogosphere aan het groeien is en dat er steeds meer nieuwe bloggers opduiken, maar het hebt het dus over het posten van blogs.

  Ik ben het wel met je eens. Ik lees liever iets wat kwalitatief goed is, dan dat ik zie dat een blogger even snel iets in elkaar heeft gezet om zomaar iets te posten. Ik heb zelf een stap teruggenomen, zeker nu ik een full-time baan heb, en daar kan ik mij prima bij neerleggen. Bloggen moet niet iets stressvol worden, we doen het immers wel als hobby 🙂

  Ik zorg ervoor dat ik veel blogs vooruit schrijf als ik de tijd en inspiratie heb. Dat komt meestal met vlagen en op die momenten knal ik er genoeg uit. Op die manier heb ik al tijden een hoeveelheid aan posts opgebouwd die ik kan gebruiken op momenten waarin ik er niet zoveel zin in heb.

  1. Het ontstaan van nieuwe blogs vind ik af en toe ook nog wel een eng fenomeen. Er was een tijd dat ik (volgens mij) alle NL boekenblogs kende, maar dat is al lang verleden tijd. Soms vraag ik me wel eens af of ik wel opval tussen al die blogs (voor jou als een Engelstalige blogger moet dat nog veel meer zo voelen denk ik?). Maar ik probeer maar zoveel mogelijk mezelf te zijn en te publiceren waar mijn hart bij ligt. Je hebt me nu wel een idee gegeven voor een volgende post van Praten over Bloggen!

   1. Oh ja, er zijn oneindig veel meer Engelse blogs en het is af en toe wel moeilijk om te proberen op te vallen. Het is denk ik heel makkelijk om weg te vallen tussen de massa. Aan de andere kant, ik heb ontzettend veel plezier in wat ik doe en ik heb een kring van mensen om mij heen, dus ik ben blij met mijn plekje in de blogosphere!

 6. Interessant om hier eens over na te denken! Ik heb inderdaad ook weinig tijd met een studie én bestuursjaar in één, maar ik wil het liefst toch wel elke dag een artikel online hebben. Mijn gouden tip? Vooruit werken in het weekend! En meteen een recensie schrijven als je het boek uit hebt, dan zitten je eerste indrukken nog het beste in je hoofd. 🙂

  1. Vooruit werken in het weekend, ik probeer het! En tijden gaat dat goed, maar andere tijden ben ik of ook enorm druk in het weekend. Of denk ik in het weekend: en nu ga ik lezen en doe ik alsof de rest van de wereld niet bestaat.

 7. Interessant artikel! Het is zeker iets wat ik me ook altijd afvraag. Het is sowieso iets wat bij mij veel speelt, maar dan op het gebied van journalistiek. Die vraag van ‘kwantiteit of kwaliteit’ komt daarin nogal eens voor. Zelf sta ik met elk van mijn benen aan één kant denk ik. Ik vind kwaliteit heel belangrijk. Oké, soms schrijf je een iets minder interessant artikel, maar ook niet alles kan helemaal geweldig leuk zijn. En soms weet je het van tevoren ook gewoon niet. Dus ja, kwaliteit is belangrijk. Maar ergens vind ik kwaliteit ook een punt om aan te denken. Ik heb het gevoel dat als ik echt iets op wil zetten, dat ik dan wel met enige regelmaat moet bloggen. Gelukkig vind ik het leuk om te doen en heb ik er tot nu toe nog maar weinig moeite mee. Maar ik vraag me dan wel eens af: stel dat Nu.nl een dag geen nieuws zou plaatsen… Niet dat ik mezelf vergelijk met Nu.nl, verre van, haha. En het is ook afhankelijk van wat voor doelen je stelt. Maar in mijn geval blog ik graag met enige regelmaat, wat op dit moment elke dag is. Maar ik probeer wel ook altijd met kwaliteit te bloggen. Dus in dat geval heb ik misschien toch een soort combinatie van kwaliteit en kwantiteit, hihi.

 8. Ik ben zelf een van de figuren die wel veel blogposts kan schrijven (en dan hoop ik natuurlijk dat deze kwalitatief gezien in orde zijn), maar dit komt mede door het feit dat ik enorm vooruit werk (meestal zo’n twee weken) en natuurlijk ook veel lees (en dus veel content heb). Daarbij heb ik nu geen fulltime baan… dus tja. Dan ben ik liever nuttig bezig met mijn blog. 🙂

 9. Veel vooruit werken is voor mij erg belangrijk, en inderdaad accepteren dat het soms gewoon niet lukt, al is die acceptatie erg lastig als je er graag serieus mee bezig wilt zijn.

 10. Interessante blogpost en discussie. Ik worstel hier ook wel mee, ik vind bloggen heel erg leuk, maar ik vind het ook best lastig te combineren met een full-time baan waarin ook de hele dag met taal bezig ben. Tijdens mijn werkzoekende periode postte ik makkelijk 3 of 4 keer per week, nu ben ik al blij met twee blogposts. In het weekend vooruit schrijven is een goed idee, maar blijkt voor mij in de praktijk niet zo goed te werken.Te veel andere leuke dingen en trouwens, er moet ook nog gelezen worden, ik heb immers een boekenblog. 🙂 Leuke rubriek ook trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.