Praten over Bloggen #2: Uniek blijven is praktisch onmogelijk

Categorieën Praten over bloggen

Vorige week plaatste ik de eerste Praten over Bloggen die de titel had: liever weinig goede blogs, dan veel slechte. Veel van jullie gaven aan dat jullie vooral in het weekend vooruit werkten om zo genoeg blogs te kunnen plaatsen. Toch kon ik ook uit de meeste reacties opmaken dat kwaliteit boven kwantiteit ging. Madelon gaf een nog iets genuanceerdere reactie. Kwaliteit is belangrijk, maar je moet toch echt wel regelmatig blogposts praten wil je iets op kunnen bouwen. Melanie dacht eerst dat ik het over het ontstaan van veel nieuwe blogs wilde hebben. Die gedachte is een beetje blijven hangen, want vandaag wil ik het met jullie hebben over het uniek blijven in de (boeken)blogwereld.

Op De Pagina Omslaan blog ik nu al ruim twee jaar (volgens mij ga ik de 2.5 bijna naderen) en daarvoor heb ik ook nog een tijdje bij Books & Kisses (Nu Oh My Book) geblogd. Ik denk dat ik dus wel kan zeggen dat ik al even meedraai. Vroegahh had ik het gevoel dat ik iedere boekenblog kende en dat ik via bloglovin’ ook geabonneerd was op iedere boekenblog. Echter lijkt het alsof het afgelopen jaar de boekenblogs als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Ik zeg niet dat dit iets negatiefs is. Want ik gun iedereen het plezier van het boekenbloggen. Maar toch brengt het problemen met zich mee.

Ik vraag me wel eens af of mensen mijn blog nog wel kennen. Of ik me wel enigszins onderscheid. Of ik niet in de massa boekenblogs opga. Is het wel nodig dat ik me onderscheid van de rest van de boekenblogs? Is het wel nodig dat ik iets unieks heb? Je zou kunnen zeggen dat iedereen uniek is en dat daardoor iedere blog uniek is. Maar toch vind ik gevoelsmatig dat dat iets te makkelijk gezegd is. Want ik waardeer juist blogs met een heel eigen karakter. Er zijn blogposts die ik lees omdat de titel me trekt of het boek me leuk schijnt, maar er zijn ook blogs waarvan ik ieder artikel lees, omdat ik weet dat de persoon (meestal zijn het toch de blogs met 1 persoon) zal zorgen voor een blogpost die ik leuk vind.

Oké, ik wil dus uniek zijn. Hoe doe ik dat dan? Doe ik dat door allemaal originele rubrieken (hallo Praten over Bloggen), doe ik dat door meer persoonlijke blogposts te schrijven? Of doe ik dat door twists te geven aan mijn recensie? Hele onbekende boeken lezen, kan dat ook helpen? Maar misschien draaf ik dan wel te ver door? Raakt het over de top? Misschien is het wel puur de schrijfstijl waarop mensen blijven hangen. Maar hoe weet ik of die ‘goed genoeg’ is? En kan ik dat verbeteren? Moet ik cursussen daarvoor volgen? Wil ik überhaupt cursussen daarvoor volgen? Ik wil gewoon bloggen. Maar ik wil ook mijn plekje in de blogwereld veroveren en niet opgaan in de massa van het internet. Ik hoef niet wereldberoemd te worden. Maar ik wil trots zijn op wat ik heb bereikt en nog ga bereiken.

De vorige paragraaf bevatte een stortvloed aan vragen. Een stortvloed aan vragen waar ik ook niet zo 1, 2, 3 een antwoord weet. Tot slot wil ik het nog even hebben over hoe ik denk me toch iets te onderscheiden van de ‘doorsnee’ blog. Niet alleen probeer ik af en toe net wat andere boeken te lezen (historische romans en klassiekers), toch probeer ik me vooral te onderscheiden door mijn schrijfstijl en niet-recensie artikelen. Ik weet van mezelf dat ik niet de meeste boeken in een jaar lees, maar dat is niet noodzakelijk voor een boekenblog. Het gaat erom dat jij over boeken praat. En of dat door een recensie is of door een column-achtig artikel dat maakt niet uit. Bovendien probeer ik af en toe in blogposts iets van mijn huidige levenshouding door te laten schemeren: ik heb er namelijk voor gekozen om mijn dromen achterna te gaan (ik ben naast econometrie Grieks en Latijn gaan studeren en dat was best wel een keerpunt voor mij) en besloten dat ook al is de weg iets moeilijker, ik ga knokken voor wat ik wil. Misschien is het te idealistisch, misschien is juist dat inspirationele denken tegenwoordig doorsnee. Maar het is momenteel wat ik ben.

Ik denk dat het toch is: de persoon maakt de blog. De persoon maakt de blog uniek. Kom ik dan weer terug bij: iedere persoon is anders, dus iedere blog is uniek? Misschien, misschien niet. Want je moet het wel durven om jou door te laten klinken zoals je bent. En of dat nou een sarcastische jij, een lieve jij, een jij vol dromen is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik niet wil dat alle blogs hetzelfde zijn, want dan kan ik net zogoed maar één blog lezen. Hoe denk jij over dit onderwerp?

12 gedachten op & ldquo;Praten over Bloggen #2: Uniek blijven is praktisch onmogelijk

 1. Allereerst wil ik zeggen dat jou blog zeker uniek is. Je artikelen zijn altijd van veel kwaliteit wat jou onderscheidend maakt en jouw blog is zo eentje die ik altijd lees 🙂

  Zelf ben ik ooit eens een boekenblog begonnen, waarmee ik al na anderhalve maand stopte omdat ik het gevoel had dat ik totaal niets toevoegde aan de boekenblogcommunity.. Nu hoop ik door te kiezen voor een heel specifiek thema (Science Fiction) en het recenseren van in Nederland minder bekende boeken toch een beetje uniek te zijn 🙂

  Ik merk trouwens ook dat ik het soms vervelend vind dat uitgeverijen zoveel recensie-exemplaren weggeven; als ik op ieder blog hetzelfde boek tegenkom heb ik echt geen zin meer om die recensie te lezen.. De originaliteit is dan ver te zoeken! Ik lees liever over boeken die ik nog niet ken 😉

 2. Ik ben het met je eens, toch vind ik het nooit heel erg als ik een blog bezoek dat wat minder origineel is. Ik bijvoorbeeld, blog nog niet zo lang over boeken, maar ik blijf eerst gewoon even over boeken, non-books en films praten. Ik vul soms wat tags in, of een “5 dingen…”, maar toch vind ik dat leuk. Wel zorg ik dat als ik veel dezelfde boeken voorbij zie komen op andere blogs, dat ik dat boek pas later recenseer. Anders zal niemand het lezen!

  Ik heb bijvoorbeeld wel tussen mijn widgets vrij vernieuwende dingen staan. Normaal zou je daar een blogpost aan wijden (TBR, bekende films die uitkomen, etc), maar ik zet dat gewoon lekker als standaard onderdeel op mijn website.

  Dus misschien ben ik (nog) niet het origineelste blog, er komen iedere week ideeën op in m’n hoofd die ik afkeur, dus misschien…. Binnenkort…
  Ik moet wel zeggen dat jouw blog echt origineel is, door inderdaad andere boeken die je leest, en enorm interessante blogposts.
  Ps, sorry voor deze lange reactie! :’D

 3. Origineel zijn als blogger is inderdaad moeilijk tegenwoordig, niet alleen als je boekenblogger bent. Ik merk wel ook dat persoonlijkheid voor mij belangrijker is dan originaliteit. Sommige blogs blijf ik volgen simpelweg omdat ik de blogger zo ontzettend leuk vind en voor de zo af en toe persoonlijke stukjes tussen de recensies door – ook als ze bijvoorbeeld alleen YA recenseren, wat volgens mij bijna alle boekenblogs doen 😉

 4. Ik denk inderdaad dat het de persoon achter de blog is die een blog uniek/aantrekkelijk kan maken. Ik vind het altijd erg prettig als er een persoonlijkheid doorschemert.

 5. Interessante punten. Iedereen is een uniek persoon en dat maakt jouw blog in zekere zin ook uniek, maar dat is inderdaad een beetje kort door de bocht. Je moet die stem die jou zo ‘jou’ maakt toch over weten te brengen, anders klink je makkelijk hetzelfde als de rest.

  Ik vind dit punt dan ook zeker één van de lastigere dingen met bloggen. Hoe zorg jij ervoor dat je in de rest van de massa toch genoeg op valt? Ik probeer mij daarom vooral te richten op iets wat ik zelf geweldig vind: Disney en sprookjes. Over de jaren heen heb ik dan ook een zekere reputatie opgebouwd als ‘fairytale Queen’ binnen de groep van mensen waar ik mee omga.

  Ik ben het er ook mee eens dat je niet per se reviews hoeft te schrijven over boeken om als boekenblogger door te gaan. Er zijn oneindig veel meer manieren om boeken te promoten 🙂

 6. Er moet inderdaad een persoonlijkheid doorschemeren bij een blog, als ik niet weet wie degene is die de artikelen schrijft die ik lees, is het voor mij niet heel aantrekkelijk. Ik blog zelf een manier waarvan ik het zelf ook leuk zou vinden om te lezen. Ik hoef niet wereldberoemd te worden met mijn blog, ik doe het vooral omdat ik het zelf leuk vind, maar het is inderdaad wel fijn om net dat stukje waardering te krijgen voor je harde werk (in de vorm van leuke reacties bijvoorbeeld).

 7. Ik denk dat inderdaad ook dat een persoon een blog maakt en dat je je daarmee kunt onderscheiden. Ik merk dat ik persoonlijke blogs altijd erg fijn vind om te lezen, dat kan een persoonlijke recensie zijn of een ander persoonlijke titel.

 8. Ik denk ook dat de blogger de blog bijzonder maakt. Toch heb ik daarin nog steeds een voorkeur. Sommige bloggers die met veel persoonlijkheid schrijven staan me toch meer aan dan anderen.

 9. Wat ik heel leuk vind aan je blog is dat je ook aandacht hebt voor de wetenschappelijke kant van letterkunde, voor oude en inderdaad minder bekende boeken en dat je eerlijk bent. Verder herken ik me heel erg in wat je schrijft: ik ben dit jaar begonnen met mijn boekenblog en heb ook lang gezocht naar wat mijn insteek moest gaan zijn omdat er al zoveel is. Inmiddels probeer ik mijn recensies zo te schrijven dat het een combinatie is van persoonlijk en journalistiek-kritisch, alsof het recensies uit een krant of literair tijdschrift zijn. Daarnaast denk ik dat het vooral belangrijk is om gewoon jezelf te zijn: daar zit vaak het unieke in. Van veel blogs zou ik niet kunnen uitleggen wat het is waardoor ze uniek zijn, maar toch lees ik hun stukjes elke dag en blijf ik terugkomen, juist omdat ze zich op hun eigen manier onderscheiden.

 10. Echt jeej voor deze rubriek!
  Ik denk dat uniek zijn tegenwoordig inderdaad heel moeilijk is, omdat er zo enorm veel op het web te vinden is. Toch denk ik wel dat het belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je blog niet is zoals alle andere blogs. Maar inderdaad, hoe doe je dat dan? Ik denk dat het zeker wel komt door de persoon achter de blog. Die is uniek, want elke persoon is anders. Maar die persoon moet dan wel creatief zijn en z’n eigen stempel op z’n artikelen zetten. Wat je zelf ook inderdaad zegt: je moet het durven om jezelf te laten zien en jezelf te laten zien. En ik denk dat er daardoor wel veel diversiteit in blogs zit. Kijk bijvoorbeeld naar jou en mij. Onze blogs zijn heel verschillend, en zet je daar bijvoorbeeld Lilian, Emmy, Ellis, Esmee of wie dan ook naast, dan heb je weer een totaal andere blog. Terwijl ze toch allemaal over boeken gaan. En dat vind ik zo leuk aan de boekbloggerwereld. Hoewel het nu ondertussen wel wat extreem veel blogs zijn allemaal, kun je toch een leuk lijstje verzamelen met verschillende blogs van mensen die er echt hun eigen ding van maken, er iets speciaals van maken ^^

 11. De boekenblogs die ik volg, volg ik omdat de persoon leuk schrijft (leuke schrijfstijl, interessante niet-review-stukjes) en als die persoon ook boeken leest in de genres die ik zelf graag lees. Als ik door een blog scroll vind ik het wel leuk om een aantal boeken te zien die ik zelf ken, maar ook boeken die ik nog niet ken. Of dat nu oude of nieuwe boeken zijn, maakt me niet zoveel uit.

  Niet alle boekenblogs volg ik trouwens via RSS. Er zijn er ook een aantal die ik alleen via Twitter volg en waar ik dus op de links klik als het onderwerp me aanspreekt.

  Op mijn eigen boekenblog plaats ik eigenlijk alleen recensies en af en toe een tag. Ik heb al een persoonlijke blog met foto’s e.d., dus dat hoeft van mij niet in 1 blog (dat had ik eerst wel en beviel me uiteindelijk toch niet). Al blijkt mijn persoonlijkheid natuurlijk wel een beetje uit de boeken die ik kies om te lezen (zeker bij de niet-recensie-exemplaren). Ik vind mijn blog wel uniek op zich (over Nederlandse boeken schrijf ik in het Nederlands, over Engelse/Japanse/Duitse boeken in het Engels), maar ik wil vooral een beetje kunnen kletsen over de boeken die ik lees, dus zoveel zal ik er (voorlopig) niet aan veranderen 😛 Ik laat ‘m ook lekker staan op Dreamwidth, een blogplatform waar ze niet aan statistieken doen (dus ik heb geen idee welke recensies er het meeste gelezen worden, zeker omdat mensen ook gewoon amper/nooit comments plaatsen :P). Heb wel een Twitter aangemaakt dus, om het makkelijker te maken voor mensen om de weblog te volgen (aangezien een blog volgen op Dreamwidth eigenlijk alleen makkelijk is als je of RSS gebruikt, of zelf ook een Dreamwidth-blog hebt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.