Like, Try, Why? HUH!

Categorieën Column

Op Tumblr en Pinterest kom ik regelmatig aanraders (voornamelijk door uitgevers) tegen in de vorm van het concept: Like, Try, Why. In theorie is dit een heel goed concept. Toch haal ik meestal mijn schouders op bij dit soort aanraders. Het is een beetje het gevoel als wanneer er op de achterkant van een Young Adult staat: voor fans van The Hunger Games. Ja, thanks, generaliseer maar. Toen ik echter het op het internet struinde met de zoekterm Legacy of Kings en Eleanor Herman kwam ik de volgende aanrader tegen.

Zoals jullie misschien wel weten ben ik enorm dol op V.E. Schwab. Haar boeken A Darker Shade of Magic en Vicious vond ik geweldig. Toch fronste ik even met mijn wenkbrauwen toen ik deze aanrader zag staan. Ik kon namelijk totaal geen overeenstemming vinden tussen de twee boeken. Of nouja, misschien zijn er wel wat puntjes, maar niet echt belangrijke punten. Ik zal alles een beetje op een rijtje zetten:

  • “It has a touch of magic”. Legacy of Kings heeft inderdaad een vleugje magie. Ja. Zeker. Maar A Darker Shade of Magic is omgeven van de magie. Magie speelt een cruciale, zeer cruciale rol. Magic komt zelfs in de titel terug! Het aantal procent magie is bij Legacy of Kings veel lager dan bij A Darker Shade of Magic.
  • “In a world that needs saving”. Jazeker, A Darker Shade of Magic is een wereld die enorm in puin ligt, maar kan je dat ook zo zeggen bij Legacy of Kings? Ik denk dat dat discutabel is. Zeker historisch gezien. Zijn we Alexander de Grote nu niet enorm aan het ophemelen? Was het ook niet eigenbelang? Veroveringsdrang?
  • “Is doused in history”. Legacy of Kings vertelt het verhaal van Alexander de Grote, ja het is één groot historisch feest. Ik vertelde al in een eerdere blogpost dat er naar mijn gevoel goed onderzoek was gedaan naar Legacy of Kings. Maar.. A Darker Shade of Magic is echt geen historische roman. Eén van de Londens speelt zich af in het Londen van enkele eeuwen geleden, maar dat is puur locatie en ik vind niet dat een boek daarmee een historische roman is.
  • Bovendien is A Darker Shade of Magic oorspronkelijk bedoeld als volwassenenfictie (hoewel ik bij Fantasy de grens tussen YA en fantasy voor volwassenen altijd maar een dun lijntje vind) en Legacy of Kings als een YA.
  • Maar wat me nog het meest stoort is dat ik zo’n andere feel kreeg bij A Darker Shade of Magic dan bij Legacy of Kings. Waar ADSoM luchtig en grappig overkwam en heel vlot las, was Legacy of Kings veel ernstiger en kwam het boek langzaam op gang.

Kortom, ik zou niet snel een vergelijking trekken tussen de twee boeken. Dat betekent niet dat een van de boeken niet de moeite waard is om te lezen! Van beide boeken heb ik enorm genoten en ik raad ze allebei aan. Wel denk ik dat ADSoM een toegankelijker boek is als je niet gewend ben aan Fantasy of Historische romans. Want A Darker Shade of Magic… Dat boek moet iedereen gewoon lezen!

Yeah, dit was misschien een beetje een zeurblogpost. Maar het gaat om de essentie. Soms wordt te makkelijk gezegd lees boek A als je boek B leuk vond. Zeker wanneer je het gevoel krijgt dat er maar een vage connectie bestaat en boek B gewoon heel erg populair was. Bovendien houdt de gelijkenis tussen boeken niet op bij de samenvatting van het boek. Puur de humor of vertelstijl kunnen ook belangrijke redenen zijn om twee boeken te vergelijken.

Kijk jij wel eens naar dit soort Like, Try, Why aanraders?

5 gedachten op & ldquo;Like, Try, Why? HUH!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.