Praten over bloggen #3: Hoe goed zijn recensie-exemplaren voor de bloggerindustrie?

Categorieën Praten over bloggen

Deze week is het alweer tijd voor de derde blogpost in de rubriek Praten over Bloggen. Vorige week was het onderwerp: uniek blijven is praktisch onmogelijk, waarin ik stelde dat het te kort door de bocht was om te zeggen dat ieder persoon uniek was, dus iedere blog uniek. Ook concludeerde ik dat het toch wel de persoon was die de blog uniek kan maken, maar dat dit er nog wel uit moet komen. Uit jullie reacties maakte ik op dat jullie persoonlijkheid in een blog ook belangrijk vonden. Rowan had nog een opvatting uit een andere hoek: zij schrijft blogs, zoals ze zelf ook blogs zou willen lezen. Vandaag wil ik het over een onderwerp hebben dat ook een beetje aansluit bij het uniek zijn van je blog: recensie-exemplaren en de mogelijke problemen die daarbij komen kijken. Ook over dit onderwerp heb ik in het verleden al eens iets geschreven, maar vandaag giet ik het in een iets andere context.

Ik kwam op dit thema door eigenlijk twee dingen. Zo las ik gisteren de blog van Ellis waarin ze haar nieuwe blogplannen presenteerde. In die plannen stond o.a. dat ze naast recensie-exemplaren ook meer van haar eigen boeken wilde lezen. Ik lees (volgens mij) relatief weinig recensie-exemplaren, maar toevallig had ik er nu twee liggen die mij om mijn aandacht vroegen. Daarom werd ik nog weer extra op dit punt gewezen door mezelf. Laat ik allereerst vertellen waarom ik relatief weinig recensie-exemplaren lees. Allereerste ben ik op sommige punten een kieskeurige blogger. Ik hou namelijk totaal niet van chicklit, lees alleen in uitzonderlijke gevallen Nederlandstalige romans en ben ook nog wel kritisch op YA. Dit resulteert erin dat ik weinig boeken aanvraag. In de genres waar ik dol op ben (historische romans en historische ya, fantasy (ya en volwassene) en andere genres die aanverwant zijn) worden veel meer boeken in het Engels gepubliceerd dan er in het Nederlands vertaald worden. In sommige gevallen heb ik dan ook al het Engelse boek gelezen voordat het Nederlandse boek uitkomt. In deze genres wil ik ook boeken lezen en aangezien ik ‘maar’ 50 boeken in een jaar lees, wil ik dus niet alleen maar recensie-exemplaren lezen. Tot slot blijf ik een voorkeur hebben voor boeken in hun originele taal. En dat is meestal Engels.

Deze paragraaf hierboven is geen reden waarom ik geen recensie-exemplaren wil lezen. Nee integendeel, ik ben dol op recensie-exemplaren die me leuk of verrassend lijken. Maar ik ben er niet dol op als ik daardoor niet ook mijn eigen boeken kan lezen. Als ik alleen maar recensie-exemplaren zou lezen zou dat ‘uniek zijn’ waar ik het vorige week over had in gevaar kunnen komen, plus ik denk dat ik dan ook minder plezier zou hebben in het lezen. Maar eigenlijk wilde ik het deze blogpost niet alleen hebben over het minderen van recensie-exemplaren, maar ook over andere zaken.

Een eerlijke recensie schrijven over recensie-exemplaren vereist moed. Misschien niet als het recensie-exemplaar je favoriete boek was van 2015, maar wel als je het boek mwah vond. Er bestaat dan de neiging om te zeggen wanneer je twijfelt tussen 3 en 4 sterren om het boek 4 sterren te geven. Het was ten slotte een recensie-exemplaar en je wil ook niet dat de uitgeverij sip kijkt naar je recensie. Ja natuurlijk vind ik dat je een eerlijke recensie moet schrijven. En ja ik heb wel eens 2 sterren gegeven aan een recensie-exemplaar (1 ster heb ik volgens mij uberhaupt nog nooit aan een boek gegeven). Maar ik wil er wel op wijzen dat het moeilijk kan zijn als je nog niet een enorm ervaren blogger bent. De eerste keer dat ik besloot een recensie-exemplaar niet uit te lezen voelde ik me enorm klote. En de eerste keer dat ik een slechte recensie online zette was ik ook niet dolgelukkig.

Bovendien, zoals hierboven ook al een beetje genoemd, kunnen recensie-exemplaren ervoor zorgen dat op alle boekenblogs nagenoeg dezelfde boeken worden gerecenseerd. En dat is misschien nog wel gevaarlijk. Want misschien blijven we dan met z’n allen een beetje in hetzelfde hoekje qua boeken kijken en krijgen bloggers een bepaald stempel opgedrukt. Als we alleen maar YA recenseren of alleen maar chicklit en weinig man booker prize achtige boeken, kan dat invloed hebben? Kan dat er misschien voor zorgen dat we een vicieuze cirkel krijgen? We lezen YA, we krijgen YA aangeboden, dus we gaan nog meer YA lezen. Worden daardoor andere genres verdrongen? Wordt er bij de meer literaire boeken eigenlijk wel goed overnagedacht wat voor potentie boekenblogs hebben? En in hoeverre vormen recensie-exemplaren de boekenblogwereld?

Misschien is deze blogpost uiteindelijk vanuit een anti-recensie-exemplaar houding geschreven. Ik wil nogmaals benadrukken dat dat niet perse mijn bedoeling was. Ik ben een voorstander van originaliteit van boeken en vrijheid in het kiezen van boeken. En als die keuze nou net een recensie-exemplaar is, is dat heel erg leuk. Maar ik ben geen voorstander van het recensie-exemplaren krijgen omdat het kan. Want er zijn verschillende gevaren aan recensie-exemplaren verbonden en ze zouden (of misschien zijn ze dat al aan het doen?) de bloggerswereld kunnen domineren. DUM. DUM. DUM.

Share your thoughts! Ben jij het hiermee eens of t-o-t-a-a-l niet?

17 gedachten op & ldquo;Praten over bloggen #3: Hoe goed zijn recensie-exemplaren voor de bloggerindustrie?

 1. Ik heb heel erg lang op mijn boekenblog geschreven, zonder dat er echt veel recensie exemplaren aan te pas kwamen.
  Ik kreeg ze niet en vroeg ze ook nauwelijks aan.

  Ik had dan wel niet suoer veel lezers, maar was zeer tevreden.
  Maar tkch knaagde er iets. En nu ik een niet boekenblog heb, voel ik minder druk of zo. Ik heb niet het idee dat ik minder moet presteren, of zo

 2. Ik krijg en lees wel veel recensie-exemplaren, maar echt puur de boeken die ik zelf wil lezen. Ik wacht ook gerust een paar weken met de recensie, omdat ik blogbommen echt niet leuk vind om te lezen. Veel van mijn recensie-exemplaren zijn YA of Fantasy boeken, en dat is prima, want dat is precies het niche waarin ik mij wil begeven. Boeken van andere genres, die soms op de mat vallen, die leg ik veel later op de stapel.
  Maar tussen al die recensie-exemplaren zitten ook nog heel veel boeken die ik zelf heb gekocht of uitgezocht. Dus ik maak me erg eigenlijk niet zo druk om dat ik een bepaalde stempel opgedrukt krijg.
  Tot slot beinvloed een gekregen boek me juist helemaal niet. Ik ben bij elk boek even kritisch, tenzij het soms om Nederlandse auteurs gaat. Dan ben ik soms net wat gedetailleerder in mijn feedback; in de hoop dat ze het lezen en er wat aan hebben. Maar ook dan schroom ik niet om echt mijn pure mening te geven, zonder een ‘ah dat is zielig’ of ‘ik kreeg dit boek, dus’ gevoel.
  Wel vind ik dat je als blogger niet te veel moet steunen op het krijgen van recensie-exemplaren. Zeker nieuwe blogs betrap ik er soms op dat ze te snel verwachten iets te krijgen. Ik zou me er niet druk om moeten maken, natuurlijk, maar ik vind dat je eerst moet teren op je eigen boeken en de boeken die je leent; alleen zo leer je duidelijk recensies te schrijven waarin je je jouw mening voorop laat staan en niet het geval van ‘dit moet want de uitgever…’ gaat verspreiden.

 3. Goed artikel, ik denk echt dat iets is waar veel bloggers mee worstelen. Alleen nog niet in de context dat sommige genres hierdoor misschien andere genres verdringen. Aan de andere kant vraag ik me af.. Denk je niet dat boekenbloggers en hun lezers toch vaak in een bepaald profiel passen, en dat deze genres hoe dan ook de blogwereld zouden domineren (ja, ik denk wel dat ze dat doen!) En wat betreft het aantal sterren.. Ik las laatst bij iemand dat ze eigenlijk alleen maar vier of vijf sterren durfde te geven aan recensie-exemplaren, en toen vroeg ik me af wat nou eigenlijk belangrijker is.. Dat je de uitgever niet teleurstelt of dat je geloofwaardigheid bij je lezers niet in twijfel wordt getrokken? Ik vind het persoonlijk vrij off-putting wanneer een blogger alleen maar hoge ratings geeft en eerlijkheid waardeer ik juist (mits goed onderbouwd).

 4. Heel eerlijk geschreven! Ik probeer het ook vaak af te wisselen: eigen boeken en recensie exemplaren. Dit omdat ik zelf ook meer dan genoeg (ongelezen) pareltjes in mijn boekenkast heb liggen die ik graag onder de aandacht wil brengen.

 5. Ik denk niet dat we persé in een vicieuze cirkel terecht komen wat recensie-exemplaren betreft. Er zijn volgens mij heel wat verschillende boekenblogs die ook verschillende genres bespreken, dus dat lijkt me niet echt. Je kan inderdaad wel goed merken wanneer een boek een recensie-exemplaar is, want dan staat het op iedere boekenblog. Zelf vraag ik eigenlijk nooit iets aan, maar als het gevraagd wordt en het boek spreekt me aan, dan zeg ik vaak wel ja. Wat wel eens resulteert in een te hoge stapel waardoor ik mijn eigen boeken niet meer kan lezen..

 6. Heel eerlijk geschreven 🙂 Mij vallen de ‘blogbommen’ ook wel eens op. Ik heb één keer een ‘echt’ recensieboek gelezen, die ik zelf had aangevraagd en waarbij gevraagd werd die rond de datum dat hij werd uitgebracht te reviewen. Dus kwam ik in zo’n blogbom terecht. Gelukkig was het wel een erg leuk boek 😉

  Meestal lees ik recensieboeken via Netgalley, en dan zijn het al de Engelse exemplaren, of ik lees mijn eigen boeken, en dus niet de boeken die veel anderen elke keer lezen. Ik ben wel al snel gewoon eerlijk geweest als ik een boek heel gaaf óf helemaal niets vond trouwens.

 7. Ik lees in verhouding wel veel recensie-exemplaren, maar ik heb mettertijd geleerd om boeken die me niet aanspreken ook niet aan te nemen. Toen ik pas blogde durfde ik bijna niet anders, omdat ik vond dat ik juist heel blij mocht zijn met recensie-exemplaren. Nu ben ik er nog steeds heel blij mee, maar besef ik ook dat ik niemand een plezier doe door boeken te lezen die me echt niet liggen. Dat ik daardoor wel eens verval in hetzelfde genre vind ik helemaal niet erg. Zo weten lezers van mijn blog ook voor welke genres ze bij mij terecht kunnen. Toch probeer ik er ook op te letten dat ik niet alleen maar de meeste recente of de meest populaire boeken lees en recenseer. Iets oudere boeken of verborgen pareltjes zijn vaak heel mooi en omdat ik niet heel veel lees- en blogtijd heb vermijd ik op deze manier ook dat ik wat achterop hink met mijn recensies.

 8. Ik deel je mening wel dat recensie-exemplaren er soms voor zorgen dat iedereen hetzelfde leest, maar anderzijds wordt natuurlijk iedereen beïnvloedt door wat er in de top 10 staat en leest het gros van de mensen enkel populaire literatuur. Ik denk dat je als blogger vooral een eigen keuze moet maken wat je imago betreft en zelf kiezen wat je leest. Zelf vind ik het belangrijk om te lezen waar ik zelf zin in heb en als daar toevallig eens een recensie-exemplaar tussen zit is dat fijn, maar anders lees ik ze niet. Onder andere door mijn literatuurstudie en door het lezen van andere blogs ben ik gaan ontdekken wat ik echt leuk vind en probeer ik me dus vooral te focussen op wat mij interesseert en niet zozeer op de hype van het ogenblik.

 9. Ik heb dit jaar ook extra goed naar mijn aanvraag van recensie-exemplaren gekeken. Vorig jaar was ik gewoon vereerd dat ik uberhaupt recensie-exemplaren kreeg aangeboden, dat ik het vaak aannam. Nu ben ik kritischer, inderdaad ook vooral omdat ik gewoon ook andere boeken wil lezen. Daarnaast is het lezen van een recensie-exemplaar ook een beetje een ‘verplichting’, en als je alleen maar recensie-exemplaren leest, is dat niet meer leuk. Verder vind ik vaak ook dat, als ik een recensie-exemplaar krijg, ik de recensie wel een beetje snel online moet zetten. Tegenwoordig krijgen inderdaad veel bloggers de boeken opgestuurd en als ik dan voor de zoveelste keer een recensie van een bepaald boek lees, heb ik er ook niet meer zo’n zin in.
  Over het schrijven van een eerlijke recensie… ik zou toch zeggen dat ik al wat ervaring heb, maar eerlijk gezegd vind ik het soms toch nog wel moeilijk. Je hebt zo’n boek toch gekregen en dat waardeer je en ik vind het dan echt vervelend om me negatief uit te laten over het boek. Ik doe het wel, want ik wil wel eerlijk zijn, maar soms wel een beetje met zo’n onderbuikgevoel, hihi.

 10. Zelf probeer ik ook heel erg af te wisselen tussen recensie exemplaren en boeken die ik zelf gekocht heb. Soms is het inderdaad een beetje vervelend dat je op iedere blog, rond dezelfde tijd, hetzelfde boek ziet verschijnen. Maar ach, dit hoort er ook een beetje bij vind ik. Het is ook wel fijn om verschillende meningen over een bepaald boek te lezen.

 11. Ik vind het inderdaad jammer dat ik een boek op 10 verschillende blogs tegenkom, niet omdat iedereen zo groot fan is, maar omdat iedereen het als recensie-exemplaar kreeg. Persoonlijk ga ik dan niet alle reviews meer lezen.. Ik begrijp dat het voor uitgeverijen gemakkelijk is om op deze manier reclame te maken, maar ik vind het wel wat afdoen aan de eigenheid van een blog. Op deze manier krijg je minder te lezen over boeken uit de eigen smaak van de blogger (omdat recensie-exemplaren vaak voorrang krijgen). Bovendien zie ik op veel blogs enkel recent verschenen boeken, terwijl ik het ook heerlijk vind om pareltjes uit eerdere jaren te ontdekken!

  Zelf ben ik heel kritisch in het ontvangen / aanvragen van recensie-exemplaren. Ik wil enkel boeken behandelen die binnen het thema van mijn blog vallen én die me ook oprecht interessant lijken. Ik zeg liever op voorhand ‘nee’ dan dat ik als ‘verplichting’ een boek ga lezen wat me eigenlijk totaal niet leuk lijkt..

 12. Bedankt voor het noemen, Sanne! Ik lees ook vrij weinig recensie exemplaren. Aan de ene kant vind ik het ‘jammer’ dat ik nog niet zo groot ben dat alle uitgeverijen boeken naar me opsturen, maar als ik jouw stuk nu lees, ben ik er aan de andere kant ook blij om. Laatst sprak ik met een blogger en ik zei dat ze écht een bepaald boek moest lezen. Haar antwoord was iets van: “Ja, maar er liggen nog zes recensie exemplaren te wachten en die krijgen écht voorrang.” Eerlijk gezegd lijkt me dat niets, omdat lezen dan eigenlijk een soort verplichting wordt. Wat als een recensie exemplaar helemaal niet jouw genre is? Moet je het dan alsnog lezen? Ik zou daar eerlijk gezegd helemaal geen zin in hebben. Mijn ‘eigen’ ongelezen boeken in mijn boekenkast zijn er al meer dan 50 en die wil ik allemaal ook zo graag lezen. Als daar nog boeken bovenop zouden komen die ik ‘verplicht’ zou moeten lezen terwijl het niet mijn genre is, zou lezen voor mij een stuk minder leuk worden denk ik.
  Dank je wel voor deze eye-opener!

 13. Ik heb vandaag nog een mailtje beantwoord van een uitgever over een recensie-exemplaar dat me helemaal niet trok en dat gewoon eerlijk gezegd. Verder herken ik de twijfel tussen 3 en 4 sterren heel erg, vooral omdat 3 sterren vaak geassocieerd wordt met een minder positief boek. Het lezen van recensie-exemplaren zorgt er wel voor dat ik dieper nadenk over wat ik er precies van vind en hoe de positieve kanten opwegen tegen de negatieve kanten, dus in dat opzicht vind ik dat mijn recensies er beter door worden. Maar het is erg lastig, daarom kies ik er ook voor om gewoon veel boeken te recenseren die niet van uitgevers afkomstig zijn, maar gewoon uit mijn eigen zak betaald of gekregen zijn.

 14. Interessant stukje! Ik heb hier de laatste tijd ook veel over nagedacht.
  Ik begon met mijn boekenblog in 2010. Pas eind 2014 kreeg ik mijn eerste recensie-exemplaar, omdat ik voor Hebban ging recenseren. Die boeken zag en zie ik ook op geen enkele andere boekenblog, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat ik de “verkeerde” blogs lees 😉 Of gewoon een genre wat minder vaak gelezen wordt (korte verhalen).
  Nu begin ik ook van andere uitgevers recensie-exemplaren te ontvangen, waarvan ik wel vaker op andere blogs recensies langs zie komen. Ik vind het wel leuk om ook andere meningen te lezen, maar het is natuurlijk ook gewoon een manier van uitgevers om reclame te maken voor hun boeken.
  Wel geef ik gewoon 2 sterren als ik het geen goed boek vond – 1 ster heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt. Jammer dan als het een recensie-exemplaar is, ik lees ze alsof ik de boeken zelf heb gekocht… Wel probeer ik zo’n mening dan goed te onderbouwen, zodat de lezers en de uitgever ook begrijpen waarom ik het een 2-sterren-boek vond.
  Wel wissel ik af: eerst een recensie-exemplaar, dan een eigen boek, dan eventueel weer een recensie-exemplaar. Al is het maar een dun boekje, ik wil toch altijd wel een eigen boek ertussendoor lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.