Een maand doen over één boek

Categorieën Column

Midden in de zomer plaatste ik een blogpost waarin ik vertelde dat ik een boek in één dag had uitgelezen en wat ik daarbij voelde. Maar.. het omgekeerde fenomeen kan ook aan de hand zijn. Dat het maar lijkt alsof je dat boek met geen mogelijkheid uitkrijgt en dat ligt niet aan het feit dat je het boek niet leuk vindt, maar aan zoveel andere dingen..

Nou kan ik momenteel niet zeggen dat ik echt 1 maand doe over een boek, maar aan de andere kant is mijn aantal gelezen boeken ‘voor een boekenblogger’ niet echt om over naar huis te schrijven. Sinds het schooljaar weer begonnen is schijn ik maar 2-3 boeken uit mijn mouw te kunnen schudden in een maand. Is dat erg? Ja en nee.

Aan de ene kant ben ik wel eens jaloers hoor. Ja, ik heb er zelf voor gekozen om twee bachelors te volgen dit jaar. Ja, ik ben veeleisend en haal het liefst hoge cijfers. Ja, ik probeer drie of soms vier keer in de week te bloggen. Dat gaat allemaal ten koste van mijn leestijd en daar heb ik zelf voor gekozen. Toch voelt het soms wel een beetje wrang hoor, dat je allerlei mensen ziet die boek na boek uitlezen en dat je denkt: dat wil ik óók. Soms zie ik wel eens reacties op blogs van mensen die zeggen: oh ik wou dat ik zoveel kon lezen! Nou, het feit dat je een boekenblogger bent, maakt je geen boekentovenaar. Maar het is uiteindelijk een kwestie van keuzes maken. Had ik kunnen stoppen met oude bachelor of niet beginnen aan mijn nieuwe bachelor? Natuurlijk had dat gekund, maar dan was ik helemaal niet gelukkig geweest. Nu is het gewoon even door de zure appel heen bijten. In de kerstvakantie… dan is er opeens een boel leestijd!

Het kan echter ook een voordeel hebben dat je niet zoveel boeken per maand leest. Ik heb het gevoel dat ik een boek dat ik in extreem korte tijd lees minder zal onthouden dan een boek waar ik langer over gedaan heb. Gewoon omdat een boek niet alleen een verhaal is, maar een reis die je ook emotioneel meemaakt en waar je ook aan denkt als je het boek niet aan het lezen bent. Zo ben ik momenteel bezig in Ontworteld van Naomi Novik. Ik probeer iedere vrije minuut te lezen in dat boek, want het is geweldig, maar ook als ik niet lees komt het boek meerdere keren op een dag terug in mijn hoofd. En dat is positief.

Ondertussen dat ik wat minder lees, schrijf ik dus wat minder recensies. Maar ik heb dat de laatste tijd proberen op te vangen met meer discussie en column artikel zoals mijn (nu al niet meer zo nieuwe) rubriek Praten over Bloggen, maar ook artikelen in deze strekking.

Lees jij liever een boek in een hele korte periode uit of doe je er liever wat langer over?

10 gedachten op & ldquo;Een maand doen over één boek

 1. Herkenbaar – ik heb dit precies van het weekend gehad! Ik heb een boek uitgelezen waar ik twee maanden mee heb rond gesleept (ook al is het echt een goed boek) en daarna begon ik in een ander boek, die ik diezelfde dag nog uit had! Ik denk dat het maar net ligt hoeveel tijd je hebt en waar je die liever aan besteed.

  Ik vind het trouwens heel stoer dat je twee bachelors tegelijk doet!

 2. Ik kan daar niet echt een definitief antwoord op geven. Soms voelt het beter om langer met een boek te doen, om het te koesteren. De boekendief is bijvoorbeeld zo’n verhaal waar je niet doorheen wilt vliegen; dat moet je echt volledig beleven (voor mijn gevoel). Maar soms vlieg ik echt door een boek heen en is het zo spannend, dat ik het niet neer kan leggen. Het ligt denk ik net aan het verhaal en het gevoel daarin. Over het algemeen lees ik ze gewoon lekker weg als dat goed voelt 🙂

 3. Liefst lees ik een boek zo snel mogelijk uit, maar nu ik fulltime werk word dat toch wel lastiger. Naast werken, bloggen en het huishouden houd ik nu veel minder tijd over om te lezen.. Maar ik zit dit jaar nog altijd op ongeveer 80 gelezen boeken, dus ik mag zeker niet klagen 😉

 4. Ik lees de ene keer een boek in een dag of twee à drie uit en de andere keer doe ik er een paar weken over. Ik lees wel het liefst boeken die ik snel kan uitlezen omdat ik dan ook snel naar het volgende boek kan, maar ik word er steeds beter in om gewoon te genieten van een boek, hoe lang het ook duurt.

 5. Bij mij scheelt het ook heel erg. Het liefst lees ik een boek in een zo kort mogelijke periode, gewoon omdat het verhaal dan fris in mijn hoofd blijft zitten. Maar door omstandigheden is die zo kort mogelijke periode wel eens wat langer.

 6. Ik lees ze bij voorkeur in een wat kortere periode (een weekje), omdat ik dan het hele verhaal in een beter overzicht hebt. Ik ben zo’n uilskuiken dat de helft al weer vergeten is als ik te lang over een boek doe, haha. Maar de laatste tijd gebeurt het me helaas wel eens dat ik er echt langer over doe, vooral vanwege school en werk, hihi.

 7. Oh wauw, ik weet precies wat je bedoeld!
  Ik doe ook een bachelor, nu in mijn eindfase dus ik ben constant bezig met mijn scriptie. Vervolgens probeer ik ook twee keer per week een blog te schrijven. Vervolgens nog 7 uur sporten, een vriendje die veel tijd in beslag neemt en ook nog werken. Het leven is niet heel makkelijk. Ik probeer elke keer in de trein te lezen maar zoveel reis ik niet meer.. Dus ik ben ook een beetje een falende boekblogger :$

 8. Klinkt misschien raar, maar je kan ook recensies schrijven over je studieboeken 😛 Heb ik ook veel gedaan (heb ook twee bachelors gevolgd tegelijkertijd). Soms moesten we alleen bepaalde hoofdstukken lezen en nou ja, dan schrijf ik ook maar een recensie over alleen die paar hoofdstukken!

  Nu ik fulltime werk, heb ik nog minder tijd om te lezen dan toen ik studeerde eigenlijk, maar dat komt denk ik vooral omdat ik nu niet meer met het OV reis. Nu lees ik vooral ’s avonds steeds eventjes voor ik ga slapen, of op een vrije dag, maar dat gaat natuurlijk een stuk minder hard.
  Ter vergelijking (ik tel ook stripboeken en studieboeken mee):
  2009 = 176 boeken (twee bachelors)
  2010 = 120 boeken (twee bachelors)
  2011 = 116 boeken (twee bachelors, allebei scriptie, en master)
  2012 = 231 boeken (master 1e jaar)
  2013 = 100 boeken (master, stage en begonnen met scriptie)
  2014 = 84 boeken (master, expres langer over scriptie gedaan om verschillende redenen)
  2015 = tot nu toe 22 boeken (ben begin januari begonnen met werken) Superweinig dus eigenlijk, maar heb vooral aan het begin van het jaar erg weinig gelezen, omdat ik heel erg moest wennen aan het ritme van fulltime werken. Daarnaast heb ik dit jaar wel weer veel kleding gemaakt (meer dan in vorige jaren), dus daar is ook een groot deel van mijn vrije tijd aan opgegaan. Ik wil dit jaar wel tot de 30 boeken komen, moet kunnen 🙂 Heb mijn leesritme ook weer teruggevonden, dus hoop volgend jaar wel weer gewoon een groot deel van mijn TBR-stapel weg te kunnen werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.