Praten over Bloggen #4: Heeft het wel zin om oude boeken te recenseren?

Categorieën Praten over bloggen

Het was eigenlijk de bedoeling de Praten over Bloggen rubriek in het weekend te plaatsen, maar door mijn weekend Florence en Pisa (wat enorm leuk was, maar meer daarover later!) was deze Praten over Bloggen blogpost niet afgekomen. Er gaat namelijk meestal iets meer werk in zitten dan in een ‘normale’ blogpost.  Ik wil eigenlijk ook nog even stilstaan bij de vorige posts van Praten over Bloggen, want ik wil jullie enorm bedanken voor de uitgebreide reacties die jullie achterlaten op de artikelen! Niet alleen leer ik van jullie reacties, ook put ik er inspiratie voor uit voor de volgende sessies van Praten over Bloggen. Ik wil namelijk actuele vragen of problemen behandelen, dingen die nu spelen of waar je nu iets mee kan. De vorige editie ging over recensie-exemplaren en de mogelijke gevaren daarvan. Velen van jullie snapten mijn issues wel, maar hadden zelf niet echt problemen met het lezen van recensie-exemplaren.

Vorige week heb ik gehamerd op het lezen van eigen boeken, maar ik ging in die week eens nadenken over het lezen van je eigen boeken en realiseerde me dat dat ook downsides kan hebben. Zeker als het om oude boeken gaat. Wie ben ik als blogger? Ik ben een twintigjarige studente die dol is op boeken en haar liefde voor boeken deelt op internet. Onder andere door recensies. En die recensies zijn niet alleen om aan te tonen hoe leuk ik een boek vond, ik plaats tenslotte ook wel eens een negatieve recensie. Nee, die recensies hebben toch ook als doel om boeken aan lezers aan te raden en het blikveld van lezers te verbreden. In de vorige PoB’s (Praten over Bloggen) las ik in de reacties al dat sommigen erop afknapten wanneer in korte tijd hetzelfde boek op allerlei boekenblogs verschijnt. Maar.. wat nou wanneer je een heel oud boek recenseert.

Er zijn twee opties vervolgens. Of je recenseert een oud boek dat iedereen al gelezen heeft (Harry Potter (als je dat nog niet gelezen hebt, sluit je computer, fiets naar de bieb en haal dat boek) of The Hunger Games bijvoorbeeld) of je leest een oud boek dat niemand nog kent (zoals The Sunne in Splendour die ik nog steeds moet lezen). Laat ik beginnen met de laatste optie. Als je een oud boek leest dat nog niemand kent dan ben je inderdaad uniek, maar is het nog relevant om een oud boek te recenseren? Ik denk dat dat ervan afhangt of het boek nog goed verkrijgbaar is. Als een boek alleen nog maar tweedehands te koop is. Waarom recenseer je het dan? Om mensen lekker te maken voor iets wat ze zelf toch niet makkelijk kunnen aanschaffen? Is het dan niet beter om je artikel in een andere vorm te gieten? Is een recensie de enige manier om het boek op je blog naar voren te laten komen? Is het boek nog wel verkrijgbaar, dan gaat dit echter niet op en ben ik zeker een voorstander van recensies. The Sunne in Splendour is een boek van Sharon Penman en voor mijn gevoel tijdloos, maar omdat de boeken in Nederland vrij onbekend zijn wil ik jullie kennis laten met haar boeken (al eerder las ik When Christ and His Saints slept). Het enige probleem: het boek is enorm en ik ben er nog niet aan toe gekomen.

Nou de andere mogelijkheid. Stel je hebt net The Hunger Games gelezen. Plaats je dan een recensie? Dat kan. Maar plaats je een recensie zoals je ook zou doen bij het nieuwste boek van Leigh Bardugo? Is het dan wel een logische keuze om een recensie te plaatsen van een boek? Waarom plaats je eigenlijk een recensie? ‘Moet’ je een recensie plaatsen van een boek als je een boek gelezen hebt? Ik denk dat het belangrijk is om na te denken met wat voor doel je een blogpost schrijft en voor welke doelgroep. Wanneer je hele doelgroep het boek al heeft gelezen en het boek is al wat ouder, zou je dan de blogpost niet beter in een ander jasje kunnen gieten? Vindt je publiek het wel interessant om te lezen? En wat doe je met spoilers? Want stel dat er die ene lezer is die het boek wel nog moet lezen?

Wat ik met deze blogpost duidelijk wil maken is dat het vanzelfsprekend is geworden om recensies van boeken te plaatsen, maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet vanzelfsprekend te zijn. Er zijn talloze manieren waardoor je boeken in het zonnetje kan zetten en kan aanraden aan andere mensen. Zeker bij boeken die wat ouder zijn kunnen we ons afvragen wie onze doelgroep is en waar die behoefte aan heeft. Tuurlijk, jij als blogger moet lezen wat je wilt en bloggen wat je wilt, maar toch moet je ook denken aan je publiek.

Heb jij iets in de boekenblogwereld waar je echt mee zit? Een punt dat je kwijt wilt of een punt waar meer aandacht aan geschonken zou moeten worden? Je kan dat altijd in een reactie achterlaten of mailen naar sanne@depaginaomslaan.nl en ik zal er in een van de PoB’s aandacht aan schenken!

10 gedachten op & ldquo;Praten over Bloggen #4: Heeft het wel zin om oude boeken te recenseren?

 1. Ik ben überhaupt begonnen minder recensies te schrijven op mijn blog, maar ik noem de boeken die ik gelezen heb wel op een aparte pagina en elke maand in een recap. Alleen als ik een boek heel erg goed vind schrijf ik er nog een aparte blogpost over.

 2. Ik denk zeker dat het nuttig is om oude boeken te recenseren, mits ze inderdaad nog goed te verkrijgen zijn. Zelf probeer ik op mijn blog altijd verschillende boeken uit, soms oud, soms nieuw. Ik knap er ook altijd op af als je 10x dezelfde recensie voorbij ziet komen. Dan heb ik liever een recensie over een uniek en ouder boek. Ik lees vooral boekenblogs om geïnspireerd te worden en tips te krijgen over leuke boeken om te lezen. Daarom zie ik graag veel recensies, alleen niet een recensie die iedereen al heeft geschreven. Daar heb ik niks aan.

 3. Dat is inderdaad de keerzijde. Mensen komen juist op je blog als je schrijft over die nieuwe YA-hit. Als je die nieuwe YA-hit niet meer behandeld op je blog, maar voor onbekende boeken gaat vinden nieuwe volgers je minder snel. Ik ben me nu aan het afvragen of ik dat erg vind. Ik merk dat ik verander als blogger, maar ik krijg er ook ander publiek door. Degene die eerst fanatiek reageerden doen dat nu minder en ik heb andere fanatiekelingen.

 4. Weer een boeiend artikel. Ik heb geloof ik niet echt vaak recensies geschreven van boeken die niet meer verkrijgbaar waren, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet aan gedacht had of het dan eigenlijk wel zin heeft. Zeker iets waar ik rekening mee zal houden. Oudere boeken recenseren is denk ik over het algemeen verder wel nuttig, waar ik ook graag een mix zie van genres zie ik dat ook van oud en nieuw, want dan ontdek je meer dan wanneer alleen nieuwe boeken voorbij komen (die toch al vaak onder de aandacht zijn).

 5. Ik vind het juist heel nuttig om een oud boek opnieuw te recenseren; zo kan je mensen motiveren ook oudere boeken op te pakken. En ja, er zijn nog genoeg lezers die Harry Potter nog zouden moeten lezen; een recensie kan dus helpen. Daarnaast is een boek al ‘oud’ zodra de catalogus verlopen is.. Dus het is maar net wat er onder oud verstaan wordt.

 6. Super artikel! Zo heb ik het recenseren van boeken eigenlijk nooit bekeken…
  Naar mijn mening kun je oude boeken altijd recenseren, mits ze natuurlijk nog verkrijgbaar zijn. Anders zou het wel een beetje sneu voor je lezers worden 😉 Je brengt namelijk na lange tijd het boek weer onder de aandacht. Je laat het bij fans weer kriebelen en voor de onwetenden kan het een nieuwe favoriet worden.
  Zelf vind ik het namelijk ook heel leuk om recensies over : “oude” boeken te lezen, mijn ervaringen te delen en leesherinneringen op te halen 🙂

 7. Recensies schrijf ik niet om iemand tot kopen aan te zetten… maar gewoon voor mezelf en ik vind het leuk als mensen dit kunnen lezen/erop kunnen reageren.

 8. Ik denk dat het ”nut” van recenseren heel subjectief is. De één wil uitgevers helpen, en dan zul je niet zo snel oudere boeken recenseren, en de ander wil lezers laten zien wat er allemaal is en wat je daar zoal van kunt vinden, en dan zit er denk ik niet echt een limiet op. Ik recenseer zowel oudere boeken die in mijn kast staan als nieuwe boeken die ik ter recensie krijg of een week na de releasedatum koop, omdat ik gewoon mijn ei kwijt wil over wat ik lees en dat fijn vind.

 9. Toevallig ben ik net bezig aan mijn eerste keer Harry Potter lezen. Bijna elk boek dat ik lees, krijgt een recensie op mijn blog (maar soms ook niet, als ik vind dat het niet echt iets toevoegt).

  Ik vind het nooit erg om oude boeken te recenseren, want er zijn altijd wel mensen die zoeken naar recensies van deze boeken. Zo komen er misschien juist mensen op je blog terecht, omdat niet veel mensen recensies schrijven over ‘oude’ boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.