Recensie: Ontworteld – Naomi Novik

Categorieën Fantasy

Titel: Ontworteld
Auteur: Naomi Novik
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 512
Jaar: 2015
Genre: Fantasy

Bedankt uitgeverij LS Amsterdam voor dit recensie-exemplaar

Agnieszka’s volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet- iedereen weet- dat de tovernaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…

Toen dit boek nog niet vertaald was, zag ik de Engelse versie Uprooted al verschijnen op booktube en ik hoorde alleen maar positieve reacties. Het enige wat ik me nog herinnerde was dat het over draken ging en ik was helemaal verkocht. En toen bleek opeens dat dit boek ook in het Nederlands uitkwam. Ik vroeg een recensie-exemplaar aan en ging enthousiast lezen. Alleen… dat van die draken.. dat was toch iets anders dan ik had gedacht.

Agnieszka is een gewoon meisje, hetzij een beetje een sloddervos, en leeft in een klein dorpje. Een dorpje dicht bij een eeuwenoud betoverd (en enorm gevaarlijk) woud. De Draak beschermt de bewoners van het dorp, maar in ruil daarvoor neemt hij eens in de tien jaar een meisje mee. Het is 100% zeker dat Agnieszka’s beste vriendin Kasia gekozen zal worden, want zij heeft alle bijzondere en goede kwaliteiten waar de Draak naar op zoek is. Maar wanneer hij moet kiezen blijkt het dat Agnieszka iets speciaals bezit…

Het leukste is het om dit boek in te gaan zonder al teveel verwachtingen. Je mag dus gewoon op dit moment al stoppen met het lezen van deze recensie, zolang je Ontworteld maar gaat lezen. Want dit boek leest heerlijk. Het leest als een modern sprookje. Het woud is duidelijk de slechterik en Naomi Novik kan zowel de engheid van het woud als de magie van de wereld overbrengen.

Agnieszka was een van de heerlijkste karakters vanuit wiens oogpunt ik de laatste tijd een boek heb gelezen. Ze is een sloddervos, zeg wat ze denkt en is enorm koppig en eigenwijs. Bovendien is ze een enorme doorzetter. Aan de andere kant hebben we de tovenaar, die al net zo’n leuk personage is. Hij is namelijk iemand die houdt van orde en regels en daarvoor is Agnieszka totaal niet geschikt. De tovenaar is dan ook snel geërgerd en die scenes zijn enorm vermakelijk. Bovendien vond ik de ontwikkeling van de band die ze met elkaar gaandeweg het verhaal krijgen geweldig. Niet te overdreven, maar precies goed.

Ontworteld is een boek vol actie en magie. Het is een strijd tegen het slechte woud dat mensen opslokt en steeds verder oprukt. Verwacht geen diepgaande intriges a la Game of Thrones. Het verhaal is niet al te moeilijk te volgen. Maar het hoeft ook niet moeilijk te zijn om een goed boek te zijn. Ontworteld is beter te plaatsen als een sprookje of een volksverhaal. Het gaf me een beetje dezelfde sfeer zoals bij de Hobbit. Wat ik tot slot ook nog eens goed vind (ik zeg niet fijn, want ik weet niet of ik het fijn vind) is dat Ontworteld een standalone is. Weg met al die enorme lange fantasyseries. Wil je gewoon een fantasyboek lezen, maar wil je niet vast zitten aan een serie waarop je jaren moet wachten op een nieuw boek? (Ja, ik bedoel jou Game of Thrones) Dan is Ontworteld zeker geschikt!

Ontworteld is verslavend, leest heerlijk weg en is het beste moderne sprookje dat je de komende tijd zal gaan lezen. Je zal glimlachen om Agnieszka en stiekem gaan houden van de Draak. Maar bovenal zal je in de ban raken van deze magische wereld met koningen, tovenaars, een draak, maar vooral: het woud. ★★★★★

5 gedachten op & ldquo;Recensie: Ontworteld – Naomi Novik

  1. Ik ben dol op de Temeraire serie van Naomi Novik, dus ik was dan ook razend enthousiast toen ik hoorde dat ze een nieuw boek ging schrijven. Dat vervolgens ook veel lovende recensies ontving, zoals deze. Reden genoeg om hem aan mijn TBR toe te voegen. Ben benieuwd of dit boek net zo leuk is als haar andere 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.