Recensie: List en Leugens – Leigh Bardugo

Categorieën Geen categorie

Titel: List en Leugens
Auteur: Leigh Bardugo
Serie: De Kraaien #1
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 538
Jaar: 2015
Genre: YA Fantasy

Bedankt uitgeverij Blossom Books voor dit recensie-exemplaar

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…
Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.
Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Stiekem ben ik in boekenblogland volgens mij een beetje laat met het plaatsen van deze recensie, want ik heb al bij heel veel mensen dit boek voorbij zien komen. Maar aan de andere kant: misschien zijn je gemoederen nu een beetje gezakt van het boek en wil je er nu juist weer over lezen. Heb je List en Leugens nog niet in je bezit? Doe dan mee met de 12 Days of Blossom Books Christmas om kans te maken op een exemplaar! List en Leugens speelt zich af in dezelfde wereld als de vorige serie van Leigh Bardugo: de Grisha trilogie, maar toch zijn de boeken ook gewoon los van elkaar te lezen. Nog een leuk feitje: Ketterdam is gebaseerd op ons kikkerlandje uit de 17e eeuw! En ja, je kan aan de mentaliteit en de grachtjes etc. wel wat van die invloeden zien. En dat is leuk!

List en Leugens valt eigenlijk te omschrijven als een soort queeste. Alleen dan niet zo’n nobele waar ridders aan meedoen, maar één waar alleen maar uitschot aan mee doet. We hebben Kaz, het meesterbrein, die een enorme som geld kan verdienen als hij een gevangene kan bevrijden uit de strengst bewaakte gevangenis. De gevangene weet hoe hij een bepaald soort drugs, jurda parem, kan maken waar Grisha, mensen met speciale krachten, aan de ene kant heel sterk van worden, maar aan de andere kant aan verslaafd raken en compleet wegkwijnen. Want als jurda parem in verkeerde handen valt… bereid je dan maar voor op allerlei ellende.

Mijn oordeel over dit boek veranderde meer en meer hoe verder en verder ik las. In het begin moet ik bekennen dat ik List en Leugens een interessant verhaal vond, maar dat het verhaal aan de andere kant vrij langzaam op gang kwam. Pas rond pagina 350 was ik compleet ingepakt door het verhaal, kwam er een enorme dosis actie en moest, moest, moest ik door blijven lezen. Toch was het begin van het verhaal niet saai om te lezen, aangezien de schrijfstijl van Leigh Bardugo erg aantrekkelijk is om te lezen.

Die opdracht van Kaz en z’n vriendjes kan me eigenlijk gestolen worden. Want waar dit boek zo erg op bouwt zijn de karakters, hun voorgeschiedenis en hun relatie tot elkaar. Er zijn 6 hoofdpersonen. Ieder heeft zijn eigen verleden en van bijna iedereen kom je dat verleden te weten, bij de een wat indringender dan de ander. Dit wordt echter wel gedoseerd gedaan. Het verhaal wordt er misschien iets minder spannend door, maar aan het einde van het verhaal voel je je voldaan, omdat je echt het gevoel hebt dat je de hoofdpersonen hebt leren kennen.

Het verhaal is voornamelijk een groep tieners met bijzondere talenten (of dat nou Grisha talenten zijn, goed met een geweer of gewoon een meesterbrein) en een onuitvoerbare missie. Toch vinden we tussen de regels door een helemaal romantiek aan de gang, hoewel niets expliciet is (steamy scenes vind je niet). Maar ikk heb mijn ships klaar (de Fjerd en de Grisha zijn té schattig voor woorden)!

List en Leugens eindigt afgerond, maar tegelijk met een cliffhanger wat ervoor zorgt dat ik niet kan wachten op het vervolg! Leigh Bardugo heeft nogmaals bewezen dat ze in staat is om een prachtig verhaal te verzinnen én te schrijven. Het begin van het verhaal was wat langzaam, maar als je er eenmaal inzit, dan ben je in Ketterdam, dan bij je Kaz en z’n matties, dan ben jij ook deel van hun missie. ★★★★

6 gedachten op & ldquo;Recensie: List en Leugens – Leigh Bardugo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.