Recensie: Ten Thousand Skies Above You – Claudia Gray

Categorieën Young Adult

Titel: Ten Thousand Skies Above you
Auteur: Claudia Gray
Serie: Firebird #2
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 424
Jaar: 2015
Genre: YA Fantasy

Ever since she used the Firebird, her parents’ invention, to cross into alternate dimensions, Marguerite has caught the attention of enemies who will do anything to force her into helping them dominate the multiverse—even hurting the people she loves. She resists until her boyfriend, Paul, is attacked and his consciousness scattered across multiple dimensions.
Marguerite has no choice but to search for each splinter of Paul’s soul. The hunt sends her racing through a war-torn San Francisco, the criminal underworld of New York City, and a glittering Paris where another Marguerite hides a shocking secret. Each world brings Marguerite one step closer to rescuing Paul. But with each trial she faces, she begins to question the destiny she thought they shared.

In Februari 2015 las ik deel 1 uit de Firebird trilogie: A Thousand Pieces of You. Firebird is een serie over het reizen tussen verschillende dimensies en waar de meeste goodreads recensies positief waren over hoe het reizen tussen de dimensies in elkaar zat, had ik daar zo mijn issues mee (en nog steeds, maar daarvoor verwijs ik jullie naar mijn recensie van het eerste deel). Toch was het eerste deel vermakelijk en.. kom op.. voor die covers moet je al de serie gaan lezen. Vandaag mijn recensie van het tweede deel van de trilogie.

Conley is nog niet klaar met Marguerite en om te zorgen dat ze mee wil werken aan zijn plannen heeft hij Paul gekidnapt en versplinterd, oftewel zijn ziel (of hoe je het ook moet noemen) is versplinterd in vier stukken en verstopt in vier verschillende dimensies. Maar om te vinden welke dimensies dat zijn, moet Marguerite wel eerst wat klusjes opknappen voor Conley. Samen met Theo gaat ze van de ene dimensie naar de ander. Van Rome naar New York naar Parijs. Maar in die dimensies komt Marguerite ook een heel ander beeld van Paul tegen.

Ten eerste wil ik zeggen dat dit boek enorm vermakelijk is om te lezen. Je vliegt door het boek heen. Je wordt gegrepen door de vriendschap, door de romantiek en door de spanning. Toch vraag ik me nu na het lezen af of het plot nou eigenlijk wel zo goed was? Of het verhaal inhoudelijk nou eigenlijk wel zo goed in elkaar zat. En het idee uit de laatste dimensie kwam naar mijn mening een beetje uit de lucht vallen en had je in ‘onze eigen dimensie’ ook wel kunnen bedenken. Bovendien zijn er af en toe dingen zo obvious waar Marguerite veel later pas achter komt.

Dat gezegd hebbende wil ik nu nog een paar lovende puntjes opnoemen uit dit boek. Een centraal onderliggend thema van Ten Thousand Skies Above You is de vraag of je ziel hetzelfde is in alle dimensies en of je als je in de ene dimensie een bad guy bent, dat betekent dat je iets slechts in je ziel hebt zitten in iedere dimensie. Marguerite worstelt hiermee en hoe dit uiteindelijk wordt opgelost vond ik erg mooi.

In Ten Thousand Skies Above You leren we ook Theo (de echte Theo) beter kennen en dat vond ik leuk. Het is niet alsof er opnieuw een soort liefdesdriehoek idee ontstaat. Nee, het is meer een echte vriendschapsband. Stiekem begin ik Theo een leuker personage te vinden dan Paul. Omdat de echte Paul gezocht moet worden is de romantiek minder aanwezig dan in A Thousand Pieces of You en aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant is het in dit boek ook niet echt nodig om nog allemaal romantische scenes in te voegen, aangezien we af en toe wat flashbacks hebben van Marguerite en Paul van de tijd die zich afspeelt tussen deel 1 en deel 2 van de serie. In dit boek staat de liefde nog steeds vrij centraal, maar romantiek staat minder centraal!

Tot slot: de dimensies. Dit is echt een pluspunt van de serie. De dimensies. Die zorgen ervoor dat ik dit boek toch als Fantasy wil betitelen eerder dan als iets van Science Fiction. We beginnen in Rome in een dimensie die nog uit de middeleeuwen lijkt te komen (helaas zien we daar vrij weinig van), in een dimensie die in oorlog verkeert en weer een hele futuristische. Ja!

Reizen door dimensies, een lekker vlot lezend verhaal en mooie locaties. Ten Thousand Skies Above You is leuk. Hoewel ik zeker het laatste deel van de serie ook wil gaan lezen, behoort deze serie niet tot mijn topseries. Het is leuk, maar niet van uitmuntende kwaliteit. ★★★ 1/2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.