Een introductie in NetGalley

Categorieën Blogtips

Al eerder vertelde ik over NetGalley toen ik het boek Rebel of the Sands las. Toen was ik eigenlijk pas net begonnen met het gebruiken van de website. Nog steeds kan ik niet zeggen dat ik heel ervaren ben met NetGalley, maar omdat het volgens mij onder de Nederlandse boekenbloggers niet heel bekend is, vond ik het een mooi idee om een introductie post over NetGalley te plaatsen.

Wat is NetGalley?

Bij NetGalley kan je galleys aanvragen, die je kan vergelijken met advance reading copies (ARCs), voor verschillende Engelse boeken. Deze titels zijn bedoeld voor professionele lezers: dit kunnen journalisten, boekenverkopers, maar ook boekenbloggers zijn! Niet alle boeken komen op NetGalley en ook niet alle uitgeverijen bieden exemplaren aan op NetGalley, maar toch zit er af en toe wel iets leuks bij. Het biedt je een kans om ook eens aan Engelstalige recensie exemplaren (zij het in epub vorm) te komen.

Hoe werkt NetGalley?

Aanmelden is gratis. Heb je eenmaal je account aangemaakt dan is het van belang om al je gegevens in te vullen: wat zijn je interesses, waar blog je op/ben je te vinden, welke genres lees je het liefst? Dit kan ook invloed hebben of je wordt goedgekeurd voor een bepaalde titel of niet. Alles ingevuld? Dan kan je tussen de aangeboden boeken struinen. Bij Find Titles kan je naar je favoriete (of andere) genres gaan en bijvoorbeeld naar de titels bij Available for Request kijken. Vervolgens kun je verschillende titels requesten.

Netgalley

Oke, en dan heb je een paar titels aangevinkt. Wat dan? Het kan even duren voordat je aanvraag verwerkt wordt. Bijvoorbeeld pas wanneer het boek (bijna) uit is. Je kan ook na een dag al een goed- of afkeuring hebben (heb ik ook meegemaakt). Hoe dat allemaal werkt, dat durf ik je nog niet met zekerheid te zeggen. Je krijgt altijd een mailtje van NetGalley of je aanvraag is goedgekeurd of niet. Ik heb tot nu toe 2 goedkeuringen gehad en 1 weigering. Het goedkeuren of weigeren van titels kan af en toe een beetje random gaan. Sommige uitgevers geven voorkeur aan lezers uit de VS, soms zijn er gewoon veel aanvragen en soms kan het ook gewoon.. een beetje random zijn.

En dan heb je een goedgekeurde aanvraag: wat dan?

Lezen dat boek dan! Je bent niet verplicht om het boek te lezen dat je hebt gekregen, maar als je het boek niet recenseert dan verslecht dat je ratio (van gerecenseerde boeken/goedgekeurde aanvragen) en heb je minder kans om in de toekomst goedgekeurde aanvragen te krijgen. Ga daarom ook niet random titels aanvragen bij NetGalley. Als je een goedgekeurde aanvraag heb, download dan wel snel de epub. Sommige boeken zijn maar een paar dagen beschikbaar om te downloaden en als je dan te laat bent: pech gehad. Bovendien geldt voor sommige boeken dat je ze binnen een bepaald aantal dagen moet lezen. De epub van Rebel of the Sands leefde bijvoorbeeld maar iets van 50 dagen. Heb je het boek gelezen, plaats dan een recensie op NetGalley en verspreid je mening over het boek door de wereld. Bijvoorbeeld op je blog, maar dat kan ook via social media etc.!

Vragen over NetGalley? Laat een reactie achter of mail naar sanne@depaginaomslaan.nl. 

7 gedachten op & ldquo;Een introductie in NetGalley

  1. Ik heb ooit 1 boek aangevraagd en daar kwam ik niet doorheen. Aan de ene kant vind ik het een heel tof concept.. Aan de andere kant heb ik nog zo veel liggen dat ik wil lezen…

  2. Ik heb ondertussen best veel Galleys gelezen. Bij een aantal uitgevers ben ik ondertussen ook auto-approved: als ik een boek van die uitgever aanvraag, wordt dat automatisch goedgekeurd. Ik moet soms uitkijken met aanvragen, want soms teveel toffe boeken, en ook mijn stapel met boeken die ik nog wil lezen is zo enorm =P En als je al wat meer gelezen hebt (ik denk dat ik in de afgelopen twee jaar op de 150 boeken zit), kan je ook nog eens best wel veel aanvragen voor je ratio überhaupt ergens bij die 80% in de buurt komt.

    Het is inderdaad wel handig om de boeken ook te lezen/recenseren, al wordt die druk dus steeds minder naarmate je meer gelezen hebt. Ik vind het dus in ieder geval zeker de moeite waard!

  3. Ik heb me er ooit eens aangemeld, maar vond dat er toen weinig boeken beschikbaar waren voor Nederlandse lezers. Dus ben er eigenlijk al een tijd niet meer geweest. Misschien toch tijd om weer eens even een kijkje te nemen, want ik lees ook graag in het Engels.

  4. Ik heb me ooit wel eens ingeschreven voor NetGalley, maar er vervolgens niets meegedaan. Hoewel het concept me erg aanspreekt, moet ik me van mezelf toch eerst eens focussen op alle ongelezen boeken in mijn boekenkast 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.