Recensie: Ik, Claudius – Robert Graves

Categorieën Historische Roman

Titel: Ik, Claudius
Auteur: Robert Graves
Serie: Claudius #1
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 376
Jaar: 1978 (origineel 1934)
Genre: Historische roman, moderne klassieker

Claudius de stotteraar, het enfant terrible dat de traditie en de conventie trotseerde, werd door zijn familie verre gehouden van staatszaken. Toen hij na Caligula’s dood door de garde tot keizer werd uitgeroepen, was hijzelf nog het meest verbaasd. Maar Claudius bleek een man met grote gaven: hij ontpopte zich als een uitmuntende regent en een boeiende verteller: scherp, humoristisch en vol zelfspot ontleedt hij de Romeinse samenleving en zijn eigen rol daarin. Met Ik, Claudius leverde Robert Graves een zelden geëvenaarde prestatie: het toegankelijk maken van het verleden in de vorm van een plausibel, opwindend en goed verteld verhaal. Hij brengt de antieke oudheid tot leven door zich niet op de helden en veldslagen te richten, maar op de mensen en de emoties, de liefde en de lust – de ware drijfveren van de macht.

Met Latijn lezen we het leven van Claudius beschreven door Suetonius. Een aanrader van de docent was het boek I, Claudius (of in het Nederlands: Ik, Claudius) van Robert Graves. Een boek dat wel wordt gezien als de koning onder historische romans. En al meerdere keren heb ik romans over de klassieke oudheid vergeleken zien worden met dit boek. Nou trof het zo dat we Ik, Claudius thuis hadden staan. Dus als een soort van achtergrondliteratuur begon ik met lezen.

Ik, Claudius is geen roman vol veldslagen. Zeker niet. Het is een roman van personen en van de intriges van die personen. We volgen Claudius tot en met de regering van Caligula (dus pak en beet de eerste vijftig jaar van zijn leven). Maar Robert Graves neemt zijn tijd om eerst de voorgeschiedenis goed uit te werken. Zo komen Keizer Augustus en zijn vrouw Livia ruim aan bod en ook de andere familieleden van Claudius: zijn oom Tiberius, zijn broer Germanicus, zijn neefje Caligula komen allemaal langs. Vanuit het oogpunt van Claudius krijg je een heel ander beeld van de vroege keizertijd.

Eigenlijk is deze historische roman heel moeilijk met andere boeken te vergelijken. Het heeft een hele andere inslag dan mijn favoriete historische roman Augustus van John Williams. Nee, Ik, Claudius heeft een hele andere toon en een hele andere opzet. Zo is het boek, zoals ik hierboven al zei, erg ruim opgezet. Ook op Augustus en Livia wordt uitgebreid ingegaan en uitwijdingen zijn niet vreemd. Hoewel ik de schrijfstijl niet heel makkelijk vond om doorheen te komen, was het verhaal wel interessant, ging het niet vervelen. Ook was het te doen om alle personen uit elkaar te houden.

Het leuke aan het boek was de humoristische ondertoon die we meekregen omdat het boek uit het perspectief van Claudius werd verteld. Sommige sarcastische opmerkingen tussendoor waren geweldig. Wat ik jammer vond was dat praktisch iedereen neergezet werd als een slechterik. Vooral bij Tiberius kreeg ik op een gegeven moment echt de kriebels: had die man nou geen enkele menselijke kant? Ik weet niet wat de bedoeling van Robert Graves was, maar bij sommige personages had ik toch een iets menselijkere karakterschets verwacht. De enige persoon die echt menselijk overkwam was Claudius zelf.

Is het boek makkelijk om te lezen? Nee. Is het altijd even historisch correct? Nee. Is het boek de moeite waard? Volmondig ja. Je krijgt een enorm uitgebreide kijk in de vroege keizertijd van het oude Rome vanuit een vrij onderbelicht persoon uit de geschiedenis. Die gekke Claudius. Die stotterende Claudius. En voor mij was het extra leuk omdat ik sommige passages direct herkende uit wat ik in het Latijn gelezen had bij Suetonius.

Ik, Claudius is niet een boek dat je even op een regenachtige middag (of lekker in de zon) wilt uitlezen. Toch is het boek zeker de moeite waard om te lezen als je geïnteresseerd bent in Romeinse geschiedenis. Niet alleen omdat het als koning van de historische romans wordt gezien, maar ook omdat het je een heel andere kijk op de Romeinen zal geven. En had ik al gezegd dat er een vervolg was? ★★★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.