Hoe eigen foto’s je blog veranderen

Categorieën Site

Lang, lang geleden (eind 2015) plaatste ik een artikel over het gebruik van afbeeldingen op je blog. Ik zei toen dat ik het niet zo erg vond als je afbeeldingen van sites als tumblr en pinterest gebruikte. Hier werd op z’n zachtst gezegd nogal heftig op gereageerd. Ik ging zelf ook een nadenken en besloot mijn lezers tegemoet te komen: ik zou proberen om meer eigen afbeeldingen te gebruiken. In mijn goede voornemens voor 2016 kwam dit dan ook terug: meer eigen afbeeldingen. In januari was ik veel thuis en experimenteerde ik dus aardig wat, maar ik realiseerde me ook dat boekfotografie nog niet zo makkelijk was.

En nu is het halverwege maart en kan ik de zelfgemaakte foto’s niet meer van mijn blog wegdenken. Ja bij oude blogposts staan nog de typische boekenplaatjes in mooie vintage stijl, maar in mijn nieuwe blogposts zie je die niet meer. De enige niet-originele afbeeldingen zijn de boekomslagen bij recensies.

maartbr

En weet je.. Ik ben echt heel blij dat ik de stap heb gehad. Ja natuurlijk, mijn afbeeldingen zijn nog steeds niet perfect. Mijn gebruikelijke achtergrond is nog steeds mijn landkaart of mijn boekenkast. Ook heb ik niet bij iedere blogpost een nieuwe foto maar gebruik ik mijn foto’s stiekem wel eens twee keer. En mijn fotobewerkingskills laten nog wel eens wat te wensen over.

Maar waarom ik het gevoel heb dat foto’s mijn blog hebben veranderd? Ze hebben mijn blog nog weer een beetje eigen gemaakt. Nog meer een beetje unieker gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn smaak boeken, mijn soort boeken meer naar voren komt. Want al die tumblr en pinterest foto’s bestaan vaak of uit Young Adult of uit boeken met mooie oude banden. En ik lees niet alleen maar Young Adult die ‘iedereen leest’. En boeken met mooie oude banden? Ik heb er wel een paar, maar dat is zeker niet representatief voor wat ik nu lees. Van tevoren had ik me niet gerealiseerd hoe belangrijk het voor mij persoonlijk was om mijn smaak, mijn visie uit te stralen. Ik hamer dan wel op het belang van mijn letters, mijn woorden en mijn zinconstructies, maar misschien is het toch ook wel dat totaalplaatje. En dat totaalplaatje is mijn totaalplaatje. Misschien klinkt het een beetje heftig, maar het voelt alsof mijn blog nu meer bezieling heeft.

filosofiestudytalk Suetonius VESchwab

Ik heb jullie even laten scrollen door wat foto’s die de laatste weken op mijn blog zijn verschenen, de boeken die momenteel in mijn leven spelen. En weet je, ik ben wel een beetje trots op die foto’s. Het zijn misschien niet foto’s waar je honderden likes op instagram mee krijgt, maar het zijn de boeken die mij nu interesseren. En ik merk dat ik andere blogs ook een beetje op foto’s ga beoordelen. Zeker als ik foto’s zie die ik in oude blogposts heb gebruikt. En dat ik dan denk: nee, dat was toch niet een foto van mij. Dat was een foto van een boek. Nu is het nog steeds wel een foto van een boek, maar nu zijn het foto’s van mijn boeken.

11 gedachten op & ldquo;Hoe eigen foto’s je blog veranderen

 1. Vooral die laatste foto vind ik erg tof! Ik probeer ook zelf foto’s te maken. Gewapend met mijn telefoon (ik denk niet dat mijn ouders blij zoude zijn als er opeens tientallen foto’s van boeken op onze gezamenlijke, goede camera staan) en mijn boeken probeer ik dan ergens in het huis goed licht te vinden en maak ik zo veel foto’s als nodig is, en dan maar kijken of er iets tussen zit, haha. Dus ik ben ook zeker geen goede fotograaf, maar het kan ermee door. En soms zit er echt een mooie tussen, en dan ben ik heel blij dat die op mijn blog komt! Maar, oefenen, oefenen, oefenen.

 2. Ik denk inderdaad dat eigen foto’s echt een hoop toevoegen aan je blog, omdat het meer de persoonlijkheid van de blogger toont. Ik vind jouw foto’s met landkaart op de achtergrond altijd heel erg tof!

 3. Ik vind het gebruik van foto’s van tumblr enzo helemaal niet zo erg. Ik doe het zelf ook. Althans, als ik gewoon zelf geen afbeelding heb. Zeker nu ik gewoon echt de tijd niet heb om zelf foto’s te maken. Foto’s bij mijn recensie’s zijn overigens wel (op een zeer enkele uitzondering na) altijd van mezelf!

 4. Ik wil ook meer eigen foto’s gaan maken omdat dat inderdaad meer persoonlijkheid laat zien, maar ik ben heel weinig thuis én heb ook nog eens twee boekenkasten, waardoor je altijd zult zien dat het boek dat je nodig hebt op de verkeerde plek ligt.. Maar ik ga het zeker proberen, want ik vind eigen foto’s wel echt iets toevoegen aan een blog!

 5. Eigen foto’s voegen denk ik toch een stuk meer toe aan je blog omdat ze unieker zijn en meer ‘eigen’. Zelf probeer ik eigen foto’s te maken, maar ik slaag er nog niet goed in. Een van mijn blogvoornemens is om meer eigen foto’s te maken, want het voegt veel toe aan je blog. Ik vind het alleen zo lastig om voor algemene artikelen eigen foto’s te bedenken en te maken. Daar gaat toch een hoop tijd in zitten.

 6. Een foto maken is zo gemakkelijk gezegd he. Ik lees zelf best veel op mijn ereader, en iedere keer een foto van mijn ereader vind ik zo suf. Daarnaast heb ik niet echt iets met een goede achtergrond, dus die moet ik ook creëren. Om nog maar te zwijgen over een goede camera. Tijd en geld, 2 dingen die we meer zouden moeten hebben :p Ik houd het voor nu even bij zelfgeknutselde afbeeldingen (of combinaties), maar vind zeker wel dat een foto wat toevoegt

  1. Foto’s van mijn ereader probeer ik ook vaak te vermijden, maar qua camera: een van de foto’s van deze blogpost is in de trein gemaakt met mijn iphone. Zolang de lichtinval maar goed is (denk ik) kunnen de meeste telefoons tegenwoordig wel prima foto’s maken!

 7. Ik probeer ook zoveel mogelijk foto’s voor mijn blog zelf te maken, maar ik zie geen graten in het gebruik van stockfoto’s. Het stoort me ook niet bij andere blogs.

 8. Ik houd ook van eigen foto’s op blogs, maar ik vind het wel lastig nu ik zoveel werk om daar tijd voor te maken. Ik kom pas thuis als het donker is dus dat is niet ideaal.

 9. Helemaal met je eens! Ik maak tegenwoordig steeds mer foto’s voor mijn blog en gebruik steeds minder beeldmateriaal van externe sites en dat vind ik steeds fijner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.