Een blog over mijn boekenverwervingsgedrag

Categorieën Column

Afgelopen week was het nogal stil op De Pagina Omslaan dankzij mijn verkeerde planning met betrekking tot mijn tentamenweek. Het slechte nieuws is is dat het echt heel slecht ging. Ik raakte ongelofelijk erg in tijdnood, want.. 6 tentamens in 4 dagen proppen betekent meer tijd tentamens maken dan dat je überhaupt slaapt. Het goede nieuws is.. is dat de herkansingen pas over 8 weken zijn en de volgende tentamenweek over 9 weken. We kunnen het dus allemaal een beetje naar voren schuiven. Ik besloot vanochtend eerst absurd lang in mijn bed te blijven liggen, een boek te lezen en wat booktube vlogs te kijken. Maar nu, nu is er weer een nieuwe blog. Pak een kop thee, pak een paaseitje en ga er lekker bij zitten.

Vandaag wil ik het hebben over mijn gedrag omtrent het kopen, winnen en krijgen van boeken: mijn boekenverwervingsgedrag. Ik kwam op dit onderwerp dankzij de pas weer opgelaaide discussie over recensie-exemplaren en ik heb het gevoel dat daar nooit genoeg over gezegd kan zijn. Maar ik besloot de blog in deze vorm te gieten, omdat ik ook ander soort verwervingspraktijken de revue wilde laten passeren. Ik heb namelijk voor het eerst sinds tijden een boek gewonnen. En niet zomaar een boek. Glass Sword van Victoria Aveyard. BAM! (Mijn recensie van Red Queen lees je hier)

glasssword

Deze gebeurtenissen zorgden er dus voor dat ik na ging denken over mijn boekenverwervingsgedrag. En dat gedrag is eigenlijk heel erg sterk veranderd als je dat vergelijkt met de tijd toen ik begon met deze blog. Toen kocht ik alle boeken die los en vast zaten, vooral op het boekenfestijn. Deed ik aan iedere winactie mee die op internet te vinden was. En toen ik eenmaal in de recensie-exemplaren wereld zat heb ik ook mijn aandeel YA aangevraagd. Zes of meer nieuwe boeken per maand waren niet vreemd. En hoewel ik toen gemiddeld meer boeken per maand las, kwamen er wel meer boeken binnen dan dat er daadwerkelijk gelezen werden.

Tegenwoordig heb ik een andere kijk op het verwerven van boeken. Ik ben veel en veel kieskeuriger geworden. Dat heeft er mee te maken dat ik momenteel iets minder tijd heb en dus minder boeken kan lezen. Maar wat er misschien nog wel meer mee te maken heeft is dat ik wat ervarener ben geworden in het lezen van boeken. Neem als voorbeeld YA: toen ik net begon in dat genre vond ik ieder boek leuk, wilde ik iedere YA lezen. Maar ondertussen ben ik wat ervarener geworden in het genre en ben ik kieskeuriger geworden. Kies ik niet de boeken die ik leuk vind, maar de boeken die me geweldig lijken. Niet voor niets heb je het gezegde dat het leven te kort is voor boeken die je niet leuk vindt.

Ik probeer dus alleen nog maar boeken te kopen of te ontvangen die ik echt wil lezen, die mij echt op het lijf geschreven staan. En ja, natuurlijk horen daar ook verrassingen bij. Natuurlijk moet je ook nieuwe dingen proberen. Het betekent vooral dat het belangrijk is om niet ieder boek te willen hebben dat los en vast zit. En realistisch in te schatten hoeveel je wilt lezen en niet twee keer zoveel boeken binnen te krijgen.

newin1

(Mijn nieuwste boeken)

En het is makkelijk om zo te kijken naar het kopen van boeken. Dat je je zuurverdiende centjes alleen uit wilt geven aan boeken die je echt perse moet lezen. Maar bij winacties en recensie-exemplaren is het gebied wat grijzer. Daar hoef je tenslotte niets voor te betalen, toch? En dat vind ik eigenlijk een verkeerde zaak. Waarom zou je boeken waar je niet voor hoeft te betalen anders behandelen dan boeken waar je wel voor moet betalen? Ik weet dat het heel verleidelijk is: ‘ohh, ja, ik vind het boek eigenlijk te duur, maar als ik nou een recensie-exemplaar aanvraag, dan kan ik het gratis krijgen.’ En ja, tuurlijk speelt dat bij mij ook wel eens mij. En bij recensie-exemplaren lees je de boeken tenminste direct. Bij winacties had ik ‘vroeger’ wel eens dat ik een boek won, maar het vervolgens nooit las. Dan had eigenlijk beter iemand anders kunnen winnen die daadwerkelijk enorm enthousiast was geweest.

Nog een laatste punt wat ik wil maken is dat er tegenwoordig wat te makkelijk met recensie-exemplaren omgegaan wordt. Dat ze te snel worden verwacht, dat mensen beginnen met bloggen voor recensie-exemplaren. Maar raken we dan niet af van het rechte pad? Waarom verstrekt een uitgever recensie-exemplaren? Om publiciteit voor een boek te vergroten. Waarom lees jij een recensie-exemplaar? Om je eerlijke mening te geven over het boek en het boek daarmee in de publiciteit te gooien. Zij dat positief of negatief (of genuanceerd). Recensie-exemplaren zijn niet boeken die je eigenlijk niet zou willen komen, maar omdat je ze kan krijgen, je ze toch aanvraagt. Dus wees kritisch welke boeken je aanvraagt. Vraag niet zomaar alles aan. Als uitgeverijen jou benaderen, dan ligt het verhaal weer anders. Maar als jij de stap zet.. Overweeg dan kritisch: waarom wil ik dit boek lezen? Wat is mijn drijfveer?

Hoe zou je jouw boekenverwervingsgedrag omschrijven?

9 gedachten op & ldquo;Een blog over mijn boekenverwervingsgedrag

 1. Ik ben het zo met je eens wat betreft recensie-exemplaren! Overigens merk ik dat ik vrij snel geneigd ben uit de band te springen als het gaat om boeken kopen: soms moet ik mezelf echt inhouden. Meestal vind ik dat niet zo heel erg – want hé, het zijn boeken die ik graag wil lezen – maar soms is genoeg ook echt gewoon even genoeg.

 2. Ik koop mijn boeken of ik krijg ze voor mijn verjaardag. Vaak doe ik mee aan winacties, maar dan win je niet zo vaak wat. Op Mijn brein is een boekenkast heb ik eens een chicklit gewonnen, iets wat ik zelf nooit zou kopen. Maar ik wist niet wat ik zou winnen en het leek me best leuk om eens iets nieuws uit te proberen. Het zal nooit mijn favoriete genre worden, maar ik vond het erg leuk om eens te proberen! Toevallig kreeg ik vandaag twee boeken binnen: Eentje omdat ik meedoe aan de 7Days Reading Challenge van Hebban en een omdat ik meedoe aan een leesclub. Toevallig, dus!
  Recensie-exemplaren lijken me echt heel erg leuk om te ontvangen, maar dat is nog niet echt aan de orde, en ik durf het toch nooit te vragen, haha!

 3. Heel herkenbaar, hihi. Ik ben ook echt een stuk kieskeuriger geworden in het aanschaffen van boeken. Ik heb er gewoon nog zoveel liggen, dat ik er ook echt niet meer tegenop kan lezen…

 4. Ik heb een beetje hetzelfde als jij. Vroeger kocht ik idioot veel boeken die ik toch nooit zou lezen, nu is dat een stuk minder. Maar voor mijn studie moet ik ook een hoop boeken steeds kopen, dus het schiet nog niet echt op met die kleinere TBR. :’) Zie ik daar trouwens het Gilgamesh-epos? Die wil ik ook nog lezen! 🙂

  1. (Beter een late reactie dan geen reactie)
   Ja dat is het Gilgamesh-epos! Ik ben van plan het in de zomer te gaan lezen, want het is niet iets waar je zo 1,2,3 doorheen zoeft.

 5. Ik koop nog steeds redelijk wat boeken, maar ben wel kieskeurig. Ik wil een gevoel hebben dat zegt: ‘ja, jou wil ik lezen!’. Dat geldt ook voor recensie-boeken die ik zelf aanvraag. Past het bij mij? Past het bij mijn blog? Ik wil iets kunnen toevoegen, zowel aan mijn eigen leesleven, maar ook aan het leesleven van mijn volgers. Ik ben vaker ‘nee’ gaan zeggen en dat werd eigenlijk alleen maar gewaardeerd. Uitgeverijen benaderen mij met boeken waarvan ze weten dat het bij mijn blog past en ik benader uitgeverijen als ik een boek wil lezen wat volgens mij bij mij en mijn blog past. Ik vind het leuk om boeken te recenseren en juist de boeken waar ik niet echt enthousiast over ben vind ik waardevol om te recenseren. Het uitspinnen waarom ik kritisch ben is, mijn gevoel vertalen in woorden. Ik word daar nog steeds heel blij en gelukkig van 🙂
  Daarnaast ben ik dol op shoppen, ik ben redelijk lang in de boekhandel, maar ook online kan ik redelijk lang op Bruna rondstruinen en mijn mandje vullen met ebooks. Soms stop ik boeken in mijn mandje, zoals mensen in een supermarkt fruit en groente in hun mandje stoppen. Prijsvragen skip ik regelmatig, omdat ik vind dat ik als boekblogger al genoeg kansen krijg. Heel soms doe ik wel mee, zoals laats bij een gedichtenwedstrijd, maar dat lag anders. Ik was benieuwd hoe ver ik met mijn gedicht zou komen in die wedstrijd en toen won ik nog ook 🙂 De gedichtenbundel die ik toen won, was toch een soort prijs/vermelding voor mijn gedicht en daar ben ik trots op. Zo heb ik eigenlijk aan elk boek wel een herinnering, of een anekdote.

 6. Ik merk nog steeds wel eens dat er meer boeken binnen komen dan ik lees xD Naast recensieexemplaren hebben we ook nog de kringloop, boeken die we al hadden staan, lieve vrienden die hun boekenkast opruimen en bedenken dat wij lezers zijn … En zo af en toe eens iets met een boekenbon.

  Bij recensieexemplaren ben ik zeker ook meer gaan kijken naar ‘wat lijkt me echt gaaf’, in plaats van ‘dat lijkt me wel leuk’. Ik heb wel eens twee delen van een serie gehad, en toen deel één verschrikkelijk bleek te zijn, moest ik deel twee ook lezen, want recensie-exemplaar … dat wil ik liever niet meer! Dan nog zijn niet alle boeken zo geweldig als ze leken, maar dat kan je met gekochte boeken ook overkomen.

 7. Ik ben het helemaal met je eens! Waar ik vroeger van ieder boekenfestijn met minstens 20 boeken thuiskwam, weet ik nu veel beter welke boeken ik daadwerkelijk ga lezen (en welke er na drie jaar nog altijd staan te verstoffen in de kast). Bovendien probeer ik ook vaker naar de bibliotheek te gaan, omdat ik niet langer ál mijn geld aan boeken wil opmaken.
  Wat betreft recensie-exemplaren ben ik eigenlijk heel kieskeurig. Ik zeg alleen ja tegen boeken die me oprecht leuk lijken en die aansluiten bij mijn blog. Gratis boeken krijgen is natuurlijk fantastisch, maar als je het vervolgens tegen je zin moet gaan lezen omdat er een recensie van je verwacht wordt, lijkt dat me niet zo’n goed plan 😉 dus beter op voorhand duidelijke keuzes maken!

 8. Ik kan me hier helemaal in vinden! Toen ik mijn blog net startte deed ik mee aan ALLE winacties, maar nu doe ik bijv. alleen nog maar mee aan de winacties van boeken die me écht leuk lijken. Zelfde geldt voor recensie exemplaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.