Sannes tips voor het schrijven van (boekige) columns

Categorieën Blogtips,Column

Allereerst: Fijne paasdagen allemaal!

Eén van de leukste dingen aan het bloggen over boeken is het schrijven van columns met een boekig onderwerp. Het is iets waar ik niet alleen mijn creativiteit goed in kwijt kan, maar vooral iets waar ik me helemaal door kan laten meeslepen. Waarin ik mijn mening duidelijk kan maken, waar ik zelf aan het denken word gezet en anderen ook probeer te laten denken, waar ik voor mijn gevoel meer de gelegenheid heb om een mooi stuk te schrijven. Ik durf niet te beweren dat ik alle verstand heb van boekige columns. Ik heb er nooit college of cursussen over gevolgd. Je hebt hier te maken met een rare Econometrist-Classica. Toch heb ik het gevoel dat mijn inhoudelijke artikelen worden gewaardeerd in de boekenblogcommunity. En omdat blogposts over bloggen ook zeer favoriet bij mij zijn laat ik de kans natuurlijk niet voorbijschieten om tips te kunnen geven.

Een column schrijf je niet ‘zomaar even’

Ik heb wel eens het gevoel dat columns als makkelijker worden ervaren. Als sneller geschreven dan een recensie. Als een soort blogpost dat je makkelijk kan gebruiken als je even niets anders hebt om je blog mee op te vullen. Ik ben het hier zeker niet mee eens. Ik denk juist dat een column een blogpost is waar veel tijd in gaat zitten, of in ieder geval net zoveel tijd als in je recensies zit (hangt er natuurlijk ook vanaf hoe uitgebreid je die schrijft). Het randje tussen cliché en boeiend, tussen afgezaagd en origineel is dun. En een afgezaagde column is niet even een opvullertje. Want als lezers je columns doorgaans inhoudsloos vinden, zouden ze dan dat ene pareltje wel lezen?

ausuet

Kies zorgvuldig je onderwerp

Het is misschien net zoals ideeën voor een verhaal, voor een boek. Je hebt tientallen, honderden ideeën voor een plot, maar als je er aan gaat zitten dan wuif je heel wat opties al snel weg. Afgezaagd, niet origineel, niet uitvoerbaar. Of je komt halverwege vast te zitten. Denk je dat het met een column over boeken anders gaat? Kies zorgvuldig je onderwerp. En het is niet erg als je halverwege bedenkt: nee dit is het niet. Ik wil het ergens anders over hebben. Maar probeer niet meteen ieder idee te achtervolgen. Denk goed na: hebben meer bloggers hier al over geschreven? Hoe lang was dat geleden? Heb ik nog wat aan die discussie toe te voegen? Het is niet erg als je niet de eerste bent die over iets schrijft. Maar het is in dat geval wel belangrijk dat je iets nieuws, iets van jezelf toevoegt aan de discussie. Anders kan je je lezers net zo goed een link naar een artikel van iemand toesturen, toch?

En houd het bij je onderwerp

Het is niet erg om halverwege je blogpost te besluiten dat je dit onderwerp toch niet op deze manier in een column naar voren wilt laten komen. Maar wat ik persoonlijk heel prettig vind is dat een column over één onderwerp gaat. Af en toe merk ik bij mezelf dat ik op een gegeven moment begin te ratelen en nooit echt tot een conclusie kom. Uitstapjes kunnen iets toevoegen, maar één conclusie behorende bij één onderwerp, dat verdient bij mij de voorkeur. En soms heb je misschien geen antwoord, soms heb je misschien geen duidelijke conclusie. Maar ook die onwetendheid is een conclusie.

Zorg voor een fijne schrijfstijl

Een column kan je over het algemeen niet goed uitwerken in 100 woorden. Daar zul je niet alleen tijd voor moeten nemen, maar ook woorden. En hoewel je column misschien geen essay moet worden van 3000 woorden, moet je rekening houden met een wat langere lap tekst. En daarbij vind ik een fijne schrijfstijl een van de key elements. Dat je Nederlands zo veel mogelijk zonder fouten moet zijn staat denk ik buiten kijf, maar daarmee ben je er nog niet. Schrijfstijl is naar mijn idee een combinatie van gevoel en van oefening. Probeer de juiste balans te vinden tussen zakelijk (geen whatsapp taal) en persoonlijk (het is ten slotte geen paper). Ik vind het zelf niet zo fijn als er teveel capslock fangirl-achtige uitspraken in een column zitten. Maar ook experimenteren met schrijfstijl kan prima in mijn ogen. Ik schrijf wel eens zinnen die grammaticaal niet helemaal kloppen, maar ik vind ze mooi klinken. Taal is in ontwikkeling en ik draag daar op mijn manier aan bij.

Ik vind een column schrijven één van de leukste en belangrijkste dingen voor mijn blog. En een boekige column biedt enorm veel vrijheid, een uitlaatklep voor je creativiteit. En dit zijn alleen maar tips, geen absolute waarheden. Schrijf jij graag columnachtige artikelen?

8 gedachten op & ldquo;Sannes tips voor het schrijven van (boekige) columns

  1. Columns kosten inderdaad een stuk meer tijd dan recensies! Ik kan zo een paar recensies typen in de tijd dat ik één column schrijf. Ik wil vaker columns gaan plaatsen, maar ik moet dan net een flinke dosis inspiratie hebben. Ik heb liever dat ik af en toe een column plaats waar ik volledig achter sta, dan weet-ik-hoeveel artikelen die echt nergens op slaan, haha.

  2. Ik wil ook graag columns schijven! Sanne, je bent echt een held! Ik ga met deze tips aan de slag, en dan maar even kijken wat eruit komt. Dankjewel!

  3. Columns schrijven over mezelf vind ik altijd leuk om te doen. Het is alleen wel zo dat het soms lastig is om een goed onderwerp te kiezen, en dat je niet te lang doorratelt over een onderwerp. Daar heb ik vaak last van. Herkenbaar en goed artikel, Sanne! 🙂

  4. Vooral de alinea ‘Houd het bij je onderwerp’ valt mij nogal eens zwaar. Ik kan nog zo mijn best doen om gefocust te blijven bij het schrijven van een column, maar op de een of andere manier dwalen mijn gedachten toch altijd weer af. Het zou handig zijn om eens wat tips te krijgen over hoe je die concentratie vast kunt houden. Ik probeer het wel met van die brainmaps, maar dat vind ik toch niet zo praktisch :’)

  5. Ik schrijf ze ook, sterker nog: elke maandag komt er eentje online. Ik ben het wel met je eens hoor, het lijkt enorm makkelijk terwijl het vaak juist heel lastig is om echt een goeie te produceren!

  6. Wat een goede tips Sanne, hier heb ik zeker iets aan. Ik schrijf niet vaak columns maar als ik het doe heb ik inderdaad wel eens het gevoel dat ik afdwaal en begin te ratelen. Dankjewel voor je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.