Recensie: Glass Sword – Victoria Aveyard

Categorieën Young Adult

Titel: Glass Sword
Auteur: Victoria Aveyard
Serie: Red Queen #2
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 444
Jaar: 2016
Genre: Young Adult Fantasy

Mare Barrow’s blood is red—the color of common folk—but her Silver ability, the power to control lightning, has turned her into a weapon that the royal court tries to control. 
The crown calls her an impossibility, a fake, but as she makes her escape from Maven, the prince—the friend—who betrayed her, Mare uncovers something startling: she is not the only one of her kind.
Pursued by Maven, now a vindictive king, Mare sets out to find and recruit other Red-and-Silver fighters to join in the struggle against her oppressors. But Mare finds herself on a deadly path, at risk of becoming exactly the kind of monster she is trying to defeat. Will she shatter under the weight of the lives that are the cost of rebellion? Or have treachery and betrayal hardened her forever?

Ik was een lucky girl toen ik op twitter een winactie van bol.com won met als prijs het boek Glass Sword. Ik was eerst van plan om dit boek pas in de zomer te lezen (wat ik bij Red Queen ook had gedaan), maar toen het boek bij me op de deurmat viel kon ik niet anders dan zo snel mogelijk na mijn tentamenweek beginnen. Mijn paasweekend stond dan ook in het teken van Glass Sword. Nog niet bekend met deze serie? Lees dan eerst mijn recensie van het eerste deel: Red Queen.

De wereld staat op zijn kop. Mare en Cal zijn uit de handen van Maven ontsnapt, Maven die zichzelf tot koning heeft uitgeroepen nadat Cal werd gedwongen door de koningin om zijn vader, de koning, te vermoorden. Mare sluit zich aan bij de Scarlet Guard, hoewel de loyaliteiten van Cal iets minder duidelijk zijn. Mare heeft één groot doel: andere newbloods vinden en de strijd aangaan tegen Maven. Maar alles komt met een prijs. Niet alleen levens zijn in gevaar, ook Mares persoonlijkheid, haar karakter loopt gevaar. Loopt ze niet ook gevaar om in een monster te veranderen?

Ik moet als eerste vaststellen dat Glass Sword niet de meest originele YA Fantasy is die in het Young Adult land rondhuppelt. Meerdere keren is de gelijkenis van Mare met Katniss en van het verhaal met Mockingjay zeker aanwezig. Ja, zeker waar. En bij het einde van Red Queen deed dat ook wel een beetje mijn schouders hangen: niet weer revolutie, niet weer. Deze dystopische wending van het verhaal hebben we al zo vaak gezien. Nee. Nee. Nee. Maar dat is nou eenmaal de weg die het verhaal in is geslagen en origineel of niet, Victoria Aveyard geeft aan de rest van het verhaal wel haar eigen invulling.

glasssword

Een belangrijk punt uit de serie is natuurlijk de tegenstelling tussen de Silvers en de Reds en nu ook de Newbloods. En het verhaal gaat heel erg goed om met die struggle. Mare krijgt in haar gezicht gekaatst dat ze alleen maar de Newbloods wil helpen en dat er dan weer hetzelfde gaat gebeuren als met de Silvers is gebeurd: de Newbloods gaan de Reds onderdrukken. Niet alleen word je op dit punt aan het nadenken gezet in Glass Sword. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de Mare. En.. het gaat niet zo de goede kant op met Mare. Anyone can betray anyone zorgt ervoor dat Mare een beetje in een dip raakt. Dat ze niemand meer kan vertrouwen en iedereen van zich afstoot. Er zijn meer YA waarin de hoofdpersoon in deze dip raakt en ik hoop maar dat ze eruit kan komen.

Er gebeurt heel veel in Glass Sword en hoewel er maar weinig romantiek is, vindt er aardig veel actie plaats. Het verhaal biedt duidelijk voortgang. Hoewel ik het pijnlijk vindt wanneer er in dit soort gevechten en actie-scenes  doden vallen. Het is misschien realistisch dat niet alle hoofdpersonen een strijd overleven, maar aan de andere kant vraag ik me wel eens af of karakters niet onnodig afgeslacht worden.

De laatste 50-100 pagina’s vond ik erg sterk, hoewel ik het laatste hoofdstuk iets had van: wat is dit voor cliffhanger? Hoe is dit mogelijk? Was dat nodig? Het heeft er wel voor gezorgd dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het vervolg. Want ik moet weten hoe deze strijd eindigt.

Misschien niet altijd even origineel, toch is Glass Sword een verslavend boek om te lezen. Een boek dat je moeilijk los kan laten en boordevol gebeurtenissen én veel ontwikkeling van de hoofdpersoon. Bovendien blijft het idee van deze wereld intrigeren: het idee dat je bloed bepaalt waar je in de samenleving staat en hoe dat door een revolutie op losse schroeven kan worden gezet. Ik wacht geduldig op het volgende deel. ★★★★

Meer informatie: Goodreads Bol.com

2 gedachten op & ldquo;Recensie: Glass Sword – Victoria Aveyard

  1. Ik heb al veel goede dingen over deze serie gehoord, maar heb er zelf nog geen boek van gelezen. Het klinkt in ieder geval alsof de wereld goed uitgedacht is, en dat is volgens mij al het halve werk 🙂 Ben wel benieuwd geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.