Catullus, Outlander en romantiek

Categorieën Historische Roman,Klassieker,TV-serie

Ik ben niet alleen een Classica-in-wording, maar ook een fan van Outlander (de boeken, maar vooral de tv-serie). Tot en met de zomer lees ik de gedichten van Catullus in het Latijn en ook delen van de Metamorfosen van Ovidius. Nou wil het net dat sommige gedichten van Catullus heel romantisch zijn. En dat één (deel van een) gedicht ook terugkomt in Outlander! Ik las het vorige week in het Latijn en moest meteen aan Jamie Fraser denken. En omdat het tweede seizoen van Outlander dit weekend in premiere gaat is deze blogpost natuurlijk perfect getimed.

Ik heb even gegoogled welke vertaling er in Outlander staat en volgens Ladies of Lallybroch is dat de vertaling van Richard Crashaw. De Latijnse versie van dit beroemde gedicht vind ik echt prachtig, maar ook de Engelse versie heeft een zekere lieflijkheid en schoonheid. Ik vind dat bij dit gedicht niet alleen de romantiek ervan af spat, maar ook de passie. Laten we leven, mijn Lesbia, en laten we beminnen (direct uit het Latijn). Toe aan je dagelijkse dosis romantiek poëzie.

Latijn Engels
Vivamus mea Lesbia, atque amemus,rumoresque senum seueriorum

omnes unius aestimemus assis!

soles occidere et redire possunt:

nobis cum semel occidit breuis lux,

nox est perpetua una dormienda.

da mi basia mille, deinde centum,

dein mille altera, dein secunda centum,

deinde usque altera mille, deinde centum.

dein, cum milia multa fecerimus,

conturbabimus illa, ne sciamus,

aut ne quis malus inuidere possit,

cum tantum sciat esse basiorum.

Come and let us live my Deare,Let us love and never feare,

What the sowrest Fathers say:

Brightest Sol that dyes to day

Lives againe as blith to morrow,

But if we darke sons of sorrow

Set, then, how long a Night

Shuts the Eyes of our short light!

Then let amorous kisses dwell

On our lips, begin and tell

A Thousand, and a Hundred, score

an Hundred, and a Thousand more,

Till another Thousand smother

That, and that wipe off another.

Thus at last when we have numbered

Many a Thousand, many a Hundred;

Wee’l confound the reckoning quite,

And lose our selves in wild delight:

While our joyes so multiply,

As shall mocke the envious eye.

Pas in mijn tips voor een goede boekige column plaatste ik dat het belangrijk is om je bij een column tot één onderwerp te beperken. En het lijkt dat ik dat hier aan mijn laars lap. Toch is dat niet helemaal waar. Wat Catullus en Outlander gemeen hebben en waar het staartje van deze blogpost over gaat is romantiek. Ik dacht namelijk pas na over wat ik het meest waardeerde in een verhaal. Een sterk plot, een mooie schrijfstijl etc. etc. etc. En toen dacht ik eigenlijk dat het me niet zo draaide om romantiek in een boek. Dat een boek niet romantisch hoeft te zijn voor mij om een goed boek te zijn.

En daar ben ik het nog steeds wel mee eens, maar aan de andere kant ook totaal niet. Want ik ben een wezen dat een dosis romantiek nodig heeft in haar leven. Heus niet in ieder boek dat ik lees. Maar ik zou in mijn leven niet alleen maar boeken kunnen lezen zonder romantiek. Of dat nou een historische roman (en fantasy-achtig) zoals Outlander, een klassieker zoals Wuthering Heights of een Young Adult zoals The Wrath and the Dawn. En het boek hoeft ook niet te draaien, met één goed uitgewerkte scene zoals in A Gathering of Shadows ben ik al helemaal gelukkig.

Momenteel lees ik Er is in Rome iets gebeurd van Sándor Márai en dat boek heeft een romantiek-niveau van praktisch nul. En dat is ook helemaal niet erg. Misschien gaat het me wel om de afwisseling. Dat ik graag allerlei soorten genres en allerlei soorten verhalen wil lezen. Maar.. die romantiek.. daar ben ik toch wel erg gevoelig voor. Net zo gevoelig voor als een goed plot. Ik zal een boek niet minder waard achten, omdat het boek geen romantiek heeft (anders dan bij een goed plot). Maar aan de andere kant zal ik dan bij het volgende boek dat ik lees, of het boek daarna, erop letten of er misschien wel iets van romantiek bij zit.

En anders moet ik gewoon bovenstaand gedicht lezen of gifjes opzoeken van Jamie Fraser. Voor alles is een oplossing te vinden! Kijk jij ook zo uit naar het tweede seizoen van Outlander?

2 gedachten op & ldquo;Catullus, Outlander en romantiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.