Buh, had ik dit boek nou maar eerder gelezen!

Categorieën Historische Roman

Je kan deze titel positief of negatief opvatten. Positief als in: ‘dit boek is zo geweldig, waarom ben ik het niet eerder gaan lezen?’ En dat is me ook al meerdere keren overkomen. Helaas wil ik vandaag de negatieve kant belichten. Want blijkbaar kan dat ook eens voorkomen. Zo kocht ik ongeveer drie jaar geleden het boek The Boleyn King van Laura Andersen. Het verhaal vertelt een alternatieve geschiedenis: wat zou er gebeurd zijn als Anne Boleyn wel een zoon had gekregen? Een what if verhaal, dat had ik nog nooit gelezen. Ik was zo nieuwsgierig dat ik het boek wel moest kopen. De beschrijving van het boek is als volgt:

Just seventeen years old, Henry IX, known as William, is a king bound by the restraints of the regency yet anxious to prove himself. With the French threatening battle and the Catholics sowing the seeds of rebellion at home, William trusts only three people: his older sister Elizabeth; his best friend and loyal counselor, Dominic; and Minuette, a young orphan raised as a royal ward by William’s mother, Anne Boleyn. Against a tide of secrets, betrayal, and murder, William finds himself fighting for the very soul of his kingdom. Then, when he and Dominic both fall in love with Minuette, romantic obsession looms over a new generation of Tudors. One among them will pay the price for a king’s desire, as a shocking twist of fate changes England’s fortunes forever.

Er was een tijd dat ik alles wat over de Tudors ging verslond. De hoogtijdagen daarvan waren voordat ik actief was in de boekenbloggerswereld (ook al meer dan drie jaar geleden dus), maar nog steeds is het een gebied van de geschiedenis dat me trekt en vooral het verhaal van Anne Boleyn. Het was dan ook niet raar dat ik het boek drie jaar geleden kocht. Echter kwam ik er toen niet echt aan toe en het boek eindigde ongelezen op mijn kast. Ik heb het zelfs een keer in de zomer meegenomen op vakantie, maar ook toen kwam ik er net niet aan toe. Van de week wilde ik in een nieuw boek begonnen en toevallig bleef mijn oog hangen bij The Boleyn King. Ik dacht: waarom niet?

En ik baal er zo ongelofelijk veel van dat ik dit boek niet eerder heb gelezen. Ik weet dat dit boek veel elementen bevat waar ik deels dol op was deels dol op ben. Zo is dit boek een historische roman over de tudors met een fikse dosis romantiek en ook met intrige dat om de hoek komt kijken. En als ik dit boek in 2013 had gelezen, dan had ik er waarschijnlijk erg van genoten. Nu echter, not so much. Niet dat het boek me echt tegenstaat en ik niet verder wil lezen, maar het is meer een meh gevoel, snap je? Leuk, maar niet bijzonder.

Nu focus ik op de hoofdpersoon Minuette die te perfect is voor woorden. De liefdesdriehoek. De vrij oppervlakkige karakterschets. De teleurstelling van Anne Boleyn zoals ze wordt neergezet. Ik had zoveel meer pit verwacht in die vrouw. En de intriges zijn eigenlijk super slap als je ze vergelijkt met andere verhalen. Terwijl ik drie jaar geleden waarschijnlijk minder verwachtingen had gehad van het plot, me minder bezig had gehouden met een liefdesdriehoek en gewoon had genoten van het verhaal zoals het was.

Ik heb het volgens mij al eerder gehad over een booktube vido van Ariel Bissett: Reading a Book at the Perfect Time? En ik kan me hier vandaag helemaal in herkennen. Het is misschien ‘jammer’ aan de ene kant dat ik misschien wat hogere eisen stel aan boeken tegenwoordig en dat mijn smaak misschien een beetje is veranderd. En aan de andere kant is het ook een beetje een les: sommige boeken moet je gewoon niet te lang ongelezen in je kast laten staan, want dan lees je ze helemaal niet meer..

Nu we het toch hebben over het lezen van boeken die al lange tijd in je boekenkast staan… Dat ga ik proberen door te zetten deze maanden. Boeken niet alleen voor de sier in mijn boekenkast laten staan. En als ik de boeken toch eigenlijk niet meer wil lezen dan kan ik ze beter weggeven, want ik heb chronisch ruimtegebrek in mijn boekenkast! 

Toch nieuwsgierig geworden? Meer informatie op GoodreadsBol.com

4 gedachten op & ldquo;Buh, had ik dit boek nou maar eerder gelezen!

  1. Ik denk dat je gelijk hebt dat je sommige boeken echt precies op het juiste moment moet lezen om er echt van te kunnen genieten. En ik denk dat – als je jezelf ervan bewust bent dat je smaak voor een verhaal daardoor beïnvloed word – je kritischer leert kijken en ook kritischer kunt praten over een boek.

  2. Herkenbaar! Ik heb zoveel boeken in de kast waarvan ik nu al bijna zeker weet dat ik ze vroeger onwijs mooi had gevonden, en nu waarschijnlijk minder leuk zou vinden.

  3. Leuk, zo’n ‘what if’-verhaal. Had ik nog niet eerder van gehoord (eigenlijk zo simpel dat het geniaal is :D). Ik heb trouwens ook wel boeken in de kast staan waarvan ik vroeger dacht: is eigenlijk niks voor mij (vaak een cadeautje), en waarvan ik nu denk: wat een goed boek eigenlijk! (Zo kan het natuurlijk ook werken :))

  4. Ik ben nog steeds echt dol op de Tudors en begon een poosje geleden vol enthousiasme in dit boek, maar het viel me ook enorm tegen. Wel om een iets andere reden dan bij jou: ik wilde juist heel graag lezen over het daadwerkelijke moment van de geboorte, de spanning, de opluchting en vervolgens alles erna, vanaf het moment zelf. In plaats van zeventien jaar later… dat deed me gewoon niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.