Recensie: Er is in Rome iets gebeurd – Sándor Márai

Categorieën Historische Roman

Titel: Er is in Rome iets gebeurd
Auteur: Sándor Márai
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 224
Jaar: 2016
Genre: Historische roman

Bedankt uitgeverij Wereldbibliotheek voor dit recensie exemplaar!

Het is het verhaal over de moord op Julius Caesar. Plaats van handeling is Baiae, een in de Oudheid beruchte buitenplaats aan de kust bij Napels. In twaalf hoofdstukken, onderverdeeld in vier delen van zonsondergang tot dageraad, komen figuren uit de zelfkant van de maatschappij aan het woord over het schokkende nieuws uit Rome, dat langzaam maar zeker steeds concreter wordt: de dictator is niet meer… Zo schetst Márai hoe een allesoverheersende gebeurtenis die niet bij naam mag worden genoemd, de gedachten en handelingen van mensen bepaalt.

In Er is in Rome iets gebeurd laat Márai zien wat hij ‘de echte geschiedenis’ noemt, de geschiedenis zonder data en zonder de namen van grote mannen. Want grote mannen zijn ‘mannen die langzamer sterven dan anderen en die een langere schaduw nalaten’. Het gaat Márai om de microgeschiedenis van echte mensen. De verschillende gezichtspunten die hij daarbij inneemt, tonen de meesterhand van een schrijver die de psychologische diepte van de mens als geen ander weet te doorgronden.

Een tijdje terug kwam ik te weten dat het boek Er is in Rome iets gebeurd zou uitkomen. Ik had al eerder iets gelezen van Sándor Márai: Casanova in Bolzano. Over dat boek was ik niet razend enthousiast, maar als studente Klassieke Talen ben je toch erg gevoelig voor historische romans die over de Klassieke Oudheid gaan. Ik kreeg een recensie-exemplaar van het boek toegestuurd en begon met lezen.

Er is in Rome iets gebeurd is duidelijk geen standaard historische roman. Het heeft een centraal punt: de moord op Julius Caesar, maar het verhaal vindt na de moord plaats en volgens mij wordt Julius Caesar nergens met name genoemd. Het boek beschrijft 12 uur, ieder hoofdstuk staat voor 1 uur van de avond van de moord op Caesar tot de vroege ochtend een dag later. Het verhaal draait niet om heldendaden of belangrijke gebeurtenissen, maar hoe mensen vanuit alle lagen van de Romeinse bevolking reageren op de dood van Julius Caesar: vreugde, verdriet, of het doet ze eigenlijk niets. Want eigenlijk gaat het leven gewoon door en is het net een dag als alle anderen.

Na het lezen van Er is in Rome iets gebeurd moest ik denken aan de aanslagen in Parijs en recenter in Brussel. Tijdens de aanslagen in Brussel was ik zeker geschokt toen ik het hoorde, maar ik had ook die middag een tentamen en voor mij was de stress voor mijn tentamen eigenlijk meer aanwezig dan het ongeloof om de aanslag. Jazeker, was ik er wel mee bezig, maar aan de andere kant ging mijn dag ook gewoon door. Was het een normale dag waarin dingen van mij verwacht werden. En ik denk dat Sándor Márai dat in zijn boek ook naar voren heeft proberen te brengen.

Sándor Márai schrijft niet makkelijk. Bij Casanova in Bolzano kwam ik vrij moeilijk door soms lange monologen heen. Maar bij Er is in Rome iets gebeurd had ik geen moeite met de teksten. Door de afwisseling van locatie en personen per hoofdstuk voelt het verhaal steeds fris en nieuw. Bovendien komen er heel wat weetjes en feitjes over het Romeinse leven van de tijd rond Julius Caesar in naar voren. Doordat ik de meeste van deze verwijzingen begreep kwam ik makkelijker door het verhaal heen en vond ik het op vele punten ook grappig.

Ben je niet helemaal thuis in de wereld van de Romeinen? Dan zal dit boek misschien wat pittiger zijn en lastiger te volgen. Maar belangrijk is dan misschien te stellen dat het juist niet gaat om alle feitjes en wetenswaardigheden, maar het gaat om het leven van alledag. Over rijke Romeinen die gewoon besluiten om een feest te houden in hun villa, over een man die nog snel een gouden ketting heeft kunnen meepikken voor hij Rome verliet, over slaven die dromen van weer een opstand. Bovendien staan er bij de moeilijke woorden voetnoten achterin.

Ik heb genoten van Er is in Rome iets gebeurd. Het was vermakelijk, had veel wetenswaardigheden en wijsheden (vaak ook in de vorm van trefzekere quotes). Wijsheden die niet alleen relevant waren in die tijd, maar ook nog steeds. Het zet je aan het denken wat geschiedenis nou eigenlijk is en wat de gewone man daarmee te maken heeft. Wil je eens wat anders? Waarom probeer je Er is in Rome iets gebeurd niet? ★★★★

Meer informatie: Goodreads Bol.com

1 gedachte op & ldquo;Recensie: Er is in Rome iets gebeurd – Sándor Márai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.