We gaan door met het lezen uit de eigen boekenkast

Categorieën Column

De titel gebruikt koninklijk meervoud, maar het schijnt toch dat ik nog steeds deze blog alleen run. Maar we in de titel klinkt duidelijk sterker. De titel laat ik verder terzijde. Nu iets meer dan een week geleden ben ik begonnen met een impuls en die impuls hoop ik door te zetten. Vorige week haalde ik The Boleyn King uit de boekenkast en begon te lezen in een boek dat ik al meer dan drie jaar geleden had gekocht. Gisteren ben ik verder gegaan met dit goede voorbeeld aangezien ik begonnen ben in Master and God van Lindsey Davis, een boek dat ik ook al meer dan een jaar, misschien zelfs 2 of 3, geleden heb gekocht op het boekenfestijn.

Waarom ben ik opeens begonnen met het lezen van ‘oude’ boeken uit mijn boekenkast? Het idee spookte natuurlijk al langer door mijn hoofd. Het idee dat het goed is om de boeken uit je boekenkast te lezen en om ze niet te laten verstoffen. En ik denk dat dat boeken hamsteren van boekenbloggers/boekenliefhebbers de laatste tijd misschien wel ongezonde vormen heeft gekregen. Een tijdje terug keek ik een booktube video waarin werd betoogd dat dat hamsteren van boeken helemaal niet iets is dat moet of noodzakelijk iets goeds is. Maar eigenlijk bracht ik dit lezen van oude boeken vrij impulsief in de praktijk. Ik had een boek nodig. Het was niet echt met voorbedachte rade gepland.

boeken

Dat ik na The Boleyn King meteen weer een boek aan het lezen ben dat al lang in mijn boekenkast staat, dat is wel bewust gepland. Ik merkte bij The Boleyn King dat het bij sommige boeken gevaarlijk kan zijn om ze te lang in de kast te laten staan. Dat ze dan niet meer je aandacht en interesse kunnen pakken zoals ze misschien wel hadden gekund toen je het boek net had gekocht.

Wil je nog iets uitgebreider vertellen waarom je graag oude boeken uit je boekenkast wil lezen? Ik heb het hier boven al impliciet gezegd, maar eigenlijk is het gewoon zo dat ik boeken koop om ze te lezen, niet om ze te hebben. Ik koop ze niet omdat ze mooi staan, maar omdat ik hoop het verhaal mooi te vinden. Als ik naar mijn boekenkast kijk dan word ik ook het meest gelukkig als ik zie hoeveel boeken ik gelezen heb en niet als ik kijk naar hoeveel boeken ik nog moet lezen.

In heel veel opzichten ben ik het eens met de uitspraak less is more. Of ik dat ook op mijn boekenkast zou willen betrekken dat weet ik niet. Aan de andere kant zou het misschien wel goed voor me zijn om vaker de boeken die ik niet meer wil lezen weg te geven of eventueel te verkopen. Want eerlijk is eerlijk: wat voor nut heeft een boek in je boekenkast als je het niet wil gaan lezen (oké, misschien als het prachtig vormgegeven is, maar dat laten we even buiten beschouwing).

Dit wil ook helemaal niet zeggen dat ik nu helemaal geen nieuwe boeken meer wil gaan lezen. Je wordt als boekenblogger zo erg meegezogen in de nieuwe releases, je bent altijd op de hoogte, dat je het vaak niet kan laten om nieuwe boeken te lezen. Maar misschien kan ik proberen om een gezonde mix aan te houden.

Ook zit ik momenteel in een enorme historische roman-bui en die boeken heb ik veel ongelezen in mijn boekenkast staan. Wat is het laatste boek dat jij hebt gelezen dat al meer dan een jaar in je boekenkast stond?

10 gedachten op & ldquo;We gaan door met het lezen uit de eigen boekenkast

 1. Ik hamster de laatste tijd veel minder boeken, omdat ik nog zo veel ongelezen boeken heb liggen. Elke maand probeer ik sowieso een aantal boeken van mijn ongelezen plank te lezen en dat bevalt me erg goed. Ik krijg die plank wel klein.. OOIT!

 2. Momenteel zitten de meeste boeken in dozen omdat ik mijn woning aan het opknappen ben. Ik heb een nieuwe vloerbedekking nodig en dus moest nu even alles eruit.
  Maar hopelijk heel gauw ga ik al mijn ongelezen boeken lezen en dat zijn ontzettend veel. Eigenlijk heb ik tenminste een jaar vakantie nodig om ze allemaal te lezen 😉

 3. Ik heb net even op Goodreads gekeken en kwam er achter dat van de 20 boeken die ik heb gelezen geen enkele langer dan een jaar in mijn kast heeft gestaan, dus ik ga je voorbeeld maar volgen denk ik 🙂

 4. Ik ben er de laatste tijd ook wat meer mee bezig 🙂 Gewoon de boeken lezen die ik heb staan dus. Veel van die boeken gaan trouwens sowieso niet weg, echt niet, maar ik wil ze wel gelezen hebben. Andere boeken zijn wel leuk, maar zouden doorgaan naar een nieuwe lezer als ik ze uit heb. Dat maakt dan gewoon weer plaats voor andere boeken.

 5. Ik heb echt veeeeel te veel boeken die al jaren in mijn kast staan. En idd: dan verlies je er soms ook wel de interesse een beetje in. Ik wil ook graag meer van mijn eigen boeken lezen en soms lukt dat ook wel, maar doordat ik nu maar enorm weinig tijd heb om te lezen en omdat ik ook nog wat recensie-exemplaren krijg, kom ik er gewoonweg niet aan toe. Wat soms wel jammer is. Maar ik kijk al uit naar het moment dat ik m’n scriptie heb ingeleverd, dan ga ik me uitleven met de boeken!

 6. Ik heb er al vaak over nagedacht om geen recensieboeken meer aan te nemen tot ik mijn eigen kast bijgelezen heb, maar dan komt er weer zo’n leuk persbericht langs en dan ben ik weer verkocht…

 7. Heel herkenbaar! Tegenwoordig koop ik nauwelijks meer boeken en probeer ik eerst mijn eigen voorraad weg te lezen. Alleen heb ik wel de bibliotheek herontdekt, waardoor ik lang niet altijd boeken uit eigen kast voorrang geef..

 8. Ik ben sinds dit jaar begonnen met het zo min mogelijk kopen van boeken, en eerst eens mijn boeken die ik al bezit lezen. Tot nu toe lukt het wel beter dan vorig jaar, maar ik blijf nog steeds (te?) veel boeken kopen. Ach, het is ook gewoon leuk om al die mooie verhalen te hebben, maar ik zou ze ook graag allemaal lezen!

 9. Ik doe het ook! Ik heb nog zooooo veel boeken in mijn kast staan die daar echt al jaren staan en ik vind dat daar maar eens verandering in moet komen. Ook omdat het boeken zijn waarvan ik niet weet of ik ze wel echt leuk ga vinden en dat creëert ook weer meer ruimte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.