Recensie: The Boleyn King – Laura Andersen

Categorieën Historische Roman

Titel: The Boleyn King
Auteur: Laura Andersen
Serie: Boleyn Trilogy #1
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 358
Jaar: 2013
Genre: Historische roman

Just seventeen years old, Henry IX, known as William, is a king bound by the restraints of the regency yet anxious to prove himself. With the French threatening battle and the Catholics sowing the seeds of rebellion at home, William trusts only three people: his older sister Elizabeth; his best friend and loyal counselor, Dominic; and Minuette, a young orphan raised as a royal ward by William’s mother, Anne Boleyn. Against a tide of secrets, betrayal, and murder, William finds himself fighting for the very soul of his kingdom. Then, when he and Dominic both fall in love with Minuette, romantic obsession looms over a new generation of Tudors. One among them will pay the price for a king’s desire, as a shocking twist of fate changes England’s fortunes forever.

Al eerder had ik over dit boek in deze blogpost. Ik vertelde dat ik dit boek al meer dan drie jaar geleden had gekocht en het vervolgens op mijn boekenkast heb laten versloffen. Pas stond ik echter voor mijn boekenkast en was ik op zoek naar een boek. Mijn oog viel op The Boleyn King en zo begon het verhaal.

Een hele bekende episode uit de Engelse geschiedenis: Koning Henry VIII met zijn zes vrouwen. En zijn beroemdste vrouw is dan denk ik toch wel de vurige Anne Boleyn die zorgde dat Henry VIII zijn eigen religie oprichtte om met haar te kunnen trouwen. Maar als Anne Boleyn hem geen zoon schenkt komt ze uiteindelijk toch ten val en wordt ze ten dood gebracht. The Boleyn King speelt met een heel interessant principe: een What If verhaal. Wat als Anne Boleyn wel een zoon had gekregen en dus haar hele leven koningin was gebleven? Wat als die zoon koning was geworden?

Nou, dan wordt het vrij saai.
Laat ik het zo zeggen: had ik dit boek meteen gelezen toen ik het had gekocht had ik waarschijnlijk erg genoten van dit boek. Hoewel het genre historische fictie is, komen naar mijn mening alle typische Young Adult dingetjes naar voren (liefdesdriehoek…). Bovendien zijn de hoofdpersonen erg jong. Dit is dan echter niet iets waar ik momenteel op af zou knappen, maar het hele verhaal zit vol gemiste kansen en kwam op mij nu een beetje suf over.

Neem eerst Anne Boleyn. De goodreads recensies op dit punt zijn soms best heel grappig. Strekking: ‘Nou Anne, als je zo lang geleefd had was je leven wel enorm saai geweest.’ En eigenlijk doet Anne Boleyn ook niet echt ter zake in het verhaal en heeft ze maar een mindere rol. Alles wat ik ken van Anne Boleyn: haar pit en verstand zouden haar de belangrijkste vrouw van het koninkrijk hebben gemaakt. Niet heel geloofwaardig dit?

Dan hebben we de vier hoofdpersonen: William (de zoon van Anne Boleyn en Henry VIII), Elizabeth (de dochter van Anne Boleyn en Henry VIII) en hun beste vrienden: Minuette en Dominic. En van deze personen is Minuette dan weer de echte hoofdhoofdpersoon. En Minuette is zo erg te perfect. Ze komt eigenlijk van een wat lagere adel, maar haar moeder was bevriend met Anne Boleyn en ze is opgebracht naast Elizabeth. Minuette is heel onschuldig, iedereen mag haar, uiteindelijk lukt alles haar natuurlijk. Zie je een beetje mijn punt? En o ja, dan cirkelt er natuurlijk ook nog een liefdesdriehoek om haar heen.

Had ik al gezegd dat er een samenzwering was? Jazeker, er zit ook een samenzwering in dit verhaal. Een die Minuette natuurlijk moet gaan ontdekken. Maar eerlijk gezegd vond ik die samenzwering een beetje slap? Had het niet wat grimmiger, duisterder, dreigender gekund?

En toch heb ik dit boek drie sterren gegeven (hoewel ik twijfelde tussen twee en drie). Waarom? Ook al ben ik heel kritisch geweest in deze recensie… Dit boek las enorm lekker weg en ik genoot er op sommige punten best van. Bovendien is het idee van een What if verhaal iets wat ik nog nooit eerder ben tegengekomen, ook al was het hier met wat gemiste kansen uitgevoerd. ★★★

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie op Goodreads – Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.