Spring jij ook op de booktube-trein?

Categorieën Column

Bij de titel had ik duidelijk een Divergentachtige spring op de trein scene in mijn hoofd. Zo 1,2,3 kon ik daar geen spannend gifje van vinden, dus jullie zullen het moeten doen met degene hieronder. Maar houdt dat spannende beeld paraat. Zo zie ik namelijk een beetje de opkomende Nederlandse booktube wereld. En over die booktubewereld wil ik het vandaag met jullie hebben.

Toen ik net begon met boekenbloggen was in Nederland de booktube wereld (in het Nederlands althans) praktisch non-existent. Maar de laatste paar maanden is de Nederlandse booktube wereld booming. En het aantal abonnees gaat ook in een heel rap tempo omhoog, naar mijn idee op dit moment een stuk rapper dan bij boekenblogs het geval is. Neem de kanalen van Oh My Book (op het moment van schrijven 235 abonnees), Cinderellis (355 abonnees), Fleurine (372 abonnees) en de zeer recent begonnen De Boek Pioniers (80 abonnees). En uh, ik krijg er per maand een paar bij als ik geluk heb.

Een nieuwe hype? Zeker. Een blijvende hype? Ik denk het wel. De Engelse booktube community is enorm groot met ook verschillende vloggers met ongelofelijk veel volgers. In Nederland en België zie je de laatste tijd veel kanalen als paddenstoelen uit de grond schieten en ik denk dat over een jaar dit alleen nog maar meer en meer zal zijn. Daarom is het nu ook misschien wel het moment om op deze trein te springen. Nu zijn de meeste kanalen nog klein en kan jij je plaats verwerven in deze community, kent misschien ook wel een groot deel van de kijkers van vlogs jou. Maar als je lang wacht.. misschien gaat de trein dan wel te hard of is hij al erg ver weg en wordt het alleen maar moeilijker om mee te doen aan de hype.

Misschien allemaal een beetje overdreven, maar we moeten de vergelijking met de trein wel enigszins in stand houden. Ik bekijk de ontwikkeling in booktubeland met zeer veel interesse. Ik ben niet zo’n fan van vlogs over het algemeen. Ik volg een paar Engelstalige booktubers (zoals Ariel Bissett, Peruse Project en Books and Quills), maar over het algemeen vind ik vlogs een beetje lang en niet echt to the point. Beste stuurlui staan aan wal. Bovendien ben ik meer van de inhoudelijke posts dan de tags. Hoewel ook ik graag zwijmel bij mooie TBRs en Wrap ups. Toch vind ik het leuk dat dit platform om je boekenliefde te uiten meer gebruikt aan het worden is.

Ga je zelf ook op die trein springen Sanne?

Nee. Ik heb er goed over nagedacht (of in ieder geval dat denk ik), maar ik ga niet meedoen aan deze ontwikkeling. Goede vlogs maken kost veel tijd. Ik ben een pietje precies en wil ze dan ook mooi editen. Bovendien ben ik zelf ook niet de meest enthousiaste booktube-kijker, maar ben ik redelijk kritisch. En tot slot ben ik gewoon veel te dol op geschreven letters. Ik wil het graag bij letters houden.

Dat ik het bij bloggen wil houden, betekent niet dat ik de twijfelende boekenblogger het vloggen wil afraden. Ik denk dat nu het juiste moment om aan een booktube kanaal te beginnen. Er hangt iets in de lucht. Er waart iets rond. Het is de booktube-koorts! Heb jij (sinds kort) een youtube kanaal? Laat hem dan vooral achter in de reacties!

10 gedachten op & ldquo;Spring jij ook op de booktube-trein?

  1. Ik heb het zelf inderdaad ook niet zo op vlogs maken, ik hou het lekker bij bloggen! Ik vind mezelf maar awkward voor de camera. Ik vind het wel opvallend dat het vloggen ineens overal opduikt. Super leuk natuurlijk, maar ik volg er zelf maar een paar. Het aantal vloggers van wie ik de filmpjes helemaal afkijk, ligt zelfs nog veel lager (let’s say twee of drie). Ik heb er gewoon te weinig geduld voor, vrees ik. Laat mij maar lekker een blogpost lezen op mijn eigen tempo.

  2. Wat leuk dat je ons noemt! Wij gaan ons als De Boek Pioniers ook niet wagen aan tags e.d. Wij houden het op inhoudelijke vlogs over het boekenvak. Ik vind bloggen veel te leuk om alleen maar video’s te maken.

  3. Ik vind het vooral gewoon erg leuk om te doen, al zijn mijn video’s qua kwaliteit helemaal niet zo hoogstaand. Maar ach, als ik er maar lol in heb.
    Overigens zie ik mezelf ook geen booktuber worden hoor, gewoon af en toe een filmpje als ik zin heb 🙂

  4. Mij was het ook al opgevallen dat er steeds meer booktubers komen in Nederland. Zelf twijfel ik nog of ik mee wil doen met deze ontwikkeling. Video’s maken kost veel tijd en ik ben voor mijn gevoel nog maar een beginneling met boekbloggen. Misschien ga ik me daar eerst even op focussen.

  5. Ik vind het heerlijk om BookTube video’s te kijken. Jen Campbell, Jean Bookishthoughts, Mercy’s BookishMusings, Alysia (exlibris), Holly Dunn, Helene … Ik kijk niet alle video’s en niet alle video’s helemaal (book hauls laat ik vaak voor wat het is), maar over het algemeen passen ze bij mijn eigen leesinteresses en vind ik dat ze verstand van zaken hebben en tonen! Ik vind het bovendien ook wel charmant als het er niet altijd helemaal gelikt uitziet (en ze in jaren zien groeien in video’s maken).

  6. Ik vind het heel leuk om video’s te maken – die doe ik al jaren in kader van mijn opleiding en freelance werk. Daarom lijkt het me ook wel tof om dit te combineren met mijn boekenblog. Ik wil echter geen standaard video’s maken waarin ik voor een boekenkast tegen een camera praat.. zulke video’s kijk ik stiekem zelf ook niet zo graag. Wat ik dan wel ga doen? Dat weet ik zelf ook nog niet precies 😛

  7. Ik ben sinds een paar weekjes ook aan het BookTuben en vind het heel leuk om te doen, maar moet echt nog zoeken naar de juiste balans en wat voor filmpjes ik wil maken!

  8. Ik vind het zó lastig! Het is zo leuk om te doen, maar als ik mezelf dan terug zie dan denk ik “nee, wat stom zeg”. Ik houd het ook nog maar even bij bloggen voorlopig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.